Autor Wątek: Radar N019 "Szafir"  (Przeczytany 556 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Radar N019 "Szafir"
« dnia: Września 30, 2025, 22:58:26 »
Ale beznadzieja ;D.

Dawno nie widziałem w żadnym samolocie tak słabego radaru. Bardzo ciężko namierzyć, wielokrotnie też trzeba wciskać NWS/Lock by coś załapało pomimo, że cel jest już w zasięgu (polecam test z F-4E hehe). Locka też łatwo zrywa pomimo braku ECM u przeciwnika i na pułapie, bez żadnych osłon. Może nie wszystko umiem (wciąż się MiG'a uczę), ale potencjału to ja tu raczej nie widzę, nawet jak na czasy CW. W FC3 działało to nazwijmy to "korzystaniej" dla użytkownika, przynajmniej pod tym względem.
« Ostatnia zmiana: Października 02, 2025, 12:51:32 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Radar N019 Rubin
« Odpowiedź #1 dnia: Października 01, 2025, 08:42:29 »
Radar jest jeszcze niedorobiony. Tryb kooperacji z IR nie działa, do tego jakieś problemy przy przełączaniu między HPRF a MPRF. Nie jesteś jedynym, który narzeka :)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #2 dnia: Października 01, 2025, 15:11:23 »
Dobre wytłumaczenie różnych trybów: https://www.youtube.com/watch?v=6oa1nXWlA-U
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Października 02, 2025, 12:49:43 »
W końcu coś tam zacząłem łączyć kulki. Najdalszy cel, zalokowanie F-15C z odległości 85 km, więc nie jest aż tak źle, ale też z tego co czytam to tutaj mamy taki półprodukt w tym temacie. Trochę dziwne, ponieważ radar w myśliwcu to jednak jedna z najważniejszych funkcji, więc akurat mogę przecierpieć ;) IFF, procedury awaryjne czy inne takie niedoróbki skoro to EA, ale akurat kwestia radaru powinna być zrobiona na cacy. Nie działa też pokrętło do zasięgu, które działać powinno i jest obecne na przepustnicy w myśliwcu.

Z kolei IRST daje strasznie małe odbicie, jedna mała kropka (na szczęście usunięcie szumów nie powoduje jej usunięcia ale i tak zbyt mało się wyróżnia nawet na tle szumów). :o

www.yoyosims.pl

Odp: Radar N019 "Szafir"
« Odpowiedź #4 dnia: Października 13, 2025, 18:05:34 »
Moi Drodzy, Wy narzekacie, a mi łzy wzruszenia zalewają oczy, nie sądziłem, że aż tak wiernie oddadzą realizm latania i posługiwania się radarem.  :evil: :evil: :evil:
W oryginale tak było, że długo "lockował" cel, czasami widać go było np. w odległości 70 km, a locka łapał z... 35. Proza życia pilota MiGa.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #5 dnia: Października 14, 2025, 23:32:57 »
Moi Drodzy, Wy narzekacie, a mi łzy wzruszenia zalewają oczy, nie sądziłem, że aż tak wiernie oddadzą realizm latania i posługiwania się radarem.  :evil: :evil: :evil:
W oryginale tak było, że długo "lockował" cel, czasami widać go było np. w odległości 70 km, a locka łapał z... 35. Proza życia pilota MiGa.

To jest w ogóle dla mnie niepojęte, a przynajmniej jak na dzisiejsze standardy. Wiem, wiem, to co mamy, to wczesne lata 80, ale samoloty były i są w służbie w tej wersji do dziś (nie wiem na ile w tych naszych 9.12A modernizowany był radar, chociaż ponoć my i tak mieliśmy tutaj jakąś bieda wersję w stosunku do zasięgu do ruskiej wersji). To jak chodzenie po pokoju z zawiązanymi oczami, prędzej usłyszysz, ew. dotniesz łapą niż zobaczysz na radarze ;D. Od wciskania locka (czy łaskawie załapie) to palec może zaboleć. Ponoć dop. te Żuki były lepsze, chociaż hindusi teraz mówią, że ruscy ich oszukali i z tak awaryjnymi radarami to się na żadnej maszynie nie spotkali.

W DCS pojedynki można jednak wygrywać (przeciwnicy z AIM-7 i krótkimi). Lepiej sobie radzi z F-4, F-16A też udało mi się ubić, oczywiście Viggen z wiadomych względów, również parę razy udało mi się w dogu rozwalić Horneta, ale to jest pot i nerwy, że nie działa to tak jak by się chciało by działało.

Na spory minus  za to generalnie świadomość sytuacyjna jest o niebo gorsza niż takiej w szesnastce, one by spadały jak kaczki bez GCI ewentualnie.

Natomiast abstrahując od wszystkiego, ten MiG-29 ma tutaj w DCS swój niepodważalny klimat czasów Paktu Warszawskiego i tego nie można mu na pewno odmówić.
« Ostatnia zmiana: Października 14, 2025, 23:43:34 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #6 dnia: Października 15, 2025, 10:59:51 »
Miło widzieć, że samolot odpowiada realiom - sam dopiero jestem na etapie składania kompa więc nie mogę polatać - ale mam pytanie co do rakiet - kiedyś obiło mi się o uszy, że R-27 były zawodne w realu. Nie wiem na ile to prawda.
Czy ogólnie ruskie rakiety dla MiG-29 - głównie chodzi o R-27R, ER i termo są zbudowane na podstawie realnych dokumentów czy to dalej zgadywanka?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Października 15, 2025, 12:49:12 »
Miło widzieć, że samolot odpowiada realiom - sam dopiero jestem na etapie składania kompa więc nie mogę polatać - ale mam pytanie co do rakiet - kiedyś obiło mi się o uszy, że R-27 były zawodne w realu. Nie wiem na ile to prawda.
Czy ogólnie ruskie rakiety dla MiG-29 - głównie chodzi o R-27R, ER i termo są zbudowane na podstawie realnych dokumentów czy to dalej zgadywanka?

Temat drażliwy jak w zasadzie z każdym uzbrojeniem, czy systemem zakłócania w DCS. Pamiętaj, że wszystko musi opierać się na "ogólnodostępnych źródłach", więc jaki Rusek ci się przyzna, że coś nie działa (a są dalej w obiegu te pociski). Natomiast AIM-7 też nie były idealne jak wiemy, a i AIM-120C-7 jak wiemy z września potrafi drona ominąć i wylądować na dachu. 8)

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #8 dnia: Października 16, 2025, 11:09:49 »
Tak, nie mniej spodziewałem się, że jak jest już taki model to pociski używane przez te obiekty są też bardziej dopracowane poprzez swoje własne kanały dostępu jakie ED by miało - oczywiście tak samo w stosunku do F-16 czy F-14 i jego AIM-54C.
Na chłopski rozum i chłopskie doświadczenie z obserwacji dotyczących ruskiej techniki można jednak domniemywać, że jakość rodziny R-27 byłaby dość niska. Nawet kiedyś czytałem w literaturze angielskiej, że Su-27 miały tryb strzelania salwą w odpowiednim odstępie właśnie ze względu na to, że te pociski były delikatnie pisząc nie najwyższych lotów więc strzelano salwą z automatu.
Chciałbym aby w DCS była opcja postarzania sprzętu, to jest by nie był on zawsze w 100% sprawny. Bądź co bądź AIM-7 czy R-27 nie są już produkowane, a leżenie na magazynie po 20 lat może robić swoje. Wtedy taki pocisk mógłby nie odpalić czy polecieć w siną dal - oczywiście jako programowalna opcja, procent szans.

Ten AIM-120C co walnął w dom to ciekawy przypadek, może za jakiś czas ujawnią więcej szczegółów.