Autor Wątek: Różnica w prędkości WiFi, a kabel  (Przeczytany 645 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Różnica w prędkości WiFi, a kabel
« dnia: Stycznia 31, 2026, 21:13:15 »
Hej, mam internet UPC, niestety teraz play. Od pewnego czasu widzę pogorszenie jakości usług, chodzi głównie o WiFi - o ile na kablu z deklarowanych 300 Mbit osiąga solidne 270 Mbit o tyle z WiFi potrafi to być nawet ledwo 2 Mbit co daje 250 KB/s.
Play ponoć nie gwarantuje prędkości po WiFi bo dużo czynników ma wpływ, ale no bez przesady - nawet stare karty WiFi osiągają bez problemu te 50-60 MBit.
Routera nie mogę zmienić bo tylko w przypadku wykupu ich oferty za 20 zł droższej, w innym wypadku płać i radź sobie sam.

Mogę się zalogować do routera (jest to Thomson TC7200u i wspiera standard 802.11n). Zmiana kanałów wiele nie daje. Wie ktoś czy można podpiąć swój własny router, a ten z UPC traktować jako tylko gniazdo do światłowodu?

Odp: Różnica w prędkości WiFi, a kabel
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 31, 2026, 21:30:19 »
Ale taką prędkość masz bezpośrednio przy modemie przy maksymalnym sygnale? Czy gdzieś dalej w mieszkaniu, z lodówką po drodze w linii prostej? ;)

Sprawdź sobie np.

https://play.google.com/store/apps/details?id=net.techet.netanalyzerlite.an&hl=en

Jakie jest tłumienie i jak wygląda obłożone kanałów. Wybierz kanały najmniej obłożone.

Jak modem ma wolne wyjście na kabel Ethernet to możesz kupić router WiFi i go podpiąć. Ja na przykład do światłowodowego modemu Netii mam podpięty mesh TP-Link Deco M4.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 01, 2026, 09:17:36 »
Router może udostępniać dwie sieci: 2,4 GHz i 5 GHz. Sprawdź z którą się łączysz i spróbuj przełączyć odbiornik na drugą. Sieć 2,4 oferuje niższy transfer, ale lepszy zasięg.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 01, 2026, 13:35:15 »
Popatrzyłem apką i jest bardzo ciasno. Zmieniłem na 5 Ghz i obserwuję jak to się potoczy. Pierwsze testy są obiecujące bo na telefonie przez WiFi poszło 180 Mb/s.
Z ciekawości poszperałem oferty internetu i jest po prostu drogo moim zdaniem i to podawanie cen po wszystkich rabatach za marketing, faktury jest słabe.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 01, 2026, 17:54:47 »
Tak naprawdę nawet plan zasilania w kompie (karty wifi) może popsuć wydajność wifi. Po prostu musisz kolejno posprawdzać droga eliminacji wszystko elementy układanki albo przełączyć tego w tryb bridge i podpiąć coś swojego. Warto też raz na jakiś czas odłączyć od prądu takie urządzenie, bo resety bywają zbawienne. Dobrze zasugerował SamRaz, że warto rozpiąć sieci i przetestować je osobno najlepiej siedząc z lapkiem przy routerze z aplikacją speedtest pobraną z MS Store, a nie przez przeglądarkę. Zerknij też czy jak robisz test nie rośnie Ci zużycie CPU na 100%. W sumie to może być cała masa problemów i nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to zagadnienie.

I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 08, 2026, 20:38:31 »
Mały update. Zmiana na 5Ghz uspokoiła sytuację i/lub Play naprawił to co miał naprawić. WiFi ciągnie do 200 Mbit, a na kablu 300.
Teraz ssanie grubych patchy DCS nie będzie takie uciążliwe.