Autor Wątek: Taniej już było - ceny pamięci RAM zwariowały.  (Przeczytany 683 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Taniej już było - ceny pamięci RAM zwariowały.
« dnia: Grudnia 04, 2025, 23:09:39 »
Jak ktoś planuje upgrade komputera, to zasadniczo "dobry" czas już minął, a podobno idą jeszcze gorsze czasy. Mowa konkretnie o cenach pamięci RAM, których podskoczyły ponad 2-krotnie w ciągu ostatnich 2 miesięcy. Zestaw, który kupowałem 2 lata temu (Kingston Fury Beast Black EXPO 2x32GB) za 1000 zł, dziś kosztuje 2500 zł. Na dodatek pesymistyczne prognozy są takie, że jak skończą się zapasy, to za chwilę pamięć RAM w ogóle nie będzie dostępna na rynku konsumenckim, bo wszystko skupuje biznes pod AI. A jeden z największych producentów (Micron) właśnie ogłosił, że kompletnie wycofuje się z rynku konsumenckiego (marka Crucial) i w całości skupiają się na B2B. Sytuacja podobno może potrwać 2-3 lata, bo żadne nowe fabryki do tego czasu nie powstaną.

Więc generalnie, jeśli ktoś miał w planach zakup/upgrade komputera, to nie wiem czy to nie ostatni dzwonek. Z dyskami SSD też podobno może być nieciekawe niedługo (ceny już zaczęły iść w górę, choć nie tak jak RAM).

https://www.purepc.pl/micron-crucial-wycofanie-rynek-konsumencki-pc

Najpierw była bańka krypto, później covid i skalperzy, teraz mamy pierdolca na punkcie AI. Jak nie dżuma to cholera.

Odp: Taniej już było - ceny pamięci RAM zwariowały.
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 05, 2025, 09:35:19 »
Przeżyliśmy krypto, przeżyjemy AI  8).
Ja finalnie zakupiłem SSD Patriot P220 1 TB. za 290.99 zł. Co mogę powiedzieć? Działa. Jedyne co jest w miarę pewne, to użyte w nim pamięci TLC, bo to deklaruje producent. Jeśli chodzi o kontroler - żaden program diagnostyczny nie jest go w stanie zidentyfikować, a różne źródła podają różne dane. Pozostaje jedynie rozpruć pudełko i odczytać. Takie to czasy, że musimy kupować kota w worku.
Na szczęście nie planuję żadnego upgrade w ciągu kilku najbliższych lat, więc ze spokojem obserwuję szaleństwo cenowe na rynku pamięci.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Odp: Taniej już było - ceny pamięci RAM zwariowały.
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 05, 2025, 10:57:26 »
Dobrze że Trump próbował rozkręcić swoją wojenkę handlową. Widmo wyższych cen za elektronikę pchnęło kilkoro znajomych do zakupu kompa w pierwszej połowie roku i w retrospekcji dobrze na tym wyszli, ale zupełnie z innego powodu ;D. Też się na to zdecydowałem przy okazji premier nowych kart..