Autor Wątek: F-14B Upgraded  (Przeczytany 1348 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
F-14B Upgraded
« dnia: Czerwca 05, 2026, 18:24:15 »
Właśnie ruszył pre order. Cena … hmmm… poszli po bandzie. Nie dość, że trzeba mieć poprzedniego to cena w zasadzie to 50 dolców, w sumie jak pełny nowy moduł.

https://www.digitalcombatsimulator.com/en/shop/modules/f-14bu/.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Odp: F-14B Upgraded
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 05, 2026, 18:30:08 »
Wlazłem na Wikipedię, i wygląda poniekąd, że w zasadzie jest do "nowy" model samolotu. Pomijając kolejny wariant dorzucili sporo aktualizacji graficznych. No też mam mieszane uczucia co do wysokości ceny, ale może się zdecyduję.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 05, 2026, 18:43:43 »
W cenie dwie kamapnie, ktorych przewaznie juz nie ma razem, wiec to jakis plus (chociaz szybko je nie zobaczymy, pewnie po roku od wydania), ale powinno byc to wycenione na 29$ dla posiadczy w ramach pre order. Przy Ka-50 (tu zwlaszcza) i A-10C2 tez bylo troche zmian, a jednak „upgrade” byl duzo tanszy, chyba po 19$ byly albo i mniej, chociaz to oczywiscie ED.

www.yoyosims.pl

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 05, 2026, 20:22:11 »
Z ceną faktycznie trochę przegięli, widać sporo niezadowolonych głosów.

Ale trailer w stylu klasycznych "Fighter Fling" z Tomcatem klasa :)
https://www.youtube.com/watch?v=_Da8rs5U-a4
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 05, 2026, 21:09:42 »
Jest i okres wydania - tego lata. Video pierwsza klasa. Na razie bez ciśnienia, bo w sumie nawet A/B bawiłem się bardzo mało, ale zobaczy się bliżej premiery. Obstawiałbym 2 połowa sierpnia.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 06, 2026, 01:42:37 »
Cena jak cena, tak to wykalkulowali i tyle. Pewne jest, że jakość będzie pierwsza klasa, i ta wersja Tomcata wydaje się bardziej 'user friendly' od wcześniejszych A i B.
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 06, 2026, 12:20:41 »
Tak cena jest spora i nie wyczerpuje tematu bo za kilka lat pewnie dostaniem wariant F-14D. No ale wiadomo produkcja modułów jest kosztowna, jak się słabo sprzeda F-14BU to pewnie nie będzie w przyszłości D.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 06, 2026, 13:27:58 »
Kwestia kasy jest jak zawsze kwestią związaną z zasobnością czyjegoś portfela i nie to według mnie jest meritum sprawy, a fakt, ze my jako nabywcy de facto przyzwyczailiśmy firmy i wyraziliśmy zgodę na dojenie. Kiedyś się kupowało gotowy produkt, potem nadeszły czasy kupowania obietnic, czyli różnego rodzaju alfa, beta itd i nawet gdy w końcu otrzymywało się produkt skończony, to nie zawsze było w nim wszystko szumnie kiedyś zapowiedziane, albo my nabywcy już zapomnieliśmy o obietnicach, albo też byliśmy szczęśliwi, że w końcu jest jakiś ochłap, który działa. Teraz kolejna faza, faza wersji, a potem może faza wersji malowań czy ilości podwieszeń.
To trochę tak jak bodajże pomysł pewnego koncernu samochodowego zza naszej zachodniej granicy by działające ponadstardardowe elementy wyposażenia objąć abonamentem, płacisz działa, nie płacisz nie działa (na szczęście konkurencja ten pomysł wyśmiała i zamówiłem nowy samochód właśnie u niej, mimo iż przez chwilę nawet się zastanawiałem nad modelem tego "naciągającego" koncernu).
Tu jeszcze dodatkowo oburzające jest, że trzeba kupić wersję pierwszą by móc zakupić drugą, bez żadnych bonusów. Znowu analogia do samochodów, jak jesteś klientem danej marki, to dostajesz całkiem fajny rabat na kolejne auto, a przynajmniej tak jest w firmie której samochodem jeżdżę.
A ładny filmik reklamowy (jak zwykle bardzo sprawny) nie zrekompensuje ogólnego niesmaku, który ta sytuacja pozostawia . Mam Tomcata, mam Phantoma i o ile firma ta czy inne będą taką politykę prowadziły, to niczego u nich więcej nie kupię.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 06, 2026, 14:43:18 »
Heh, F-4 ma już dwa lata, a nadal czekamy na Jestera który umie obsługiwać targeting pod oraz wersję DMAS. Także lepiej nie kupować obietnic, nawet od Heatblur :)

Nie wiem czy to ograniczenia sklepu ED, czy specjalnie tak zrobili, ale faktycznie udało im się wkurzyć zarówno starych klientów, którzy muszą płacić za wersję B(U) więcej niż nowi klienci, jak i nowych klientów, którzy muszą kupić wersje A/B nawet jeśli interesuje ich tylko B(U).

Gdyby z B(U) zrobili całkiem osobny moduł, ze zniżką dla posiadaczy A/B, reakcja pewnie była by lepsza, nawet jeśli ceny były by zbliżone do tych teraz.

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 06, 2026, 20:05:49 »
Wlasnie o to chodzi, majac stary modul (70$ z pre order) plus B(u) placimy razem 120$. Nowi maja wersje Ultimate za 99$. Jaki tu sens niech ktos mi wytlumaczy? Bardziej oplaca sie teraz zrobic refound i kupic ten nowy doplacajac tylko 28,99$: https://www.digitalcombatsimulator.com/en/shop/?q=F-14&s=Search.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 06, 2026, 23:43:30 »
Wlasnie o to chodzi, majac stary modul (70$ z pre order) plus B(u) placimy razem 120$. Nowi maja wersje Ultimate za 99$. Jaki tu sens niech ktos mi wytlumaczy? Bardziej oplaca sie teraz zrobic refound i kupic ten nowy doplacajac tylko 28,99$: https://www.digitalcombatsimulator.com/en/shop/?q=F-14&s=Search.
Biznes jest biznes i niema sentymentów dla wiernych klientów! Wielka szkoda że tak jest, ale tak jest! Dla mnie mniejszym złem jest wywalić 50$ na tą wersje byle powstało i mieć perspektywy na F-14D niż zaorać temat bliski serca. Ale to nie oznacza że nie mam dźwigni na HB, bo mogę nie kupić Typhoon i Rafale które są dla minie letnią wódką. Wiele modułów kupiłem jako wsparcie dla deweloperów i może muszę przemyśleć moje zakupy ale jestem w dole. Wspieram zimną wojny bo zależy mi na wariantach F-14 i F-4 ale mogę zacząć selekcję i nie kupować nowszych maszyn i nie będzie to na +$$$ dla deweloperów.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 07, 2026, 11:39:03 »
Z tym F-14D to jakaś plotka. Nigdy HB oficjalnie nie potwierdziło, że nad nim pracuje i że kiedyś będzie. Może ktoś, kiedyś z ew. zespołu na jakieś pytanie odpowiedział "maybe" na dużym luzie (bo w sumie co odpowiedzieć?) i chyba jakoś stąd się to wzięło. Ostatnio nawet chyba było na ich Discordzie, że żadnych prac nad wersją D nie ma.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 07, 2026, 13:42:01 »
Biznes jest biznes i niema sentymentów dla wiernych klientów! Wielka szkoda że tak jest, ale tak jest!

No właśnie nie, jak podałem przykład powyżej, poważne firmy zachęcają swoich klientów do pozostania przy marce rabatami.
A taka postawa pogodzenia się, że tak jest i tak musi być, to jest ta nasza klientów zgoda na dojenie.
Ja przy takim podejściu więcej nie kupię i tyle, mam czym latać.
I nie chodzi czy mnie stać, czy nie, czy bardzo mi zależy, czy tylko trochę, ale o zasadę, nie ma zgody na takie praktyki.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 07, 2026, 18:20:26 »
Na osłodę, podobno B(u) ma być bez EA, od razu moduł kompletny.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 07, 2026, 20:52:42 »
A ja się tak zastanawiam. Co to za aktualizacja skoro trzeba za nią płacić. Aktualizacja wydaje mi się jest poprawieniem błędów w produkcie który już posiadamy.