Autor Wątek: Raport Instytutu Mitchella nt. stanu USAF w 2025r.  (Przeczytany 1189 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Raport Instytutu Mitchella nt. stanu USAF w 2025r.
« dnia: Grudnia 30, 2025, 20:06:38 »
Na YT-owy kanale: Mitchell Institute for Aerospace Studies znaleźć można bardzo interesującą prezentację raportu: Winning the Next War: Overcoming the U.S. Air Force's Capacity, Capability, and Readiness Crisis. link

Zachęcam do obejrzenia tego materiału ponieważ:
- jest bardzo interesujący (zawiera dane, o które ciężko na necie),
- ma atrakcyjną formę (slajdy PP + omówienie),
- dotyczy istotnych spraw (także naszego bezpieczeństwa - o ile rządzący Polską mają zamiar w dalszym ciągu orientować się na USA).

Znajdziecie tam nie tylko omówienie stanu USAF na 2025r (+ porównanie do PLAAF, jako potencjalnego wroga), ale również na koniec "Zimnej wojny" (czasy Reagana: porównanie USAF do lotnictwa Sowietów). Jako bonus jest dyskusja z emerytowanym generałem USAF Markiem Kelly.

Nie mam zamiaru podważać informacji tam prezentowanych i dotyczących USAF, ponieważ uważam, że Amerykanie przeanalizowali swoje możliwości dobrze (a kto miałby to zrobić lepiej, jak nie oni sami?). Brak mi głębszej wiedzy nt. lotnictwa Sowietów czasu "Zimnej wojny" (szkoda, że nie ma już z nami Johna Cool :(), natomiast chętnie skoryguję dane dotyczące PLAAF :). Te z raportu, wydają się być na 3-4 lata wstecz... 

Na koniec dodam, że zespół Jacka Bartosiaka Strategy&Future często powołuje się w swoich analizach na ten raport.

« Ostatnia zmiana: Grudnia 30, 2025, 20:12:52 wysłana przez as.karo »
Lepsze jutro było wczoraj.

Odp: Raport Instytutu Mitchella nt. stanu USAF w 2025r.
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 02, 2026, 14:09:31 »
A co się stało z John Coolem? Wcielili go do służby i wysłali na front?

« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 02, 2026, 16:56:24 »
Z tego co pamiętam, to John postanowił opuścić forum w ramach protestu, gdy w lutym 2022r (tj. w trakcie pełnoskalowej inwazji Rosji na Ukrainę) wszyscy zaczęli tu nazywać Rosjan -> Ruskimi. Niemniej, mogło chodzić też o coś więcej.
Zapytaj moderatorów ;).

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 02, 2026, 23:47:46 »
Jakimi ruskimi, nikt ich tak nie nazywał, wszyscy używali najbardziej odpowiedniego określenia - kacapy. I tak wielbiciel band morderców i gwałcicieli się obraził. A może to był taki forumowy Rubcow?

Wysłane z mojego SM-S938B przy użyciu Tapatalka

miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 03, 2026, 10:38:55 »
Masz rację, padały bardziej dosadne określenia, niż tylko: Ruscy.

OK, skoro ustaliliśmy co było przyczyną "ewakuacji" Johna Cool z forum, to może wróćmy do tematu wątku. :)

Czy ktoś ma jakieś przemyślenia odnośnie raportu?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 04, 2026, 15:33:49 »
Jakimi ruskimi, nikt ich tak nie nazywał, wszyscy używali najbardziej odpowiedniego określenia - kacapy. I tak wielbiciel band morderców i gwałcicieli się obraził. A może to był taki forumowy Rubcow?

Tytułem wyjaśnienia. Bardziej chodziło o to, że poziom dyskusji w tym wątku spadł, emocje wzięły górę, a dalej to chyba coś między klasycznym fochem i prywatno-zawodowymi powodami. Osobiście do dzisiaj nie bardzo wiem po co była ta popisowa akcja kilku osób i osobiście uważam za kompletnie niepotrzebną. Nawet szkoda, że tak wyszło. No ale każdy decyduje, więc szanuję. Niemniej "Zimny" ma się dobrze i czasami zdarza się pogadać.

« Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2026, 15:41:44 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"