Autor Wątek: OC od drona - cios w modelarstwo RC?  (Przeczytany 250 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

OC od drona - cios w modelarstwo RC?
« dnia: Sierpnia 09, 2026, 00:27:28 »
  Temat może nie jest szczególnie nowy, z pół roku już ma, ale chwilę mi zajęło zastanowienie się nad utworzeniem tego wątku. Same zmiany w przepisach z końcówki tamtego roku nie napawają optymizmem. Dla niewtajemniczonych, od (bodajże) listopada 2025 każdy dron powyżej 250 g max masy startowej musi posiadać ubezpieczenie OC. Chociaż po części rozumiem narastającą psychozę społeczną związaną z dronami, to podpięcie pod ich kategorię samolotów RC trochę zalatuje mi olewajstwem ze strony prawodawcy. I szczerze mówiąc trochę czarno widzę przyszłość naszego i tak już mocno niszowego hobby, gdy weekendowe, raz do roku polatanie sterowalnym latawcem z balsy i styropianu jest obłożone przymusowym paywallem (chyba, że latasz czymś nieprzekraczającym masą przeciętnej wagi portfela studenta po juwenaliach).
   Ale nie ma co dywagować dalej na temat absurdu tego przepisu, bo to każdy widzi, a feedbacku i tak nikt ,,decyzyjny” nie ujrzy i nie wysłucha (plus nie chcę włazić w politykę). Bardziej interesuje mnie ta kwestia w praktyce, jak bardzo latanie RC zmieniło się dla tych z Was, latających częściej, niż ja? Bo może rzeczywistość nie jest tu tak ponura, jak mi się wydaje. 

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: OC od drona - cios w modelarstwo RC?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 09, 2026, 07:30:12 »
Ale modelami RC to raczej nikt nie lata po mieście, więc z modelami RC to zupełnie inna kategoria. Zamiast tego proponowałbym wprowadzenie OC dla użytkowników hulajnóg i rowerów elektrycznych, które mają odblokowany ogranicznik prędkości (pow. 25km/h).

A jaki to koszt takiego OC?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 09, 2026, 13:14:42 »
Witajcie,
Przepisy na dzień dzisiejszy nie rozróżniają samolotu/szybowca/śmigłowca RC od drona, jeśli chcesz latać zgodnie z prawem, musisz zdobyć uprawnienia https://drony.gov.pl/e-learning.
Ubezpieczenie OC jest obowiązkowe, zaś każde towarzystwo ubezpieczeniowe oferuje ubezpieczenia użytkowników drona, wymogi te nie są jakieś bardzo uciążliwe.
Niedopełnienie tych wymogów grozi nałożeniem kar finansowych, których wysokości są absurdalnie wysokie, tak że nie warto latać na dziko.
Zwyczajnie przechodzisz e-learning, zdajesz egzamin on-line, dostajesz uprawnienia, kupujesz OC on-line, jedziesz na łąkę przez smartfona sprawdzasz czy na tej łące możesz latać, zgłaszasz lot i niebo staje otworem.

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 09, 2026, 20:32:21 »
To ja dodam tylko, że w miastach z lotniskami są strefy zakazane, więc de facto na przykładzie naszego klubu modelarskiego (tak musieliśmy założyć stowarzyszenie modelarskie - mamy osobowość prawną ;) , dzierżawimy łąkę), nasze lotnisko jest poza strefą Okęcia, więc niestety jest poza miastem i trochę trzeba tam podjechać. I dwa obecnie bez zdania tego egzaminu on-line nie wykupi się ubezpieczenia, trzeba podać swój nadany numer operatora.