Autor Wątek: Ustawienia stika  (Przeczytany 2377 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sufler

• Gość
Ustawienia stika
« dnia: Lutego 16, 2004, 09:22:30 »
czesc to znowu ja .. Wasz fan najnowszy:P

no wiec mam problema z ustawieniem  sticka.... no bo nie wiem jak go ustawic aby rzadziej wpadac z stall tylko dlatego ze jest zbyt czuly i czy np ustawiac jakis martwy obszar ?

osobiscie posiadam Saiteka ST290 wiec jak ktos ma jakies porady to chetnie wykorzystam

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
Ustawienia stika
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 16, 2004, 13:50:15 »
W glownym menu fb/ila masz taki przycisk Hardware, na nastepnym ekranie Input i tam dla kazdej osi mozesz ustawic dead zone oraz poziom filtrowania, powinno pomoc.
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Sufler

• Gość
Ustawienia stika
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 16, 2004, 14:56:40 »
no tyle to wiem ino jakie wartosci tej deadzone ustawic:)

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
Ustawienia stika
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 16, 2004, 15:53:40 »
...metoda prob i bledow, dostosowane do wlasnych preferencji
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Sufler

• Gość
Ustawienia stika
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 16, 2004, 19:24:16 »
to bedzie dlugie i bolesne, myslalem ze mniej wiecej wiecie jakie to maja byc ustawienia

ale oka pomecze sie

Kos

• Gość
Ustawienia stika
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 16, 2004, 19:36:22 »
Jesli Ci sie to przyda:

Pitch: 0,5,10,17,25,33,43,54,71,100
Roll:   0.3.7.15.25.35.50.66.84.100
Yaw:  0,8,19,29,39,51,62,75,86,100

Czulosci joya nie ruszam poniewaz nie ma takiej potrzeby. Koniecznosc taka zachodzi w przypadku zuzytego juz nieco joya z niewielkimi luzami.

Sufler

• Gość
Ustawienia stika
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 16, 2004, 20:09:04 »
Witam Dziadku bo tak tu na Ciebie mowia:)
dziekuje, zaraz sobie poustawiam

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Ustawienia stika
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 16, 2004, 20:28:21 »
Kiedys Olo za czasow patcha 1.2 do starego ILka podal przykladowe ustawienia....o te:

Pitch:
    0   5  10  17  25  33  43  54  71  100
Roll:
    0   3    7  15  25  35  50  66  84  100
Yaw:
    0   8  19  29  39  51  62  75  86  100

Moze sie przydadza :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Zoom

• Gość
Ustawienia stika
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 16, 2004, 21:19:00 »
Warto zapamiętać, że jeżeli masz wszystkie suwaki na 100%, to wtedy masz charakterystykę liniową, tzn 20% wychylenia joy-a powoduje 20% wychylenia sterów.
Jeżeli ustawisz tak radzi Dziadek i Mazak to uzyskana charakterystyka będzie parabolą.
Polatasz, to sam znajdziesz to co Ci odpowiada.

Sufler

• Gość
Ustawienia stika
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 17, 2004, 00:00:01 »
Dziekuje wszytkim za podpowiedzi:)

iron angel

• Gość
Odp: Ustawienia stika
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 27, 2006, 22:47:35 »
W tym wątku nie pisano już 120 dni... - ale ja zacznę i przełamię barierę choćby mieli mnie tu obrzuć pomidorami za łamanie nieformalnego rekordu długości nieużywanego wątku w dniach.....
   Piszecie o ustawieniach tych śmiesznych słupków w FB - ale jak to było w pierwszej części sturmovika - którą ja właśnie popełniam....
 albo co znaczą te - skróty(?) przed wartościami cyfr w ciągu...???
  ewentualnie może macie jakieś sugestie co do ustawienia ,. strefy lub filtrowania - zwłaszcza to drugie by mi pomogło bo nie kumam o co z tym chodzi - filtrowanie czego???

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 28, 2006, 17:25:04 »
Witaj

Te skróty to nazwy poszczególnych osi obrotu, odpowiednio pochylenie (pitch), przechylenie (roll) i odchylenie (yaw). Obroty wokół tych osi są wymuszane przez wychylenie (odpowiednio) steru wysokości, lotek i steru kierunku. Jak więc widać, każdy z tych zestawów "cyfr w ciągu" to ustawienia czułości każdego z tych sterów.

Co do martwej strefy (dead zone) i filtrowania (filtering):
To pierwsze pomaga w "wycentrowaniu" joy'a, gdy ten sam nie chce wracać do neutrum - po prostu gra nie będzie reagować na wychylenia joy'a w pobliżu położenia centralnego. Polecam ustawić "0" (ewentualnie możliwie mało), gdyż istnienie martwej strefy poważnie utrudnia, a czasem nawet uniemożliwia precyzyjne sterowanie przy małych wychyleniach (szczególnie przy przejściach przez połozenie neutralne);
to drugie zaś służy do "wycięcia" "pików" sygnału wejścoiwego joy'a - czasem, szczególnie nieco zużyte joy'e mają tendencję do dziwnych "skoków" objawiających się nagłym, a nie zamierzonym (nie wysterowanym) obrotem samolotu wokół którejś osi. Tu również polecam "0", gdyż filtering działa na zasadzie średniej czasowej, to znaczy sygnał po obróbce nie jest sygnałem chwilowym z joy'a, lecz średnią z jakiegoś czasu wstecz (im wyższa wartość ustawienia, tym dłuższy czas). powoduje to nieprzyjemnie opóźnienia w reakcji samolotu na sterowanie.

Co do całej reszty: miłych eksperymentów.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

iron angel

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 28, 2006, 23:44:47 »
 No tak wszystko pięknie - tylko że w starym sturmoviku ustawienia dotyczą tylko dwu osi... - trzeciej nieuwzględniono.... - przynajmniej w moim tak jest.... Tak że mam tylko oś przechyłu i pochyły czy jakoś tak.
  Ale spróbuję tak ustawić jak ktoś tam wypracował...
  ps. u mnie w grze (nie wiem czy to wina joysticka - ale drążek wykonuje dziwne drgania - nawet gdy drążek jest praktycznie nieruchomo....
  - w ogóle - nie da się dobrze latać- gdy każde lekkie poruszenie drążkiem powoduje gwałtowne ruchy sterami i całym samolotem w rezultacie - zwłaszcza gdy to jest messer. bf-109 - którym totalnie nie da się latać - może ktoś mi wytłmumaczy dlaczego po wpadnięciu w korkociąg (po  nieumyślnym przeciągnięciu) nie można go wyprowadzić w żaden sposób na prostą tylko pozostaje skok ze spadochronem i spokojne odprowadzenie samolotu wzrokiem do gleby.... - sturmoviki mi chodzą w miare nieźle - są stabilne - ale cała reszta samolotów - do bani.... - i wychodzi, że wszystko przez zbyt dużą czułość... - oj mają u mnie ruski minusa już na dzień dobry w tej grze. Pomimo grafy i realizmu - nie wszystko mi się tu podoba - już sama Ziemia na 3 tysiącach metrów - wygląda jakby była 5 razy mniejsza niż powinna być.

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 29, 2006, 20:14:58 »
Pitch:0,5,10,17,25,33,43,54,71,100
Roll:0,3,7,15,25,35,50,66,84,100

Ilo osiowy masz joy?Jeśli 2 to nie będziesz miał zakładki ustawień yaw
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

iron angel

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 30, 2006, 22:17:07 »
  Z moich pierwszych testów wynika, że te wartości na końcu odpowiadają za czułość steru pochylenia - czy tam - wysokości jak kto woli..- i im jest ona wyzsza tym gorzej dla gracza - bo samolot wariuje przy najmniejszym nawet drgnięciu dżojem (ja mam dwuosiowego - co mi do tej pory wystarczało i myślę że wystarczać nadal powinno...). A więc 100 pkt na ostatniej osi to totalny błąd.. - przynajmniej wg tego co wypróbowałem w paru ostatnich próbach wczoraj - a przy ok 70-80 procentach jakby czułość spadła... - ale wracam ciągle do przeciągnięc w tych samolotach - czy u kogoś jeszcze następują one (przy wznoszeniu) - prawie zawsze w lewą stronę... - nie kumam - czy to ja mam dżoja popsutego czy ta gra jest skopana...i wymaga łat że aż o to woła....
  Dżoj wg kalibracji i testów chodzi dobrze - w innych symulacjach chodzi dobrze.. - więc nie wiem... - ratunku bo mnie szlak(szlag) trafi zanim zacznę grać w tego IŁa 2....

Proszę pamiętać o poprawnej pisowni. Dziadek Kos.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 30, 2006, 23:58:20 wysłana przez Kos »