Poczytałem opinie, obejrzałem wiele testów, wyciągnąłem wnioski i postawiłem na Tobii, teraz jest promka do 6.04 kupiłem go za 237EUR.
Ir odrzuciłem, ze względu na ciągnące się kable od klipsu po podłogę oraz stały rynsztunek w postaci pałąku, co do precyzji i konfiguracji miał najlepsze recenzje.
Beam byłby super alternatywą, gdybym nie musiał kupić kamerki, taka która go pociągnie to trzeba liczyć ok.400-500zł, jeśli ktoś taką ma to wg. mnie powinien zacząć od Beama, jeśli nie to koszt razem z Beam wyniesie ok. 500-600zł za komplet. Rozwiązanie ma spory minus, oświetlenie, jeśli będziecie mieć cały czas dobrze oświetloną twarz to powinien zdać egzamin, mimo faktu, że ma większe opóźnienia niż dwa pozostałe rozwiązania, kamerka nie ma podczerwieni.
Wybór padł na Tobii Eye Tracker 5, montaż pod monitorem na rzepie i magnesie, lub alternatywy typu stojaki, tripady i co tylko sobie zażyczymy, urządzenie małe, nie rzucające się w oczy, jeden kabel, można spiąć z kablami od monitora. Urządzenie widzi w ciemności, oglądałem testy, precyzja i szybkość porównywalna z IrTrackiem za który musimy dać ok.800-900zł, w takim razie dopłaciłem jakieś 100zł za wygodę. Co do opinii na jego temat wypowiem się jak tylko go przetestuję, może dla kogoś będzie to pomocne przy wyborze urządzenia do symulatorów i dogfight.