Autor Wątek: Zbyt dużo kontrolerów  (Przeczytany 935 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Zbyt dużo kontrolerów
« dnia: Sierpnia 30, 2025, 21:30:25 »
Tia, doszedł mi nowy kontroler i IL-2 BoX zwariował. Okazuje się, że obsługuje on do 8 kontrolerów, a potem dodanie kolejnego to w zasadzie kaplica, bo wszystko mu się miesza.

Tak pogrzebałem i chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby software'owe wyłączenia niektórych kontrolerów, z których się nie korzysta w tym tytule (a mam i pad X-Boxa i dźwignię skoku dla śmigłowców itd.).
Chyba najrozsądniejszym byłby HiDHide: https://github.com/nefarius/HidHide, tym bardziej, że można tu tworzyć profile więc chyba jest bezobsługowy potem. Ktoś korzystał? Jakieś wrażenia? Tylko nie piszcie proszę "przełącz na Huba i tam sobie rozłączaj" ;).

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Zbyt dużo kontrolerów
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 30, 2025, 22:49:27 »
Z Hidhide nie korzystałem, używam USBDeview. W tym drugim można sobie wyłączać wybrane urządzenia USB: zgasną lampki, zniknie z listy joysticków. Można sobie zrobić .bat z listą urządzeń do włączenia/wyłączenia.

Hidhide z tego co czytam to sterownik, który ukrywa joysticki, ale pozostają włączone.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 30, 2025, 23:31:51 »
Hidhide z tego co czytam to sterownik, który ukrywa joysticki, ale pozostają włączone.

Tak, ale tak samo nie są wykrywane właśnie przez grę, też np. czytałem, że polecano to do gier, które widzą kontrolery ale one nie mają tam zastosowania, przez co np. widoki wariują, czy nasz protagonista zmierza sobie tam, gdzie tylko B.Gates wie ;).

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 31, 2025, 09:24:20 »
Tak, z punktu widzenia gry efekt pewnie ten sam. Użycie USBDeview bardziej przypomina fizyczne odłączenie urządzenia, no i chyba nie wymaga mieszania w sterownikach, ale może mniej przyjazne UI.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 31, 2025, 10:19:58 »
Ok, jak nie będę zadowolony z tego HiDHide to spróbuję ten. Ps. IL-2 Korea już ten problem z 8 kontrolerami tylko ponoć będzie miał rozwiązany.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 31, 2025, 11:05:52 »
Jak korzystam z hidehide, bo rzeczywiście czasem gry szaleją od zbyt wielu kontrolerów, albo komputer się wybudza przez Warthoga. To maleńki programik, masz listę kontrolerów z checkboxami i zaznaczasz te, które chcesz wyłączyć. Nawet nie wiedziałem, że tam jakieś profile można robić, albo mam jakąś starą wersję.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 31, 2025, 11:11:17 »
Jak korzystam z hidehide, bo rzeczywiście czasem gry szaleją od zbyt wielu kontrolerów, albo komputer się wybudza przez Warthoga. To maleńki programik, masz listę kontrolerów z checkboxami i zaznaczasz te, które chcesz wyłączyć. Nawet nie wiedziałem, że tam jakieś profile można robić, albo mam jakąś starą wersję.

Profile masz w zasadzie dwa - jeden - które gry mają widzieć wszystkie kontrolery i to jest to główne okno (aplikacje), np. możesz tam dodać DCS.exe do listy, a te odhaczone kontrolery nie będą widoczne we wszystkich innych tytułach np. własnie IL-2.exe (tego już nie trzeba dodawać). Tu jest to dobrze wytłumaczone na przykładzie Star Citizen: https://youtu.be/PyL156AywYQ?si=UicNw-JlkQVwpsrl&t=116.

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #7 dnia: Września 01, 2025, 08:42:07 »
Tia, doszedł mi nowy kontroler i IL-2 BoX zwariował. Okazuje się, że obsługuje on do 8 kontrolerów, a potem dodanie kolejnego to w zasadzie kaplica, bo wszystko mu się miesza.

Tak pogrzebałem i chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby software'owe wyłączenia niektórych kontrolerów, z których się nie korzysta w tym tytule (a mam i pad X-Boxa i dźwignię skoku dla śmigłowców itd.).
Chyba najrozsądniejszym byłby HiDHide: https://github.com/nefarius/HidHide, tym bardziej, że można tu tworzyć profile więc chyba jest bezobsługowy potem. Ktoś korzystał? Jakieś wrażenia? Tylko nie piszcie proszę "przełącz na Huba i tam sobie rozłączaj" ;).

Przecież ty masz - lub miałeś - takiego aktywnego switcha USB z pojedynczymi wyłącznikami. Coś kojarzę, że to ty o tym pisałeś kiedyś i sam sobie zrobiłem taki patent, bo inaczej nie mogłem grać w wiele gier, które za główny kontroler brały moje pedały pod biurkiem (tak, na ciebie patrzę, BF). Najprostsze rozwiązanie.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #8 dnia: Września 01, 2025, 12:00:20 »
Przecież ty masz - lub miałeś - takiego aktywnego switcha USB z pojedynczymi wyłącznikami. Coś kojarzę, że to ty o tym pisałeś kiedyś i sam sobie zrobiłem taki patent, bo inaczej nie mogłem grać w wiele gier, które za główny kontroler brały moje pedały pod biurkiem (tak, na ciebie patrzę, BF). Najprostsze rozwiązanie.

Pisałem, nie pisać "przełącz na Huba i tam sobie rozłączaj" :P. Nurkować pod stół i uprawiać gimnastykę mi się po prostu nie chce.

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #9 dnia: Września 02, 2025, 11:16:58 »
O kufa, pisałeś. Sorry. Starość...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #10 dnia: Września 06, 2025, 23:51:08 »
To ja zawsze tego aktywnego huba z przyciskami proponowałem. :P

Można to sobie YoYo zorganizować na biurku. Nigdzie pod biurko nurkować nie muszę. ;)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #11 dnia: Września 11, 2025, 15:13:02 »
Wrzuciłem ten Hid Hide. Wszystko ok, odhaczone, te co nie chcę, iłek ich nie widzi, a DCS jest w wyjątkach i widzi wszystko. Wygląda na wszystko w porządku, mogę skonfigurować na nowo resztę kontrolerów.

www.yoyosims.pl