Wszystko o Mat znajdziesz na stronach - linki wyżej.
Panowie Leigh i Andrew zauważyli lub wiedzieli ( może z dokumentacji engina gry ),
że w katalogu gry ... IL-2 Sturmovik Forgotten Battles/PaintSchemes/Cache pojawiają się pliki m/in tekstowe- zastosowali ALT+TAB. Zawartość tych plików zbadali i zrobili to "urozmaicenie" w postaci MAT. Tyle luźnych uwag i moich przypuszczeń.
Instalacja:
ściągasz sobie "IL2-MAT_Manager_v1.10_Installer.zip" - podstawowa wersja zabawki,
zawiera 3 pliki: Dokumentację/Opis, pliki panelu sterującego, pliki TGA (elementy graficzne ) i MAT ( pliki tekstowe sterujace położeniem i wielkością mapek TGA na widocznym w grze modelu samolotu). Uruchamiasz kolejno te 2 exeki instalacyjne.
Trzeba tylko wskazać poprawne ścieżki do katalogów gry i programu - ważne.
Dokładny opis postępowania znajdziesz w pliku Opisu.
następnie ściągasz rozszerzenie "IL2-MAT_Manager_v1.32_Installer.zip" (ostatnie - zawiera wszystkie poprzednie wersje + nowości ) i postępujesz zgodnie z zawartym tam opisem, zawiera tak jak wersja podstawowa 3 pliki, ale nie jest "standalone".
Piszę o tym przesadnie dokładnie , bo program nie zawiera instalatora , prowadzącego za rączkę. Jesli nie masz wprawy i orientacji w plikach i katalogach gry, to możesz pomylić się i MAT będzie skopany.
Z panelu Managera ustawiasz sobie elementy, które chcesz zobaczyć na samolotach w grze. Mechanizm jest taki: przy opuszczaniu Managera przyciskiem Quit powstaje plik konfigu, zawierający inf o Twoim wyborze (kolorów cyfr. podstarzonych swastyk itd.), wg tego do katalogu gry ... /Regiments kopiowane są odpowiednie mapki TGA, pliki MAT umieszczane są w podkatalogach.
Umieszczenie godeł dywizjonowych odbywa się z konf programu (nie Managera) przez przypisanie odpowiedniej mapki TGA do konkretnego dywizjonu. Można zrobić mapki samemu, opis na stronce programu. Trzeba jednak mieć odpowiedni konwerter, ten załączony nie zwraca poprawnego formatu (mnie sie nie udało - może coś pokręciłem), ale autorzy obiecali zająć sie tym w kolejnych wersjach.
Rola przesłał szachownice, ale wygląda na to, że z marszu nie można ich umieścić w odpowiednich miejscach. Na samolotach IŁ2 wszystkich wersji nie wyświetla się nic.
Oczywiście rozpocząłem już namawianie autorów do implementacji tych szachownic, w oczekiwaniu na odpowiedź bawię się sam.
Ponawiam swoją ofertę oceny mapek.