Autor Wątek: Jak latać bombowcem?  (Przeczytany 7146 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

alik03

• Gość
Jak latać bombowcem?
« dnia: Lutego 11, 2004, 12:40:57 »
Cz ktoś może znaleźć chwilę czesu i "wyoślić" (łącznie z klawiszologią) w jaki sposób obsługiwać stanaowisko bombardiera w He -111, bo ja się nie mogę połapać.  :cry:  :oops:

Offline Meehau

• *
  • CyC
Jak latać bombowcem?
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 11, 2004, 13:04:39 »
Obejrzales misje treningowe?
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

alik03

• Gość
Jak latać bombowcem?
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 11, 2004, 15:38:55 »
Tak , ale nie znam anglika i ciężko mi się połapać.

Offline Meehau

• *
  • CyC
Jak latać bombowcem?
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 11, 2004, 16:04:32 »
A znasz jakies inne jezyki? Bo FB moze jeszcze godoć po szwabsku, francusku i jakiemus tam.

NA stronie Kajzera jest cos takiego:
http://www.kajzer.friko.pl/index.php?id=60

Klaiwsze ustawic sobie musisz sam.
Nie czytalem tego jeszcze wiec nie wiem na ile merytorycznie porawne. Ale uwazaj na ta strone bo w niektorych miejscach sa bzdury totalne...
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
Jak latać bombowcem?
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 11, 2004, 17:51:15 »
Podczepie sie pod topic z takim pytaniem:
czy ktos widzial jakas stronke, tabelke, albo sam sie orientuje jak manulanie zrzucac bombki z henka ?!
To znaczy: bedac na danej wysokosci i majac dana predkosc, jaki kat ustawienia celownika bedzie pokazywac punkt przyziemienie jajeczek.
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Schmeisser

• Gość
Jak latać bombowcem?
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 11, 2004, 18:15:39 »

Elwood

• Gość
Jak latać bombowcem?
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 11, 2004, 18:28:09 »
Cicho Meyer, nie wiesz że ta strona to stek bzdur i w dodatku nic na niej nie ma ?!
Zachowujesz się jak zwykle skandalicznie.

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
Jak latać bombowcem?
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 12, 2004, 15:50:22 »
No to odpowiem sobie sam....
Wlasnie ekipa kg51 popelnila taki fajny programik do fb, po niemiecku ale to nie problem.
Podaje sie predkosc i wysokosc henka a kalkulator podaje kat celownika.
Jeszcze nie probowalem, ale jak przejdzie poprawna weryfikacje, zrobie tabelke do exela.

http://www.sturmovik.de/module/downtracker/sd2k2_tracker.php3?l=1&d=bombenrechner.rar

Kajzer

• Gość
Jak latać bombowcem?
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 12, 2004, 21:04:36 »
Cytat: Meehau
Ale uwazaj na ta strone bo w niektorych miejscach sa bzdury totalne...

Hmmm, czy możecie mi powiedziec w którym miejscu są te bzdury chetnie je usune, chciałem powiedzieć cos jeszcze ale po co mam sie denerwować i psuć sobie dobry humor.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Jak latać bombowcem?
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 14, 2004, 09:27:12 »
http://www.mudmovers.com/Sims/FB/fb_he111_bombing_guide.htm
tutaj tez fajny obrazkowy manual do zrzutu bomb w He-111 z tabelkami
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Garfild

• Gość
Jak latać bombowcem?
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 20, 2004, 21:34:13 »
Siema ludzie.

Popierwsze, masz se takie cuś w optiąsach jak ,,move left''bla bla bal....
ustawiasz sobie na prawej części klawiatury(wiesz chybaż że chodzi oto żebyś napisał turn up, left down, auto celowanie) potem łaskawie właczasz lot henkielem i tu sie zaczyna cała historia...  .  Musisz pierwszo ustawić autopilota który po włączeniu leci ci cały czas prosto(o ile masz bardziej wyszukany sposób) dajesz drugiego strzelca (raz naciśnij ,,V" albo cuś) dajesz sobie inny typ kamery (crt+F1) i ustawiasz wysokość na której sie znajdujesz, prędkość(potem wyłącz tą kamere żęby był normalny widok) wciskasz shift F1, sprytnie celownik przesówasz do góry, logicznie myśląc środek musi być na celu w któruy chcesz trafić i wciskasz auto celowanie ( ja nie mam angielskiej wersji to nie wiem jak to sie nazywa). Potem jakiś Lofe D7 sam robi reszte :D

Ale jednak najlepiej zobaczyć trening... :P

Jak latać bombowcem?
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 20, 2004, 23:28:25 »
Proponuję naprawdę skorzystać z misji treningowych . Kilkukrotne ich obejrzenie napewno przyniesie korzyść.  A jak ktos nie zna angielskiego .. zrobic tak jak ja to robiłem - zatrzymac misję, a następnie przy pomocy słownika przetłumaczyć sobie to , co tam u góry ekranu jest napisane na czerwono  :D
   Nie ma lipy ! Idzie sie wszystkiego nauczyć! Troche cierpliwości trza. A propos - w Heńku jest taka świetna funkcja która pozwala robić za pilota ,zeby ten - podczas  gdy my celujemy- utrzymywał przez cały czas maszynę w lini prostej aż do zrzutu bombek (level stabilizer chyba czy jakoś tak).  
   Osobiście proponuje ustawić sobie klawiszologię związaną ze sterowaniem i obsługą celownika Lofte 7 skonfigurować przy pomocy klawiszy numerycznych - pod warunkiem ,że jesteśmy posiadaczami Joya wyposażonego w  tzw. grzybek ( HAT ). Wówczas wspomniane klawisze nie bedą nam potrzebne i mozemy je wykorzystać do tego celu.
   W ogóle Heniek w FB to nawet świetna maszyna jak by nie patrzeć. Samo nim latanie przy ustawieniach pełnego realizmu to jest to. Miejmy nadzieję ,ze team Maddoxa stworzy faktycznie jeszcze kilka "flayable" bombardirowszczików.
Obecne formy marnowania czasu: FC, ArmA, czasem FSX
Zapraszam:  http://pvrt.dbv.pl/news.php

Siara

• Gość
Jak latać bombowcem?
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 24, 2004, 12:26:59 »
Dla wielu z Was to co napisze wyda sie zwyklym "basic"a dla niektorych moze otworzyc droge do cudownego swiata bombowcow.
Opanowanie He111 nie jest latwe i wymaga dlugotrwalego treningu.Samo poprawne latanie z uzyciem Supercharger-czyli turbo,lub ustawianie mieszanki odpowiednio do pulapu moze niektorym wydac sie wyzsza szkola jazdy...ale sprubuje... :)

Do poprawnego bombardowania potrzebujesz poszczegolnych przyciskow:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
INCREASE SIGHT ALTITUDE
DESREASE SIGHT ALTITUDE                      
te przyciski beda sluzyc do ustawiania wysokosci na jakiej sie aktualnie bombowiec znajduje.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
INCREASE SIGHT VELOCITY
DECREASE SIGHT VELOCITY
te sluza do ustawiania predkosci z jaka sie poruszasz-co do przeliczania predkosci wskazywanej do wlasciwej polecam post IAS/TAS na forum,lub zajrzyj tu: http://img25.imageshack.us/img25/6221/scan.jpg
INCREASE SIGHT DISTANCE
DECREASE SIGHT DISTANCE
to jest okienko przez ktore bedziesz potrzyl jako celowniczy-okresla kat nachylenia celownika-im wyzszy kat tym dalej widzisz przed siebie-chyba 90 stopni jest najdalej-patrzysz przed siebie.Tam tez bedziesz widzial celownik(crosshair)-i teraz najwazniejsza sprawa-!!!!!!!Samolot musi byc w locie poziomym przez caly czas manewru zrzucania bomb.Jezeli Ci zgasnie celownik-to znaczy ze samolot pochylil sie na bok wiecej niz 5 stopni-to moze potrwac az do 30 sekund az sie pojawi od nowa-wiec musisz sobie przypisac jeszcze dwa klawisze zanim zaczniesz trenowac:

LEVEL STABILISER
bedzie powodowal ze samolot przejdzie automatycznie do lotu poziomego-teoretycznie....bo w rzeczywistosci jest tak ze z prawdopodobnie ze wzgledu na wage bomb Heniek po wlaczeniu tego stabilisera leci bardzo prosto ale traci jakies 2 m/s na wysokosci wiec musisz kontrolowac caly czas wysokosc i poprawiac jak trzeba w ustawieniach DECREASE SIGHT ALTITUDE.
Ostatni klawisz to TOGGLE SIGHT MODE (AUTO)
jezeli juz wszystko jest ustawione,stabiliser wlaczony,wytrimowany samolot zeby nie skrecal na boki(to jedyny trim jaki dziala w henku po wlaczeniu level stabiliser btw)i widzisz juz cel-to po wlaczeniu tego przycisku automat zrzuci bomby na cel.Jezeli krzyzyk na celowniku sledzi cel to znaczy ze wszystko ustawiles w porzadku-jezeli nie to sprawdz czy jakies parametry jak wysokosc czy predkosc sie nie zmienily-popraw-i wlacz od nowa az do skutku.booooom

Pamietaj o tabelce IAS/TAS-bez niej nie da sie zrzucic bomb na cel-inna jest predkosc z jaka lecisz a inna ta ktora pokazuja przyrzady. :wink:

Jezeli masz jakies problemy to skontaktuj sie ze mna na HL-a postaram Ci sie pomoc osobiscie :D ---lubie nimi latac.

Piterski

• Gość
Jak latać bombowcem?
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 05, 2004, 15:48:03 »
To ja latam trochę jak wolny strzelec, na razie z pomocą klawiatury. Najchętniej atakuje z pułapu ok 1500 - 2000 m. Dlaczego wolny strzelec bo muszę tak dobrać parametry (moc, skok śmigła, skład mieszanki, sprężarkę) by utrzymać samolot w locie poziomym bez udziału autopilota i bombarduje  :573:

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
Jak latać bombowcem?
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 08, 2004, 16:54:36 »
Tak przy okazji pewnien bardzo dobry czlowiek zrobil bardzo dobre i fajne filmiki instruktarzowe, z lektorem.  Filmiki omawiaja jak dobrze robic skip bombing -czyli puszczanie kaczek na wodzie i jak atakowac wieksze statki.

http://www.darts-page.com/movies/Skip_Bomb_Training.zip 33MB
http://www.darts-page.com/movies/Taking_On_Big_Ships.zip 24MB