Autor Wątek: temat dla miłośników pedałów :-)  (Przeczytany 5569 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

knocke

• Gość
temat dla miłośników pedałów :-)
« dnia: Lutego 07, 2004, 15:05:03 »
taaak, strasznie mi tego brakuje i joy 3d nie wydaje mi sie super rozwiazaniem.

Chodzi mianowicie o orczyk w postaci klasycznych pedałów. Joya z takimi nie widzialem - jest w prawdzie imitacja w SaitekuX45 (na przepustnicy, ponoc dziala ladnie) no i joye 3d z osia skretna, ale to wszystko nie to .... marzą mi się klasyczne pedały (choś pedałem nie jestem :-)  )

Widział ktoś coś takiego? Słyszałem że niektorzy brali z jakiś samochodowych, ale myśle nad analogowym działaniem tego w simie - nie chodzi przecież zamapowanie jakichś klawiszy tylko kolejną full analogową oś.

Tak mi się rysuję kontroler marzeń:
- knypel z hmm 10 przysiskami
- dod. przepustnica
- pedałki orczyka
- Force Feedback (choćby i tylko samego drągala)

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 07, 2004, 15:29:00 »
<tajne> Poczekaj do wakacji, może wtedy coś takiego będzie :D (bez FF, bo po co to komu, tylko joy się od tego psuje)</tajne>

A co do samego orczyka, to co za problem zrobić taki samemu i podłączyć do game portu ? Ja już coś takiego zrobiłem... ale chała straszna wyszła, bo robiłem z tego co miałem pod ręką i ostatecznie nie mam możliwości płynnego sterowania wychyleniem.

TUTAJ wrzuciłem wszystko co jest ci potrzebne do zrobienia własnego orczyka

Update
Z tym, że na którymś ze schematów jest rąbnięte połączenie - zamienione jest wyjście od orczyka z wyjściem od przepustnicy, zaraz to przejrzę i napiszę który schemat jest błędny

Update2
Ok... oba schematy są błędne :P wystarczy, że zamiast do pina nr.11 podłaczysz do pina nr13 i gotowe :D

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 07, 2004, 15:31:15 »
Mozesz zawsze zaadaptowac pedalki od kierownicy, jezeli masz w sobie cos z Adasia Slodowego to mozesz kliknac. Mozesz pogadac z Andim i Schmeisserem bo oni tworzyli takie wynalazki. A jak cie stac to poszukaj w necie a znajdziesz np. tutaj i wpisz "Rudder Pedals" (sorry ale bezposredni link nie chcial dzialac). Nic wiecej mi nie wpada do glofffki  :roll:
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

knocke

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 07, 2004, 18:14:54 »
Cytat: Sundowner
<tajne> Poczekaj do wakacji, może wtedy coś takiego będzie :D (bez FF, bo po co to komu, tylko joy się od tego psuje)</tajne>

a co masz dokladnie na mysli? Bo na zachodzie sa takie w sprzedazy, ale drogie (nowe ponad 100$) a u nas nie widzialem jeszcze ...
Poza tym zwykle pedaly od samochodow sie nie nadaja do konca, bo zeby efekt byl full real to musza chodzic na wspolnej osi.

a projekty wlasnie przegladam :-)

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 07, 2004, 20:03:36 »
W wolnym czasie mam zamiar zająć się zrobieniem kilku joy'ów wzorowanych na drążku z F-14D Tomcat, joy podobnie jak Cougar wykonany z metalu - drążek i podstawa z duralu, mechanizmy ze stali... póki co znalazłem tylko gościa, który mógłby wykonać obróbkę części stalowych... teraz musze poszukać dojścia do masy modelowej MP-1 na odlewy z aluminium i jakiegoś piecyka do przetopienia tego materiału... no i najważniejsze - musze przysiąść do AutoCAD'a i zrobić projekty :D

Co do przepustnicy i orczyka chciałbym aby były w komplecie... ale do tego potrzebowałbym pomocy elektronika/programisty, gdyż taki układ musiałby być cyfrowy -przepustnica na dwa silniki + przyciski, pokrętła, hat'y i do tego orczyk - to trochę bajerów jest i trzeba z nich wszystkich sygnały zakodować, przesłać do kompa i potem odkodować tak, żeby gra to wychwyciła... taka robota, to już nie na moje nerwy :P

Takie mam plany... życie je zdefiniuje :D

knocke

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 07, 2004, 21:14:32 »
Co do przepustnicy i orczyka chciałbym aby były w komplecie...

piekne masz plany, daj znac jak bedziesz przystepowal do realizacji.
Ja poki co napaliłem sie tylko na pedały, wiec może razem pójdzie łatwiej.
Niestety w kwestii elektroniki cie nie wspomoge, bo to na moje nerwy też nie jest :-) ale orczyk jest jak najbardziej analogowy, wiec może razem uda sie nam stworzyć coś ciekawego.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 07, 2004, 22:13:20 »
W wolnym czasie mam zamiar zająć się zrobieniem kilku joy'ów wzorowanych na drążku z F-14D Tomcat
Kurde..... :shock:  :shock:  :shock:  koniecznie zrób kilka jak cena bedzie przystępna to ja się pisze na to  :shock:  :shock: A może tak z Miga 29 jeden hmm :mrgreen:
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 07, 2004, 22:18:52 »
Orczyk mógłby być jak najbardziej analogowy... ale to wszystko zależy od joy'a ... jeżeli nagle się okaże, że hat zajmuje pasmo 2 potów, to wtedy wszystko oprócz osi X i Y będzie kodowane i wtedy można podłączyć do tego orczyk jako analogowy. a jeżeli nie, to jest z orczykiem problem.

Na joy'u byłyby chyba 1 hat, trym (nieustwialny w grze - o ile wszystko będzie analogowe, przy cyfrowym to już nie ma znaczenia i można dać jako ustawialny) + 4-5 przycisków, 1-2 to spust, jeden na prawo od trymu i 2 pod kciuk po lewej stronie.

Poty w joy'u wymienialne i w sumie do wyboru Poty zwykłe, lub czujniki halla (Schmeiss, czekam nadal na ten tekst o nich :D minęły 2 miesiące, a to miały być 2 tygodnie :P).

Co do przepustnicy jeszcze nie wiem... jak znajdzie się pasjonat elektronik/programista, to wtedy się pomyśli :P

Cytat: Kusch
Kurde..... :shock:  :shock:  :shock:  koniecznie zrób kilka jak cena bedzie przystępna to ja się pisze na to  :shock:  :shock: A może tak z Miga 29 jeden hmm :mrgreen:
Jezeli się okaże że przyciski musza iść cyfrowo, to potem nie ma problemu z robieniem "wajch" z Mig'a, Su, czy nawet AH-64 :D

Trzeba tylko zacząć.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 07, 2004, 23:12:03 »
ja proponuje uzyc  elektroniki gotowej z takiego naprzyklad wingmana...
po 20 zl na alegro goscie sie pozbywaja caly joyow

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 08, 2004, 00:59:33 »
Na sama mysl obrobionego kawalka surowego metalu w ksztalcie machadla z FW190 mam mokro w majtach......ehhhh moze kiedys i tak po znajomosci........lolololol :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 08, 2004, 01:02:44 »
Cytat: KosiMazaki
Na sama mysl obrobionego kawalka surowego metalu w ksztalcie machadla z FW190 mam mokro w majtach......ehhhh moze kiedys i tak po znajomosci........lolololol :lol:  :lol:  :lol:  :lol:
3 przyciski i kawał frezowanej rury - tak wyglada drążek od FW-190 ... co to za problem ?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 08, 2004, 01:43:17 »
3 przyciski i kawał frezowanej rury - tak wyglada drążek od FW-190 ... co to za problem ?

Ehhhhh....pozbawiles mnie zludzen :P  Tak na powaznie jakis profil ma ta rura, jakies knopfy, gdybym mial rysunk to z zywicy bym ulepil ale z metalem to ciezej :P no  zabawy duzo wiec moze gdybys robil te wieszaki z F14 to bys mogl mi taka "rułkjie" zrobic  :mrgreen:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 08, 2004, 03:13:46 »
Zobaczymy... jeżeli projekt dojdzie do stadium realizacji, to nie widzę przeszkód :P

W ogóle to jeżeli ktoś ma jakieś pomysły na temat joy'a to chętnie wysłucham.

Ogólnie mój projekt wygląda jak Cougar - duża metalowa podstawa, wykonana z aluminium z dodatkowymi mocowaniami na śruby (dla tych hi-menów którym to joy'e po biurku latają :D ), w środku stalowa mechanika, coś jak Uber 2 Mod do Cougar'a - poty wymienne - normalne, lub nawet Hall'e.

Rączka drążka również zrobiona z metalu, może być mocowana bezpośrednio , lub poprzez  "przedłóżkę" - prostą lub wygiętą. Joy ma mieć modułową konstrukcję, żeby wszystko można było szybko modyfikować.

FF na nim nigdy nie zamontuje, z przyczyn prostych - zmniejsza żywotność joy'a i jego precyzję, poza tym jest to skomplikowany system.

> W tej chwili jestem po instalacji AutoCAD'a ... następny krok to szukanie czegoś do Delphi, lub Visual Basic, opcjonalnie Visual C# żeby zrobić sterowniki do wersji cyfrowej, jeżeli powstanie sterownik, to reszta jest już tylko kwestią czasu.

PS. Ciekawi mnie jakie by was interesowały wajchy (F-16 i F-18 odpada... nie chcę żeby mnie prawnicy ThrustMastera z torbami puścili :D )

knocke

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 08, 2004, 14:25:28 »
ja mam taki pomysl - otworzyc fabryke joykow stylizowanych na konkretny samolot, produkt hi-endowy dla koneserow w cenie kola 500zeta, ale za to jak dla modelarzy, wszystko jak w RL. Jak sam zauwazyles dragal do Foki nie jest na tyle skomplikowany zeby sie nie dalo zrobic. Wymienne fallusy w opcji (inny dla Fw, inny dla Mesia)
aha, oczywiscie samolotow z WW2 joy stawiany na ziemi a nie na biurku :-)

a tak przy okazji - kombinuje ostro z patchami roznymi (obecnie 1.21) wiec nie wiem co sie dzieje. Emil reaguje jak krowa, mimo ze joya mam skalibrowanego ok a w FB czulosci defaultowe (czyli max 10 - 100 pitch i roll. jak takie mialem na tym samym joyku w il2 to nie dalo sie zakrecic bez przeciagniecia dynamicznego). A teraz nie moge na Emilu zrobic petli, tak wolno zadziera nos i w polowie przeciaga i wpada w taki smieszny korkociag. (tak przy okazji jakbym tak zrobil w il-2 to bym z niego nie wyszedl w ogole a tutaj zrobi ze 3 zwitki i wychodzi sam :-) Beczka trwa chyba ze 2 sek. Co moze byc nie tak? (a moze tak :-)

303_Shpacoo

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 08, 2004, 16:18:33 »
Cytat: knocke
Co moze byc nie tak?

Krótko?

FB

:D