Autor Wątek: Zapomniane samoloty.  (Przeczytany 434 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zapomniane samoloty.
« dnia: Września 29, 2025, 14:51:46 »
Jest wiele zapomnianych maszyn, dzisiaj wpadłem na jedną z nich.
Société des Moteurs Salmson 2A2.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Salmson_2

"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Odp: Zapomniane samoloty.
« Odpowiedź #1 dnia: Września 29, 2025, 20:51:54 »
Ale że w jakim sensie "zapomniane"? Bo się o nich nie mówi?
PS. Na jednym z for modelarskich (krajowych) inbox Salmsona był prezentowany jakiś czas temu (pół roku/rok wstecz).
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #2 dnia: Września 30, 2025, 14:27:18 »
Ale że w jakim sensie "zapomniane"? Bo się o nich nie mówi?
    Dokładnie tak,  nie widać w filmie ani czasopismach czy symulatorach. Firma Société des Moteurs też praktycznie nieznana w przeciwieństwie do Potez, Nieuport, Breguet czy Farman. Ten samolot jest w cieniu, chociaż był bardzo udany.
    Ale żeby nie było poszukałem na półce "Samoloty wojskowe w Polsce 1918-1924" wydanej w 1997 roku i jest tam opisany.
Ps. Już sam zapomniałem że mam taką książkę, czasami w dobie internetu warto poszukać w własnych archiwach.

« Odpowiedź #3 dnia: Września 30, 2025, 21:24:48 »
A to widzisz, ja zupełnie niedawno dowiedziałem się o SE.5a Wolseley Viper. Mieliśmy "aż" dwa jako demonstratory w konkursie na samolot myśliwski (razem z Fokkerem i Anasaldo). wygrał, mimo że konkurs wygrał nie został zakupiony. Jeden rozbity podczas pokazów, drugi przydzielony do 7 EM zniszczony podczas wojny roku 20-go.
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #4 dnia: Września 30, 2025, 22:53:39 »
Za pomocą „Aces High” z 1976 roku jako jeden z pierwszych samolotów WWI poznałem SE.5a, świetny film. Nie wiem z którym Fokkerem konkurował SE.5a? Wiem że produkowaliśmy  Ansaldo A.1 Balilla na licencji ale jakość naszych produktów była dramatyczna, dużo gorsza od Włoskich.

« Odpowiedź #5 dnia: Października 01, 2025, 21:28:47 »
Ze strzępków informacji, które do mnie dotarły, wychodzi, że był to Fokker D-VII. Słaba jakość A-1 i A-300 produkcji P&L wynikała z niskiej jakości użytych materiałów, niewłaściwej technologii i braku doświadczenia w produkcji samolotów.
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #6 dnia: Października 01, 2025, 21:31:18 »
Thx, ciekawe że Fokker nie wygrał.

« Odpowiedź #7 dnia: Października 01, 2025, 21:34:11 »
Często tak bywa, że jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Tak jak było ze Spadami.
                                                                                  S. Dali