Autor Wątek: Dwa tematy - model ciężarówki RC i reanimacja zabytkowej drukarki 3D  (Przeczytany 3592 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Dwa tematy - model ciężarówki RC i reanimacja zabytkowej drukarki 3D
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 16, 2026, 21:08:22 »
Jest MOC! Czy dobrze widziałem, że tylko dwie osie pędne?
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 16, 2026, 21:45:46 »
Na razie tak, czekam aż dojdą kolejne przekładnie. Ale nie mogłem przecież czekać bezczynnie  :evil:

Temat wygląda tak: większość "przekładni głównych" dostępnych u naszych skośnoookich przyjaciół ma albo pojedyncze wyprowadzenie wału, albo podwójne. Żeby zrobić razy cztery trzeba więc pokombinować. Najłatwiej jest zrobić "dyfer przelotowy", co się czasem stosuje w pojazdach 6x6 kiedy skrętna jest tylko jedna oś (jedna z osi nie-skrętnych "dzieli się" napędem z następną). Ale przy skrętnych nie jest już tak łatwo, przy "wózkach podwójnych" (układ zawieszenia w moim wynalazku na OBU parach osi - co się rzadko zdarza) jeszcze gorzej - a chcę żeby wszystko było jak najbardziej podobne, więc skoro nie da się z przodu, to nie da się też z tyłu i kropka. Pozostaje więc wstawienie "pośrednich przekładni rozdzielających", które już sobie spokojnie płyną w kontenerze... Ale pojawia się dodatkowy problem - za mało miejsca żeby każda przekładnia obsługiwała samodzielnie wózek, więc robimy "popapranie" - wspólnie napędzane będą osie 1 i 3 oraz 2 i 4  ;D A to z kolei wymusi dość oryginalną geometrię poprowadzenia wałów, której nie wypracuję dopóki nie dotrą rzeczone przekładnie...

Skoro więc i tak czekam, to wyjścia przekładni głównej poprowadziłem bezczelnie do najdalszych możliwych osi (najlepszy kompromis pod kątem trakcji, najmniejsze kąty wałów, itd...). A jeszcze bezczelniej na sztywnych wałach (normalnie powinny być o zmiennej długości). Ja wiem że jest to zbrodnia przeciwko prawidłom inżynierii, ale qrde działa - więc może jednak nie?...

Na razie dzięki "tymczasowemu uruchomieniu" udało się doprowadzić układ do stanu w którym zaczęły pękać elementy nie-drukowane (w pierwszej wersji wały były drewniane...) a potem kolejno zębatki "dyfrów" (bo tam nie ma dyfrów, są tylko przekładnie stożkowe). Dzięki temu mogłem wreszcie doregulować sprzęgło przekładni głównej tak aby dawało napęd kiedy trzeba, ale "puściło" kiedy robi się za trudno, co z resztą widać na filmie (nawiasem mówiąc sprzęgło też musiałem "poprawić po fabryce" bo chińczyki skręcili na za długich śrubach...). Na razie działa, od tego czasu żadna przekładnia nie wymagała wymiany.

Kolejne testy (film niebawem, jak życie pozwoli - TUTAJ mały teaser) wykazały że model ważący obecnie ponad 1,2kg (bez baterii) spokojnie radzi sobie w umiarkowanym terenie z balastem o podobnej wadze - więc łącznie circa 2,5kg, na czterech osiach (i tylko dwóch pędnych), poiwania mi po ogródku napędzane silniczkiem 120w który oryginalnie był (zdaniem niektórych) mocno za słaby w modelu samolotka ważacego niecałe 750g...
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 22, 2026, 16:10:23 »
New mode of destruction unlocked  :evil:

Tak się kończy przygoda gdy z trialówki próbuje się robić wyścigówkę na asfalcie  :joystick: Ale przyznam szczerze że czasem trochę zapasu prędkości się przydaje. Wczoraj na przykład poszedłem ze Starem na spacer do lasu (jest już na takim etapie że ze ścieżkami radzi sobie nieźle), i gdzieś tak w połowie drogi się zorientowałem że Matka Natura chce mi zasugerować trochę cardio:

Wtedy jechałem na dwóch celkach, i nie miałem większego kłopotu nadążyć (choć co jakiś czas trzeba było potruchtać). Dzisiaj więc zarzuciłem 3S, i troszeczkę mnie poniosło... :D
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."