Autor Wątek: REX Core / Atmos dla MSFS2024  (Przeczytany 748 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
REX Core / Atmos dla MSFS2024
« dnia: Lutego 09, 2026, 18:01:54 »
Ktoś używa nowego programiku od REX? Efekty wyglądają genialnie: https://youtu.be/ugUHWoZcfaY?si=zeK-OoHyusxBAjcD.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: REX Core / Atmos dla MSFS2024
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 09, 2026, 19:43:19 »
Dobra wziąłem. Na razie korzystam z gotowego presetu od tego AirbornGeek. Ładniej jeszcze się zrobiło.

To co fajne, a czego na pewno brak w MSFS to dodaje taką "haze" do atmosfery, co ma dwa olbrzymie plusy: 1/ wygląda bardziej realistycznie, 2/ zasłania cały shimmering horyzontu ;D.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 11, 2026, 09:03:15 »

Generalnie świetne są efekty z tym programem (tym bardziej też na plus, że jest dość tani). Na minus, trzeba odpalać za każdym razem, więc kolejny do kolekcji. Ba, trzeba odpalać w odpowiedniej kolejności, ponieważ potem wytnie nam chmury. Przez jakiś czas nie zajarzyłem tego i pomimo, że METAR pokazywał mi kiepską pogodę (Live weather) to miałem czyściutkie niebo.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 12, 2026, 09:39:34 »
Co rozumiesz przez "odpalanie w odpowiedniej kolejności"? U mnie Atmos działa normalnie.
Polecam odpalić jeszcze AutoFPS - bardzo fajnie i płynnie zwiększa TLOD i LOD, można wycisnąć znacznie lepsze zasięgi wyświetlania terenu i detali w stosunku do tego, co standardowo można ustawić suwaczkami w opcjach:
https://msfsaddons.com/2024/02/25/auto-fps-for-msfs-automatically-adjusts-your-tlod-and-cloud-settings-for-consistently-smooth-performance/

Pozdrawiam!

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 12, 2026, 17:32:10 »
Co rozumiesz przez "odpalanie w odpowiedniej kolejności"? U mnie Atmos działa normalnie.

Działa normalnie ale tylko jeśli odpalisz w odpowiedniej kolejności, mówi nawet o tym instrukcja:

1. Uruchamiam MSFS2024, czekam aż się załaduje, potem klikam Start.
2. Wybieram samolot i lotnisko (w tym czasie załaduje się pogoda Live na dane lotnisko).
3. Odpalasz Atmos (jako administrator). Tu instrukcja mówi by nawet być już w kabinie (po kliknięciu Ready to flight), ale z moich doświadczeń chyba nie ma różnicy.

Jak uruchomi się Atmosa zaraz po MSFS (kiedy w trakcie się on ładuje) wycina pogodę.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 13, 2026, 09:12:27 »
Ok, zrozumiałem :)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 13, 2026, 14:40:09 »
Ale generalnie programik jest fajny, możne na minus ten sposób uruchamiania i trochę zagmatwania z tymi suwakami (warto obejrzeć sobie filmiki lub popróbować samemu). Jakby rozwiązali ten sposób uruchamiania to wszystko by tutaj załatwaiło temat. Na szczęście 15 dolców to nie majątek więc można przeżyć, a jakieś kolejne aktualizacje się szykują podobno.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 27, 2026, 19:27:19 »
Czy dobrze widzę, że REX Core zniknął ze sklepu MSFS2024?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 27, 2026, 21:39:59 »
Czy dobrze widzę, że REX Core zniknął ze sklepu MSFS2024?

A był? Ja go kupowałem ze sklepu REX bezpośrednio.

www.yoyosims.pl