Autor Wątek: Kask Union Reality  (Przeczytany 41888 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

brat.pirat

• Gość
Kask Union Reality
« dnia: Maja 17, 2004, 11:31:44 »
Witam,
Czy moze ktos z forumowiczow ma doswiadczenia z kaskiem "Union Reality" italiańskiej produkcji (f-ma "Video Computer" bodajze)? Nabylem to ustrojstwo droga kupna na allegro i chcialbym bardzo, bardzo, ale to bardzo bardzo wykorzystac je w IL-2. W winXP instaluje sie bezproblemowo jako joy/wolant (ale jako standardowy, a nie z dolaczonego CD, bo tam jest tylko jakis badziewny soft do rozpoznawania mowy cy cus...) i jako taki jest rozpoznawany przez IL'A. Problem w tym, ze nie moge do tego drugiego joya (czyli de facto - kasku) podczepic tzw. "ruszania glowa", tylko "pitch/roll" :567: . Wydaje mi sie, ze rozwiazaniem bedzie uruchomienie kasku w trybie advanced (czyli jako wirtualna mysz w windzie) - w tym celu nalezy podlaczyc go pod port COM (myszkowy), ale jak stoi w instrukcji, do tego potrzebny jest jeszcze tajemniczy "specific software driver". I tu qpa, bo ja takowego nie posiadam, ani nie wiem skad wziac, bo w necie nie moge znalezc nawet strony producenta (moze zbanczyli :roll: )

Kask Union Reality
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 17, 2004, 16:11:41 »
Nie wiem czy to jest to o czym mysle, ale dzieki programikowi takiemu jak joytokey lub newview(czy jakos tak) mozesz przypisac dowolna os joya do symulowania ruchu mysza (czyli glowa w il2).
Achtung Spitfeuer!

brat.pirat

• Gość
Kask Union Reality
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 18, 2004, 09:24:46 »
dzieki programikowi takiemu jak joytokey lub newview(czy jakos tak) mozesz przypisac dowolna os joya do symulowania ruchu mysza (czyli glowa w il2).

OKI, dzieki, juz mam!!! Programik nazywa sie NewView v.26 i jest GENIALNY! Banalna instalacja i prosta podstawowa konfiguracja (chociaz ma mnostwo-wiele zaawansowanych opcji, w ktore na razie sie nie zaglebialem), odpalenie ILA - i jazda na maxa. Kask dziala wysmienicie, wrazenia zajedwabiste... Nareszcie full HOTAS (no prawie - takie duperele jak podwozie czy mieszanka nadal mam na klawikordzie). Nie mialem okazji wyprobowac TrackIRA, ale mysle, ze kask UR Gear niewiele mu ustepuje (jezeli wogole), bo nie bardzo wiem, co by w tym calym interesie moglo dzialac jeszcze lepiej...

Sufler

• Gość
Kask Union Reality
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 18, 2004, 11:42:59 »
sprawdzaj sprawdzaj to pokupujemy kaski zamiast tracka :)

dobrze wiedziec ze dziala pod XP

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

brat.pirat

• Gość
Kask Union Reality
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 18, 2004, 14:36:23 »
Z freelokiem juz eksperymentowalem - niestety, efekty nie byly zadowalajace - wina byla po stronie kiepskiej kamerki internetowej (a raczej cyfrowki, ktora byla p.o. kamerki). Jak ktos ma kamerke, ktora realnie wyciaga >25 fpsow to pewnie freelook ma sens...
Poza tym - drugim problemem u mnie bylo to, ze dioda IR miala relatywnie waski kat swiecenia i przy przesuwaniu ramienia z dioda na boki freelook czesto "gubil" slad diody, bo swiecacy punkt zmniejszal sie kilkakrotnie, czasem wrecz zanikal zupelnie (przy mocnym wychyleniu). Probowalem diode zmatowic papierem sciernym zeby rozproszyc promienie IR, ale nie dalo to pozadanych rezultatow.

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
Kask Union Reality
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 18, 2004, 19:49:38 »
Ja mam 3 diody i dobra kamere wiec dziala dobrze.
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Lesiek

• Gość
Kask Union Reality
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 13, 2005, 17:35:02 »
Ja mam UR-GEAR od jakiegoś czasu ale dopiero teraz uporałem się ze zorganizowaniem sobie Portu Gier. Porcik jest UR-GEAR niby wykryty i skalibrowany lecz wchodze do IL-ka i co ??? nie moge wybrac czym mam sterowac poprostu IL-ek ustawil UR-GEARa jako domyslny joy. Czy ktos wie jak sie i z tym uporac ??

303_Shpacoo

• Gość
Kask Union Reality
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 13, 2005, 17:42:46 »
Sprawdź kolejność kontrolerów gier. Joy musi być jako "1".

tomit

• Gość
Kask Union Reality
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 13, 2005, 17:50:04 »
W 306 wiekszosc ma UrGear'y + NewView 2.9 http://koral.lodz.pl/306/download/il2_newview.zip , chodzi to PRAWIE dobrze (drgania na prawym skrzydle - moze ktos juz znalazl na to rade?). Co do zamienionej kolejności: moze byc takze jako drugi ale wiecej sie dowiesz gdy zlapiesz 306_Wawrzacha na ventylu.

Lesiek

• Gość
Kask Union Reality
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 13, 2005, 22:27:22 »
Niestety sam jeszcze tego nie rozgryzlem a i Wawrzacha zlapac nie mogu :( Moze o ile to mozliwe ktos by napisal jak to skonfigurowac ??

[ Dodano: Czw Kwi 14, 2005 1:41 am ]
Ehh troszke posiedzialem i działa , moze by tylko ktos kto ma dobrze skonfigurowany NewView  pstryknął by fotki i tutaj umiescił. Chodzi mi o czułość w rozglądaniu się.

tomit

• Gość
Kask Union Reality
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 14, 2005, 20:57:33 »
Najwiecej zalezy od samej kalibracji URgeara pod sama winda, w zwiazku z czym mam pytanko: gdzie "lezy" plik z kalibracja joya? Kazda kalibracja jest inna a jak sie uda "ladnie" to przydaloby sie to zapisac i np. po reinstalce przywrocic ja z pliku.

Lesiek

• Gość
Kask Union Reality
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 15, 2005, 12:10:31 »
Juz udało mi się skonfigurowac ten cudny kask. Nie wiem czy mi uwierzycie ale ja tam nimam szarpniec przy spogladaniu w prawo, mam nawet świadka 304 _Mariana :)

tomit

• Gość
Kask Union Reality
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 15, 2005, 15:38:23 »
Gratualacje Lesiek w nagrode zostales glownym screenshooterem newview - chyba jestes pierwszy ktoremu sie to udalo: lepiej poszukaj tego pliku z kalibracja i zapisz tu dokladnie jak tego dokonales (screeny prosze)! Jak sie pokazesz na ventylu bedziesz mial niezly kociol, zamecza cie userzy URGeara, zapisuje sie na konsultacje :)
--------
W NevView domyslnie klawisz spacji jest przypisany do akceleracji (mi raczej nie dziala), przydaloby sie ustawic tam raczej spowolnienie aby dokladniej przyjrzec sie np. celom na ziemii - co zrobic by to dzialalo i tak wlasnie dzialalo (moznaby wtedy zmapowac klawisz na dzoju- cacunio)?

Lesiek

• Gość
Kask Union Reality
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 19, 2005, 10:41:24 »
Klawisz spacji zapewne dziala i sa tam 3 predkosci , niestety te predkosci nalezy gdzies ustawic ale gdzie ???. Ja osobiscie ustawilem sobie cos w rodzaju blokady ur-geara ktory powinien byc pod klawiszem F2, ciezko mi jest trafic w cos na ziemi gdy obraz sie rusza ale moe to kwestia przyzwyczajenia.  Co do skokow to mysle ze problem tkwi w dobrym skalibrowaniu  kasku w windzie.