Autor Wątek: MAT - ciekawy program  (Przeczytany 2891 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MAT - ciekawy program
« dnia: Kwietnia 09, 2004, 17:29:47 »
Ciekaw jestem czy używacie go.
Link http://www.leigh-kemp.pwp.blueyonder.co.uk/MATfiles.htm
Uważam ten programik za bardzo eleganckie, "programistyczne" rozwiązanie wyglądu typowych maszyn w grze.
Pewnie dla modelarzy jest to tandeciarstwo i niedoprzyjęcia - zgoda. Ale godzimy sie na niehistoryczne kamuflaże, dziwne rozmieszczenie znaków przynależności państwowej, godeł dywizjonowych, numerów taktycznych itd - że o braku śladów eksploatacji nie wspomnę.
A Mat to poprawia.
Czy próbowaliście jakiś zmian w MAT_files ?
Leszek

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
MAT - ciekawy program
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 09, 2004, 19:40:52 »
Uzywam tego programiku od jakiegos czasu, wrocilem do niego po niusie Josiva bo kiedys za czasow starego IL2 bawilem sie nim ale braklo mi siel na skonfigurowanie. Teraz podszedlem do tematu troszke inaczej i instalacja udala sie. Ogolnie mile urozmaicenie. Nie jest to absolutny "must have" ale zawsze dobrze widziec poprawne znaki na maszynach. Sa tez minusy tego gdyz po wybraniu i odpaleniu FB nie mozna zmienic juz wyboru. Warto tez wyposazyc sie w IL2 Mat Menagera, zawsze to latwiej wybiera  :roll:
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline macras

• *
  • JG300
    • Agencja Reklamowa
MAT - ciekawy program
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 10, 2004, 11:05:01 »
Moze ktos kto sie tym juz bawi jakis czas zrobi jakis jakis opisik jak to dokladnie skonfigurowac :570:
Geschwader  Kommodore

MAT - ciekawy program
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 10, 2004, 11:42:59 »
jakis opisik jak to dokladnie skonfigurowac

http://www.leigh-kemp.pwp.blueyonder.co.uk/MAT%20Files%20Explained.htm#MATSETUP
http://www.leigh-kemp.pwp.blueyonder.co.uk/MAT%20Files%20Explained.htm#FINALLY
http://www.leigh-kemp.pwp.blueyonder.co.uk/IL2_MAT_Extra_Info.htm
Jeśli masz na myśli spolszczenie to chyba bez sensu.
IL2MAT_Manager jest przykładem prawdziwie intuicyjnego - uproszczonego sposobu obsługi. Ten panel sterowania ustawieniami tylko pozornie wygląda jak popaprany i może odstraszać. Mnie brakuje tylko podglądów rosyjskich rodzajów gwiazd - przy takiej ilości trudno spamiętać.
Ponieważ prowadzę ciekawą korespondencje z Autorem MAT'a, zasugeruję takie rozwiązanie: F1 na polu wyboru = "dymek" z opisem i/lub podglądem.
Wydaje mi się, że Autor jest otwarty na takie propozycje, więc też piszcie do Niego.
Leszek

Offline macras

• *
  • JG300
    • Agencja Reklamowa
MAT - ciekawy program
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 10, 2004, 11:55:11 »
Dzieki Lesiu :564:
Geschwader  Kommodore

MAT - ciekawy program
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 15, 2004, 11:36:24 »
ale zawsze dobrze widziec poprawne znaki na maszynach

W cieniu Turnieju Wielkich Pilotów:
pobawiłem się trochę w dopasowanie niektórych elementów dostarczanych przez MAT,
starałem się zniwelować różnice w sposobie podstarzania balcancroses/hakencroses, Geshwader and Grupppe Stab Markings, cyfr numerów taktycznych, Red Stars.
Dzięki uprzejmości Roli posiadam prawidłowo przekonwertowane pliki godeł VVS.
Rola dostarczył również prawidłowe polskie szachownice celem umieszczenia ich (za pomocą MAT) na maszynach LLP w AEP.
Jestem gotów przesłać moje wersje plików TGA (plików Mat nie zmieniałem - na razie eksperymentuję) osobom zainteresowanym, z prośbą o opinie i uwagi.
Leszek

Offline macras

• *
  • JG300
    • Agencja Reklamowa
MAT - ciekawy program
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 15, 2004, 14:29:45 »
Leszek mam pare pytan odnosnie MAT-a...czy mozna do niego dodawac oznaczenia innych sqadow  np JG300 bo z tego co tam patrzylem to chyba takowego nie ma :evil:
czy moglbys napisac jakies "kruczki" ktore wystepuja w tym programie ,bo piszesz ze od jakiegos czasu rozgryzasz Mat-a :)
I wlasnie tak dzis czytajac co tu wypisujesz, mam jeszcze jedna prosbe ktore rzeczy dokladnie trzeba sciagnac ,bo jest ich tam kilka i zeby czegos zbednego na komp nie wrzucac chetnie poznamy juz w tym temacie twoje doswiadczenia

pozdro
Geschwader  Kommodore

Elwood

• Gość
MAT - ciekawy program
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 15, 2004, 15:24:28 »
Jest to programik który osobiście zaliczam do kategorii "must-have" odnośnie naszej gierki. Konfiguracja może być nieco kłopotliwa, a źle przeprowadzona w skrajnym przypadku (brak kopii zapasowej) może doprowadzić do reinstalki gry (niezbyt fortunna ingerencja w plik conf.ini gry). Niemniej możliwe do uzyskania efekty są zdecydowanie warte zabawy. Programik nakłada na samoloty godła we właściwym rozmiarze i miejscu (nie tak śmiesznie jak w oryginale w grze), a oznaczenia te podobnie jak i znaki rozpoznawcze są w kilku odmianach "zużycia" (najbardziej mnie rozbraja w skinach i oznaczeniach do samolotów z gry ich wzorowy wygląd, niczym prosto z fabryki a nie z polowego lotniska na froncie pod gołym niebem). Oznaczeń jest naprawdę sporo, bo JG300 to żaden rarytas, ale są nawet oznaczenia KG200 (!). Oczywiście przebogata jest także paleta godeł jednostek alianckich.
Instrukcja montażu w skrócie: z podanego gdzieś tu powyżej adresu ściągasz programik (jest on w dwóch kawałkach, Ił-2 Mat i Ił-2 MatManager) w wersji 1.0 lub 1.1, instalujesz (read me jest napisane tak że poradzisz sobie na pewno, są nawet obrazki :) ) a następnie ściągasz i instalujesz na to nowszą wersję programu, czyli bodajże 1.2. Radzę zapoznać się z plikiem read me. Jeśli pojawią się wątpliwości jak postąpić na końcu z folderem Coop Regiments, to trzeba tam wywalić wszystko co nie jest pogrupowane w osobnych podfolderach; ale to już na samym końcu. Powodzenia, miłych wrażeń z oglądania efektu końcowego.
Gdybyś jednak miał jakieś makabryczne problemacje to napisz, coś poradzimy.

MAT - ciekawy program
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 15, 2004, 16:23:59 »
Wszystko o Mat znajdziesz na stronach - linki wyżej.
Panowie Leigh i Andrew zauważyli lub wiedzieli ( może z dokumentacji engina gry ),
że w katalogu gry ... IL-2 Sturmovik Forgotten Battles/PaintSchemes/Cache pojawiają się pliki m/in tekstowe-  zastosowali ALT+TAB. Zawartość tych plików zbadali i zrobili to "urozmaicenie" w postaci MAT. Tyle luźnych uwag i moich przypuszczeń.
Instalacja:
ściągasz sobie "IL2-MAT_Manager_v1.10_Installer.zip" - podstawowa wersja zabawki,
zawiera 3 pliki: Dokumentację/Opis, pliki panelu sterującego, pliki TGA (elementy graficzne ) i MAT ( pliki tekstowe sterujace położeniem i wielkością mapek TGA na widocznym w grze modelu samolotu). Uruchamiasz kolejno te 2 exeki instalacyjne.
Trzeba tylko wskazać poprawne ścieżki do katalogów gry i programu - ważne.
Dokładny opis postępowania znajdziesz w pliku Opisu.
następnie ściągasz rozszerzenie "IL2-MAT_Manager_v1.32_Installer.zip" (ostatnie - zawiera wszystkie poprzednie wersje + nowości ) i postępujesz zgodnie z zawartym tam opisem, zawiera tak jak wersja podstawowa 3 pliki, ale nie jest "standalone".
Piszę o tym przesadnie dokładnie , bo program nie zawiera instalatora , prowadzącego za rączkę. Jesli nie masz wprawy i orientacji w plikach i katalogach gry, to możesz  pomylić się i MAT będzie skopany.
Z panelu Managera ustawiasz sobie elementy, które chcesz zobaczyć na samolotach w grze. Mechanizm jest taki: przy opuszczaniu Managera przyciskiem Quit powstaje plik konfigu, zawierający inf o Twoim wyborze (kolorów cyfr. podstarzonych swastyk itd.), wg tego do katalogu gry ... /Regiments kopiowane są  odpowiednie mapki TGA, pliki MAT umieszczane są w podkatalogach.
Umieszczenie godeł dywizjonowych odbywa się z konf programu (nie Managera) przez przypisanie odpowiedniej mapki TGA do konkretnego dywizjonu. Można zrobić mapki samemu, opis na stronce programu. Trzeba jednak mieć odpowiedni konwerter, ten załączony nie zwraca poprawnego formatu (mnie sie nie udało - może coś pokręciłem), ale autorzy obiecali zająć sie tym w kolejnych wersjach.
Rola przesłał szachownice, ale wygląda na to, że z marszu nie można ich umieścić w odpowiednich miejscach. Na samolotach IŁ2 wszystkich wersji nie wyświetla się nic.
Oczywiście rozpocząłem już namawianie autorów do implementacji tych szachownic, w oczekiwaniu na odpowiedź bawię się sam.
Ponawiam swoją ofertę oceny mapek.
Leszek

Offline Zeke

• ZB
  • *
MAT - ciekawy program
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 17, 2004, 21:27:47 »
Ściągnąłem, zainstalowałem, używam. Zauważyłem, że przy używaniu il2mat (v 1.1) z zaznaczonym "active", ale odpalaniu FB z il2stab oznaczenia są nie-postarzone. Przy takiej samej konfiguracji, ale odpaleniu "start il2" z il2mat są postarzone. Zdziwiło mnie to, bo wg mnie samo "active" powinno wystarczyć. Ale może to ja jestem dziwny i za dużo wymagam od świata :). Pogrzebie jeszcze w konfiguracji il2mat, może to coś pomoże.
"I jedyne, co pamiętam po tylu latach ich pracy / to, że wojnę wygrali Polacy"
Kazik (o nauczycielach historii)

Mat - ciekawy program
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 17, 2004, 21:57:51 »
Cytat: Zeke
....... ale odpalaniu FB z il2stab oznaczenia są nie-postarzone. Przy takiej samej konfiguracji, ale odpaleniu "start il2" z il2mat są postarzone. Zdziwiło mnie to, bo wg mnie samo "active" powinno wystarczyć. Ale może to ja jestem dziwny i za dużo wymagam od świata :).

" podstarzanie " dla poszczególnych "komponentów " wybierasz z IL2MatManager - nie z konfiguratora - ten zajmuje się tylko wskazaniem odpowiednich katalogów i przypisuje godła
dywizjonowe. Opcja vActive odpowiada za komunikację : uruchamia dll .

Podaj link do il2stab ( ostatnio nie działał ) , sprawdzę jak uruchamia ILka , może jest jakaś różnica w sposobie wywoływania exeka .
Leszek

Offline Zeke

• ZB
  • *
MAT - ciekawy program
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 17, 2004, 22:02:10 »
http://www.users.on.net/mjtm/IL-2/
emk... ja wiem, że nie z konfiguratora... bo już wybrałem i działa ;)... po prostu na FAQ na stronie il2mat jest podobny problem, i autor proponuje sprawdzenie jeszcze raz konfiguratorem
"I jedyne, co pamiętam po tylu latach ich pracy / to, że wojnę wygrali Polacy"
Kazik (o nauczycielach historii)

Offline macras

• *
  • JG300
    • Agencja Reklamowa
MAT - ciekawy program
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 18, 2004, 09:59:55 »
a ja instalnalem MAT-a i MAT-a managera......ale jakos nie moge wsyawic godel to raz ,a dwa mam prosbe bo sie jakos zacialem na wstawieniu uptade 1.32 jesli macie chwilke to pomozcie jak to dokladnie i bezpicznie zrobic

pozdro
Geschwader  Kommodore

MAT - ciekawy program
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 27, 2004, 22:28:11 »
Powodzenia, miłych wrażeń z oglądania efektu końcowego

http://www.leigh-kemp.pwp.blueyonder.co.uk/information.htm
wygląda na to, że nasze sugestie działają - mam na myśli sposób wyboru gwiazd w MAT - zrobili comboBOX ( nie F1 ).
Jeszcze 2 pytania czekają na odpowiedź:
http://www.leigh-kemp.pwp.blueyonder.co.uk/zisp/discussion
(squadron emblems)
Poczekamy.

[ Dodano: Sob Maj 08, 2004 8:17 pm ]
Ściągnąłem, zainstalowałem, używam

wersja 1.50 Mat Managera - z prośbą autorów o uwagi.
Teraz zintegrowany w jednym pliku instalacyjnym: 2 razy pyta o ścieżki do instalacji plików i nie ma już niejasności.
Zmodernizowany GUI korzysta z combo_box i jest bardzo czytelny.
W moim przypadku instalacja zawieszała się dwukrotnie po pytaniu o ścieżkę  do IL2MATMANAGER, poradziłem sobie tak: ręcznie wyszukałem wpisy rejestrowe " MAT MANAGER " ( po deinstalacji z Dodaj / Usuń Programy zostało ich 12 ), ręcznie utworzyłem katalog docelowy i poszło już bez kłopotów.

Osobną "dolegliwością" są różne sposoby podstarzania krzyży i swastyk ( ciepłe, żółtawe błotko ) oraz numerów taktycznych i godeł dowódców ( spękana biała farba z szarym nalotem kurzu ). Daje to w efekcie niezbyt naturalny wygląd na modelu (w grze).
Poprawiłem trochę te dolegliwości : Utworzyłem kopię podkatalogów katalogu Regiments, zawierających *.TGA ( 17 Mb )i Adobem skorygowałem różnice w  " tonacji brudu ". Zarchiwizowałem  oryginalne podkatalogi i podstawiłem skorygowane pliki.
Taki prosty sposób "podmiany" stosuję od kilku już wersji MAT i ponawiam propozycję oceny efektu przez kolejnych zaineresowanych.

[ Dodano: Sro Lis 03, 2004 10:02 pm ]
Cytat: Zeke
Ściągnąłem, zainstalowałem, używam...

Taką mamy "zajawkę":
http://www.leigh-kemp.pwp.blueyonder.co.uk/information.htm
W PF (FB+AEP+PF) działa mi MAT v 1.93.
Leszek