Autor Wątek: Problem z AEP w trybie DirectX  (Przeczytany 2321 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kajzer

• Gość
Problem z AEP w trybie DirectX
« dnia: Kwietnia 03, 2004, 13:31:33 »
Mam taki problem, otóż dzisiaj przełaczyłem sobie iła na directx, bo zawsze grałem w OpenGl, dałem sobie jeszcze 100 mb na tekstury z ramu (bo mam słabego GF). Ił co prawda działa znacznie lepiej, ale bardzo często (prawie za każdym razem 8) )  po wyjściu z gry do menu-zawiesza się. Wprawdzie w opengl też sie zawieszało, ale sporadycznie. Nie wiem czego to moze być wina, mam DirectX 9.0b

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 03, 2004, 15:09:44 »
- wadliwe sterowniki do kart graficznej
- bajzel na dysku
- za mało pamięci
- zbyt wolny dysk
- za słaby zasilacz
- przeciążony procesor
- wadliwie działajaca płyta główna (np. dająca zbyt małe napięcie na AGP, lub pamięć RAM)

Wybierz sobie coś :D

Kajzer

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 03, 2004, 17:11:25 »
lol, wybieram wszystkie odpowiedzi  8)  Ale tak serio to prawdopodobnie to przez dysk (ale bajzlu na dysku niemam :)  ), ale dziwi mnie to ze w Open Gl bardzo rzadko to występuje a w directx często  :|

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 03, 2004, 17:13:57 »
No ja btym najbardzie stawiał na sterowniki (jeżeli chodzi o notoryczne zacinanie w Dx, a żadkie w Ogl).
Na reszte jeżeli w ogóle chodzi o zacinanie.

Odinstaluj całkowicie DirectX i stery do karty graficznej, a potem po restarcie zainstaluj od nowa.

Kajzer

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 03, 2004, 17:56:47 »
Hmm, mi nie chodzi o zacinanie, tylko że gra sie zawiesza po wyjsciu do menu a nie że "skacze"   8) Ale teraz gdy grałem w trybie directX ale miałem wyłączonego Cachmena (bo zawsze gram z wł. cachmanem) to sie nie zawiesiło przy wyjsciu do menu (wychodziłem nawet 3 razy  8) ) :) Ale wydaje mi sie że z wył. cachmenem gra chodzi troche gorzej.

Zrobie defragmentacje jeszcze i zobacze.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 03, 2004, 17:59:27 »
wiem o co ci chodzi i kiedy pisałem o zacinaniu chodziło mi zwis totalny (sorry, ze to nie było tak jasne :) )

Ale spróbuj odinstalować DirectX'a i detonatory, ściagnij z sieci detonatorki o numerek większe niz te, które dostałeś na płytce do karty g. (szukaj przez www.plikoskop.pl ) może jednak problem zniknie :)

Kajzer

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 03, 2004, 19:48:42 »
Zrobie defragmentacje, potestuje z cachmanem i bez i zobacze co będzie. A co do sterowników to mam detonatory 41.09, i raczej nie bede instalowal nowszych bo zauważyłem że czym nowsze detonatory, to moj GF-256 gorzej sie sprawuje  :roll:
A sterów z płytki, co dostałem razem z kartą to nie używam już z 2 lata  8)

« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 03, 2004, 22:46:01 »
czym nowsze detonatory, to moj GF-256 gorzej sie sprawuje  

bo on nie wie co to DirectX9 - nie obsługuje nowych funkcji.
Wróć sobie do DirectX8, powinno być "dobrze". Napisałem "" bo nie wiem czy ta karta nie powstała w czasach DirectX7.
Cacheman zawsze pomaga - niezależnie od wersji. Jeśli masz niejasności co do ustawień - napisz na Priva.
Leszek

qrde-

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 03, 2004, 23:20:23 »
a moim zdaniem to pamiec nie wyrabia. mialem tak samo. kiedy wylaczasz gre pol ramu sie czysci, ram sie grzeje i zwis. zmniejsz timingi pamieci w biosie (wiadomo o co chodzi?:) i sprobuj wtedy- jesli dalej bedzie sie wieszal to znaczy ze sie mylilem :D

Kajzer

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 03, 2004, 23:50:45 »
Do direct'a 8 nie moge wrócić bo mój brat gra w NFS: underground  8) a on wymaga 9.  Cachemana mam 4.0 ustawionego na PC Games  :roll: Timing pamieci i tak mam już ustawione na normal (nizej jest juz tylko safe).
Ale teraz grałem w iłka niecałe 2 godzinny i wszystko było w porządku  :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 03, 2004, 23:50:50 »
Dx. 8 i dx. 9 sa kompatybilne a jezeli karta nie obsluguje jakis efektow to poprostu ich nie wyswietli. Przyczyn moze byc wiele. Ja jednak bym zaczol o zamichlania ze sterownikami (warto sprawdzic pomimo ze wywala sie przy wyjsciu z gry). Moze byc tez tak ze Cacheman sie wcina gdy komp wychodzi z gry. Ogolnie ciezko cos jednoznacznie powiedziec, trzeba to stwierdzic lopatologicznie bo takie zachowanie moze wiele rzeczy powodowac.

Wymien Cachemana na nowszego np. ostatnia wersje XP lub jakas 5.50... i sprawdz co wciaga Ci najwiecej ramu, moze byc tez tak ze program sie sam dostosuje do ustawien lub tez po zmianie n anowszy problem sam zniknie. Mozesz zmienic tez ustawienia tego Cachemana bo wlasnie ta konfiguracja (PC Games) moze powodowac ze cos przestaje wyrabiac.

Od typowych spraw hardware'owych narazie bym sie wstrzymal, bo inne gry jak rozumiem chodza OK wiec nie wiem czemu akurat np. pamiec miala by sie wysypac na FB. Oczywiscie wszystko jest mozliwe...

Ps. Moze format pomoze bo to windzie sie Poputalo na HDD :P
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"