Kiedyś prowadziliśmy dyskusję na temat przedłużenia kabelka od UR Gear’a. O ile pamiętam to były dwa główne problemy.
1. Czy siła sygnału będzie wystarczająca duża żeby urządzenie działało poprawnie.
2. Czy kabelek nie ma żadnych przeplotek.
Wykorzystałem do tego oryginalne 2 kabel od hełmów, początkowo chciałem je zlutować (metoda bardzo inwazyjna ,więc pozostawiłem ją jako ostateczność). W sklepie elektronicznym znalazłem odpowiedni łączniki (typ wtyczki RJ-11) jedynym mankament tego łącznika było wyprowadzenie tylko 4 ducików sygnałowych… Rozwiązanie okazało się banalne. Okazało się, że wnętrze z łącznika RJ-45 (8 żył) pasuje do RJ-11, więc wystarczyło poprzekładać, co nieco i już mamy dwa razy dłuższy kabelek. Podczas testowania nie natrafiłem na żadne problemy, więc nasze obawy nie były słuszne. Jeżeli macie taką możliwość to polecam coś takiego zrobić zwiększa to (w niewielkim stopniu, ale zawsze) komfort z korzystania z tego urządzenia.
A oto jak wygląda łącznik który wykorzystałem:
Niestety pojawiły się także problemy. Jakiś czas temu wymieniłem płytę główną i kartę dźwiękową na której miałem port GAMEPORT na SB Live 5.1 i hełm reaguje ale nie wiem dlaczego nie chce działać jako urządzenie "Dodatkowe".
Może jaśniej ;P. W kontrolerach urządzeń dodaję go bez problemów ale gdy ustawie w NewView żeby nie był urządzenie nr.1 ale nr.3 to w tym programie w zakładce HELMET jeżeli nie przełączę osi na MAIN tylko działają jako dodatkowe to nie mam żadnej reakcji. Dziwne wcześniej mi działało a teraz nie chce współpracować ...
Jaki jest tego rezultat ? Ano taki, że hełm zamiast imitować trackir przypisuje się pod sterowanie samolotem.
Może ma ktoś podobną konfigurację jak ja (joy+pedały[ew.inny kontroler]+hełm) i mógłby mnie poratować swoim configiem. Oczywiście nie wzgardzę też innymi bo prawdę mówiąc nie mam już pomysłów co robię źle.