Autor Wątek: DCS: F-100D start Pre order  (Przeczytany 7196 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: DCS: F-100D start Pre order
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 27, 2026, 16:35:16 »
A co to za ksiazka?

Pisałem Ci w smsie, ale pomyliłem autora.
Robert Coram - "John Boyd: The Fighter Pilot Who Changed the Art of War"
https://www.amazon.pl/Boyd-Fighter-Pilot-Who-Changed/dp/0316796883/ref=tmm_pap_swatch_0

Na Amazonie głównym powinna być też wersja na kindle`a.

Bardzo, ale to bardzo ciekawa postać, jeśli ktoś nie słyszał, to Boyd był wybitnym mysliwcem, zwanym najpierw jako 20 seconds, a potem 40 seconds Boyd, był twórcą zasady zachowania energii w walce powietrznej, twórcą tak zwanych tablic Boyda na podstawie których można było szacować zachowanie danego samolotu, był nieformalnym przywódcą i szarą eminencją tak zwanej Fighter Mafii, grupy inżynierów i wojskowych, którzy w opanowanych przez "Bombowców" siłach powietrznych postulowali stworzenie wysoce manewrowego myśliwca, czego owocem jest F-15, a następnie F-16. Jeden z członków mafii odpowiada też za A-10. I na koniec stworzył swoje Opus Magnum czyli tak zwaną teorię pętli OODA, którą można stosować i podobno jest stosowana w wojskowości i biznesie. Gość, który przez swoją bezkompromisowość i lansowanie myśliwców w "bombowym" Pentagonie nie był lubiany przez czynniki dowódcze US Air Force, za to niezwykle ceniony przez Marines, którzy podobno szkolą swoich dowódców od niższego szczebla poczynając teorii pętli OODA i jej zastosowania w walce.
Taka ciekawostka, wysoce manewrowy myśliwiec jakim jest Viper, był przez Boyda krytykowany, że jego rozwój poszedł w kierunku myśliwca wielozadaniowego, co poprzez zwiększenie wagi odbiło się na jego manewrowości. Boyd jako rasowy myśliwiec chciał samolotu do przysłowiowej walki na noże ;)

Adam, dzięki, piekne podsumowanie i porównanie wersji A i D i przedstawienie dokonań Boyda na F100.

Tak trochę z innej beczki (aerodynamika jest jedna), jako pilot modeli RC, całkowicie się zgadzam, z wnioskami, żaden cegłolot nie dorówna manewrowością lekkiej maszynie :)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 01, 2026, 20:43:16 »
Pojawił się dłuższy wywiad na temat modelu F-100D: https://youtu.be/8zZMf8v4v30?si=wX3ahluG-ZXEsTMS plus nowe, prawie 6 minutowe video: https://youtu.be/S955XA74yXg?si=ihD6DiLjIoDFDS70.
« Ostatnia zmiana: Maja 01, 2026, 21:58:42 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #17 dnia: Maja 09, 2026, 17:31:17 »
Film "DCS F-100D: Gun & Strike Camera Preview".
https://www.youtube.com/watch?v=qKj4FyCaHXs
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #18 dnia: Maja 10, 2026, 12:48:02 »
Nie czekałem na ten moduł, a dokładnie obiecywałem sobie, że już niczego nie kupię, poza teatrami, ale im więcej oglądam, czytam i patrząc na te zapowiedzi to tym bardziej zaczynam mieć chęć. O ile uda im się dobrze oddać to specyficzne zachowanie samolotu, ten "sabre dance" (choć pod tym względem wersja A byłaby ciekawsza) to zaczynam się poważnie zastanawiać nad kupnem chociażby tylko z tego powodu by poćwiczyć i zobaczyć czy umiem :) .
No i nazwisko Johna Boyda, który bardzo chwalił Huna jest magnesem.
Poziom wykonania z tych filmików wydaje się wysoki, ciekawy moduł się zapowiada :)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 10, 2026, 18:36:14 »
Na pewno porównując go do MiG-17F tu będzie dużo więcej co robić, ale nasz Lim to też obowiązek. Dwa fajne moduły się szykują. Chociaż brzydala F-100 nigdy nie lubiłem, zaczyna mi się podobać ten samolot z każdą zajawką. Hype rośnie  :evil:.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #20 dnia: Maja 16, 2026, 19:22:16 »
Następny filmik "DCS F-100D: Customization Options".
https://www.youtube.com/watch?v=a6V1M9xTIr4
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 16, 2026, 21:23:40 »
Fajna ta opcja, podoba mi się interaktywność i pomysł z dostosowaniem kabiny, ale co do zegarków, przecież i tak będzie się latać w jednym układzie (a tu nawet jakaś opcja random ;D ma być).

« Ostatnia zmiana: Maja 16, 2026, 21:42:37 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 16, 2026, 23:58:52 »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #23 dnia: Maja 17, 2026, 14:10:53 »
Obiecywałem sobie, że już żadnego modułu nie kupię, no i wczoraj Huna kupiłem :)
Zapowiada się jeden z lepszych modułów, bardzo jestem ciekaw tego modelu lotu.
Takie skojarzenia mi się nasuwają z latania modelami RC, ot chociażby model PZL P-11, który ma tendencję do odchylania dziobu w przeciwną stronę do pochylenia zainicjowanego lotkami, można to kontrować sterem kierunku (zakręt lotki + wysokość - efekt widoczny wyraźnie, albo właśnie zakręt lotki+ wysokość + kontrola kierunkiem), albo prościej programując różnicowe wychylenia lotek, czyli jedna lotka inicjuje ruch, a druga nie stawia takiego oporu, no i modele akrobatów i machanie skrzydłami w harrierze (taka figura) przy minimalnej prędkości i dużym kącie natarcia, najlepiej eliminowane przez odpowiednią konstrukcję modelu, mega lekki, z dużymi skrzydłami i dużymi powierzchniami sterowymi, ale skoro już wystąpi, to steruje się wachlowaniem przepustnicy i wachlowaniem dużym sterem kierunku.
Fajny filmik, muszę go jeszcze kilka razy obejrzeć, ale tłumaczy rzeczy z którymi w modelach RC stykałem się i radziłem sobie jakby doświadczalnie.
Oj, mam coraz większą chęć na tego Huna :)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 17, 2026, 22:28:49 »
Ja też czekam. W sumie nigdy ten samolot nie zaliczał się u mnie do jakiś ładnych i ciekawych, ba, nawet za nim nie przepadałem. Natomiast jak sobie poczytałem i się bliżej nim zainteresowałem, to nabrał rumieńców, a jego linia zaczęła mi się podobać, chociaż dalej z przodu wygląda jak hipopotam ruszający na żer :evil:.

Chyba ten rok będzie rokiem wczesnych jetów, kiedy liczyła się łapa, oko i fizyka. MiG-17, F-100 i cały IL-2 Korea. No i fajno.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #25 dnia: Maja 17, 2026, 23:07:00 »
chociaż dalej z przodu wygląda jak hipopotam ruszający na żer :evil:.

Raczej sum, zresztą spotkałem się gdzieś z takim określeniem Huna - catfish, czyli sum właśnie.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #26 dnia: Maja 18, 2026, 17:08:34 »
Może byc i sum, też pasuje do tego ryja ;>.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #27 dnia: Maja 19, 2026, 12:53:09 »
A te kustomizacje to w dniu wydania będą? Czy będzie jak z Phantomem, gdzie dwa lata mijają i jedyne co zaimplementowali to bug z tymi samymi hełmami starego typu dla każdego z malowań?
Dawniej Qbeesh.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #28 dnia: Maja 21, 2026, 23:03:20 »
bardzo jestem ciekaw tego modelu lotu.

Pamiętaj tylko, że tę słynną niestabilność i zadzieranie nosa to miał F-100A, który nawet nie posiadał klap, co okazało się pięta achillesową przy nie jednym lądowaniu na Super Sabre. F-100D, który będzie w DCS już dużo lepiej się zachowywał, miał i większy kadłub, klapy i większy statecznik, co też dodawało mu podobno o wiele lepszą przewidywalność lotu na niskich prędkościach. Jakiegoś hordcore bym się nie spodziewał, taki samolot nie trfaiłby do produkcji (A - bylo tylko około 200 sztuk, a już D - ok. 1300).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #29 dnia: Maja 22, 2026, 10:37:40 »
To że w wersji D poprawili względem A, to fakt, ale nie wyeliminowali.
A z tego ostatniego filmiku omawiającego "problemy" Huna wynika, że nadal można się spodziewać "atrakcji" - vide Sabre Dance jakoś w drugiej części filmu w wykonaniu narratora i ten niby "harrier" (taka figura 3d) pod koniec pierwszego filmiku reklamowego. Więc będzie dobrze  :evil: