Autor Wątek: Odp: Promocje na moduły i inne produkty do DCS: World  (Przeczytany 352 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Promocje na moduły i inne produkty do DCS: World
« dnia: Września 06, 2025, 22:01:08 »
O to, nawet nie wiedziałem o całej tej sytuacji z PayPal na Steam. A dopiero co kupowałem kluczyk do Aliens: Dark Descent przez PayPal na LOADED (dawny CDKEYS). Gdzie tu logika, że akurat Valve zablokowali...

Ale wracając do tematu, w jaki sposób zapłaciłeś dychę za przelew? Bo jakoś nie jestem tego w stanie ogarnąć. Przecież BLIKiem można na Steam płacić od dłuższego czasu. Więc PayPal może się gonić.

Ja z przyzwyczajenia kupuję moduły na Steam i jednak to, że wszystkie mam w wersji Steam, z możliwością aktywacji w wersji samodzielnej jest dużym plusem. Kupno pojedynczego modułu na stronie ED to już komplikowanie sprawy, bo ten moduł będzie dostępny tylko w wersji ED, więc de facto trzeba będzie się definitywnie na wersję samodzielną. Pewnie wypadałoby płacić zamiast haraczu Gabenowi tą kasę twórcom / wydawcy, ale dla mnie Steam stanowi dodatkowy zawór (nomen omen) bezpieczeństwa. Jeśli ED kiedyś padnie (a czasem pojawiają się takie pogłoski), to zakładam, że wszystko będzie do pobrania od Gabena. Inna inszość, w jaki sposób będzie to wtedy można aktywować... No nie wiem, może zbyt naiwnie do tego podchodzę, ale tak już mam.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Odp: Promocje na moduły i inne produkty do DCS: World
« Odpowiedź #1 dnia: Września 06, 2025, 23:02:45 »
A dopiero co kupowałem kluczyk do Aliens: Dark Descent.

Dobry wybór! Pochłonęła mnie :evil:.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #2 dnia: Września 06, 2025, 23:06:59 »
Ale wracając do tematu, w jaki sposób zapłaciłeś dychę za przelew? Bo jakoś nie jestem tego w stanie ogarnąć. Przecież BLIKiem można na Steam płacić od dłuższego czasu. Więc PayPal może się gonić.
Nie używam blika, steam ma rozwiązać problem z PayPal. Generalnie moduły na Steam są droższe od wersji ze sklepu ED, więc pewnie ED wychodzi tak samo dobrze niezależnie gdzie kupujemy.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #3 dnia: Września 06, 2025, 23:44:44 »
Dobry wybór! Pochłonęła mnie :evil:.

No widziałem wpis. Właśnie dlatego przypomniało mi się, że mam na liście życzeń od dawna. A kluczyk był za 18 PLN, więc git.

Nie używam blika, steam ma rozwiązać problem z PayPal.

No to proponuję się przełamać, bo nie wiem po co sobie tak życie utrudniać (no ale co kto lubi). To chyba z jeden z bezpieczniejszych i najbardziej wygodnych systemów płatności. I do tego polski.

Ceny moim zdaniem na Steam i stronie ED są takie same - jeżeli porównujemy ceny w USD. Różnice wynikają natomiast z bandyckich przeliczników z USD na PLN na Steam. Mówimy o pełnej cenie, bo oczywiście promocje bywają różne, jak pokazuje przykład z MiG-29.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4 dnia: Września 09, 2025, 09:10:56 »
Na razie Steam nie przyjmuje z PayPal wpłaty w złotówkach

Hmm, jak nie jak tak? Też mam ustawiony na Steam PP i nie ma problemu, masz grę za 99zł i mi ściąga 99zł, żadnej extra prowizji nie ma. Z tego co pamiętam, to prowizja jest jak jest przewalutowanie.

ChatGPT mi też to potwierdził. Może masz jakieś konto nie zakładane w PL? :evil:

Na Steam można płacić PayPalem w złotówkach (PLN).
Działa to w ten sposób:

Wybierając metodę płatności podczas zakupu, możesz wybrać PayPal.

Steam automatycznie rozlicza się w polskich złotych, jeśli twoje konto Steam jest ustawione na region Polska.

Na PayPalu również zostanie pobrana kwota w złotówkach — nie ma konieczności przewalutowania (chyba że masz PayPala podpiętego tylko do karty/konta w innej walucie, wtedy bank/PayPal może dokonać przewalutowania).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #5 dnia: Września 09, 2025, 15:45:18 »
Różnice wynikają natomiast z bandyckich przeliczników z USD na PLN na Steam.
A gdzie tak nie jest? Byłem w sieciówce CA, cena spodni 39.99 EUR, a po polsku 189.99 zł. Kurs 4.75 zł za euro.
Polska jest bardzo droga, a Polacy dojeni w ordynarny sposób. Steam robi to samo dlatego wolę kupować bezpośrednio u ED - jeśli mają wysoką cenę to dla wszystkich jednakową, a nie dzielą na lepszych i gorszych.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Września 09, 2025, 18:24:34 »
Ok, fajnie i kończymy z offtopem.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #7 dnia: Września 10, 2025, 12:41:38 »
Hmm, jak nie jak tak? Też mam ustawiony na Steam PP i nie ma problemu, masz grę za 99zł i mi ściąga 99zł, żadnej extra prowizji nie ma. Z tego co pamiętam, to prowizja jest jak jest przewalutowanie.

ChatGPT mi też to potwierdził. Może masz jakieś konto nie zakładane w PL? :evil:

YoYo na ten moment nie kupisz modułu DCS (ani niczego innego) na Steam za pośrednictwem PayPal w przypadku płatności w walucie PLN (a ta waluta jest wymuszona u nas, niestety nie można sobie wybrać innej).

https://bezprawnik.pl/platnosci-w-serwisie-steam/
https://lowcygier.pl/aktualnosci/kolejna-afera-na-steam-za-swoje-zakupy-nie-zaplacicie-juz-przy-pomocy-uslugi-paypal/

Masz chyba jakąś nieaktualną wersję AjWaj. :056:

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #8 dnia: Września 10, 2025, 20:18:27 »
YoYo na ten moment nie kupisz modułu DCS (ani niczego innego) na Steam za pośrednictwem PayPal w przypadku płatności w walucie PLN (a ta waluta jest wymuszona u nas, niestety nie można sobie wybrać innej).

https://bezprawnik.pl/platnosci-w-serwisie-steam/
https://lowcygier.pl/aktualnosci/kolejna-afera-na-steam-za-swoje-zakupy-nie-zaplacicie-juz-przy-pomocy-uslugi-paypal/

Masz chyba jakąś nieaktualną wersję AjWaj. :056:

Ale to tylko za moduły dla DCS nie można płacić PP czy za wszystkie gry?

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #9 dnia: Września 10, 2025, 20:24:34 »
No dobra, faktycznie, coś się musiało zmienić, obecnie nie da rady zapłacić PP z Polski, lol. Zrobiłem test, a, że tak zacna gra mi się właśnie wyświetliła :evil:, której rozważam już zakup to faktycznie widzę zmianę.  ;D

Co to za pomysł? Dawno na Steam nic nie kupowałem, przeważnie Kinguin lub CDKeys. Z deafultu miałem tam podpięty PP.

www.yoyosims.pl