Autor Wątek: świetne stery dla ATI  (Przeczytany 2464 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

daar

• Gość
świetne stery dla ATI
« dnia: Maja 23, 2004, 09:24:39 »
"Pojawiła się nowa wersja modyfikowanych sterowników ATI Catalyst. Wersja NGO Drivers, oznaczona numerem 1.3c wprowadza pełną obsługę kart RADEON X800 oraz trzy typy sterownika OpenGL: Przeciętny, Wydajny i Najwydajniejszy. Pakiet oparty jest na sterownikach ATI Catalyst 4.5. Jak twierdzą autorzy, sterowniki te zapewniają wyższą wydajność od swojego pierwowzoru, a także oferują wyższą jakość renderingu."

To był cytat z PCLab-u.

Zainstalowałem, odpaliłem AEP no i wydajność wzrosła bardzo znacząco.
Proc Barton 2600
Grafa Herc 9800@PRO
Ram 1024 Dual na NF2
Rozdz. 1024/768 32bit odśw 100
OGL 6xAA, 16xAniso, reszta max jakość
AEP ustawienia Exc
Quick Mission Smolensk, alt 1000 La 7
Widok z kokpitu    35-38fps
Widok bez kokpitu 45-52fps
Widok zewnętrzny  37-60fps
Na catalystach od ATI było ok 35-40% mniej.
Pozdrawiam.

Offline macras

• *
  • JG300
    • Agencja Reklamowa
świetne stery dla ATI
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 23, 2004, 13:11:26 »
A gdzie link do tych sterow :?:  :roll:
Geschwader  Kommodore

qrdl

• Gość
świetne stery dla ATI
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 23, 2004, 13:44:33 »
Ze sterami to czasami jest dość dziwnie... R9700 Od dluższego czasu jechałem na omegach, okazało się jednak, że przy zainstalowanych omegach mam problemy z tv-out, tzn. próba włączenia tego wyjścia kończyła się w 9/10 przypadków natychmiastowym resetem kompa. Wczoraj postanowłem zainstalować najnowsze cat. i problem przestał występować... Co śmieszniejsze to po przejściu z najnowszych omego na catalysty Ił i FB(AEP) przestały działać. Po kliknięciu na ikonki coś tak jakby zaczynały się wczytywać, ale bez wyraźnego efektu, komunikatów o błędach, etc. Musiałem ponownie zainstalować Iła (fb mi się już nie chciało  :lol: Problem wystąpił tylko z tymi grami, inne np. LO, Flanker nie "zbuntowały się" po zmianie sterów.
"Ale o so chodzi?"

pozdrawiam,
qrdl

świetne stery dla ATI
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 23, 2004, 14:10:52 »
"Ale o so chodzi?"

Właśnie sprawdzam sobie 4 najnowsze sterowniki:NGO1.3; DNA2.5.4.5;Omegi 2.5.44 i Catalysty .......5419c.
No i są różnice: Czasem to nawet obrazu nie widać - można latać na słuch.
Pewnie Kosi sprawdzi to szybciej.
Leszek

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
świetne stery dla ATI
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 23, 2004, 14:46:17 »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
świetne stery dla ATI
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 23, 2004, 17:13:17 »
Ja wychodze z zalozenia ze jak cos mi dobrze dziala to tego nie zmieniam wiec do tej pory jechalem na Omegach bez zadnych softowych dopalaczy, mozna powiedziec ze to ten sam sternik  8) co od Catalistow. Ostatnio zainstalowalem nawet Omegi na Cat. 4.5 ale szybko wrocilem do Omeg 2.5.1.4 czyli tych 4.1 bo roznica w perfekcie byla ogromna. Teraz nawet mi dobija do 60 FPS a przy AA x2 i Aniso x4 mazak ma przecietnie 37 klatek co mnie satysfakcjonuje. Dodam ze na wszystkich innych pocz 3.7 na perfekcie sie nie dalo grac. W Omesiach 4.5 liczylem na Tempral AA wlaczany z poziomu sterownika ale odpuscilem sobie. Czekam na nastepne  :mrgreen:
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

świetne stery dla ATI
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 24, 2004, 11:22:42 »
Ze sterami to czasami jest dość dziwnie .....
Wygląda na to, że porównywanie różnych wersji sterowników od różnych producentów to zwykła strata czasu. Albo Radek Saphire 9800 Pro ( fakt, że jeden z pierwszych w Polsce, do testów wyłączony overclocking ) jest już za stary, by na nim cokolwiek testować.
Sprawdzałem ( mierzyłem FPS z konsoli i Frapsem ) sterowniki : NGO 1.3b i 1.3c;
DNA 2.5.4.5; Omegi 2.5.44; Catalyst 8-01-040421a-015419c.
Sprzęt: AMD XP3000+; 1Gb RAM; FSB 166Mhz dual chanel; ASUS A7N8X;dźwięk "na pokładzie";WinXP - czyli daje się żyć.
Misja dość wymagająca (mogę podesłać E-mailem), dużo maszyn w powietrzu i na ziemi. Uruchamiany MAT v1.60 Beta1. W conf.ini: forest=2 ( przy =3 nie wyświetla wszystkich drzewek z edytora obiektów), water =2, sky=2.
OpenGL AA=6, AF=4, TemporalAA=0, PixelShader2.1, VertexShader2.0, Tekstury i Mipmap na Max. W ustawieniach gry wszystko na Max.
Za każdym razem usuwałem sterownik za pomocą Driver Cleaner ( z tym ostrożnie: "wytnie" wszystko co ma w nazwie "ati" ( nawet katalog, w którym trzymałem spakowane wersje instalacyjne testowanych sterowników ) i "ręcznie" sprawdzałem "czystość" rejestrów.
Wnioski:
Celowo nie podaję FPS: zależy od zbyt wielu czynników ( ilość obiektów w granej misji ), przyjąłem że 24-26 FPS to dolne minimum dla w/w ustawień i tak oceniałem sterowniki.
Na moim sprzęcie najlepiej działają Omegi 2.5.22 inaczej 4.2 ( 4.1 preferowane przez Guru Kosiego mają 1-2 FPS mniej ) - czyli starocie.
I pomysleć, że straciłem pół dnia, by dojść do tak banalnych spostrzeżeń.
Leszek

Offline KosiMazaki

• Administrator
świetne stery dla ATI
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 24, 2004, 12:32:40 »
Swego czasu na dawnej CFS Pilots bylo zbiorowe zestawienie roznych osiagniec na roznych sprzetach z roznymi sterownikami ale stronie sie umarlo :P

Do czego zmierzam, otoz tego typu zestawienia robione byly na tracku The Black Death i mozna bylo szybko i sprawnie zrobic to u siebie widzac odrazu roznice. Dodam jeszcze ze teoretycznie rzecz biorac robiac takie testy powinno sie za kazdym razem stawiac system od nowa (dobrze miec Ghosta) i dopiero sterowniki do grafy instalowac ale to tak na marginesie. Mimo wszystko gratuluje samozaparcia Leszku bo jednak troszke czasu nad tym spedziles  :wink:

Cytat: Leszek957

Wygląda na to, że porównywanie różnych wersji sterowników od różnych producentów to zwykła strata czasu. Albo Radek Saphire 9800 Pro ( fakt, że jeden z pierwszych w Polsce, do testów wyłączony overclocking ) jest już za stary, by na nim cokolwiek testować.

Ze wszystkim sie zgodze oprocz tego ze jest za stary, Radzio to Radzio nie ma znaczenia kiedy wyklepany no chyba ze masz jakas 128bitowa hybryde......lololol :lol:  :lol:  :lol:

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

świetne stery dla ATI
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 24, 2004, 13:50:10 »
... typu zestawienia robione byly na tracku The Black Death ...  

Jestem za.
 Zauważyłem, że większość "nowych" forumowiczów pierwsze swoje posty przysyła z pytaniami o joye, fps, konfigi sprzętowe i ustawienia Windy. Często pojawiają się pytania w tematach omawianych/opowiedzianych wcześniej. Kłopot z odpowiadaniem to także brak punktu/płaszczyzny odniesienia: np jak udowodnić "pacjentowi", że przegrzanie karty lub wnętrza obudowy kompa nie jest awarią tylko "zwykłym przeoczeniem drobiazgu"? Proste: uruchomić track testowy na "zimnym" kompie a potem po 4h grania FB i porównać FPS.
Zaproponujcie taki track, "zoptymalizowany" pod kątem młodszych "stażem" użytkowników Forum: niewielka ilość maszyn " w powietrzu", kilka "ground objects":
stacjonarnych i pociągów/konwojów, trochę wody, gęsta zabudowa, chmurki itd.
zawsze będzie to jakiś umowny punkt odniesienia.
A link do traka umieściłbym w przyklejonym temacie : Referencyjne sterowniki dla FB.

Przypomniałem sobie jeszcze: jest jeszcze kilka osób, które jakość grafiki w IŁ2/FB/AEP znają tylko z opowiadań, może by tracka skomponować z uwzględnieniem water=3, tree=3 itp ?
Leszek

Offline KosiMazaki

• Administrator
świetne stery dla ATI
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 24, 2004, 14:40:59 »
Ten track ma wszysto, ilosc samolotow, wode, drzewa wiec mysle ze sie nada i ma go kazdy w grze bo jest dolaczony do FB. Pozatym nie ma sensu nagrywac traka na maxymalnych wymagania bo przeciez FB samo sobie dostosuje do twoich ustawien demko. no chyba ze bedzie to normalny avik wtedy kazdy zobaczy.

świetne stery dla ATI
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 24, 2004, 21:08:22 »
Cytat: KosiMazaki
..............przeciez FB samo sobie dostosuje do twoich ustawien demko. no chyba ze bedzie to normalny avik wtedy kazdy zobaczy.

Oczywiście - track będzie odtwarzany na ustawieniach gracza, sceny tracka "referencyjnego" będą tak dobrane, że po zmianie podstawowych parametrów ( AA, AF, MipMapLevel, water=3, tree=3, sky=2 itd ) będzie można zrobić kilka rzeczy:
- zmierzyć sobie FPS dla całego tracka - daje ogólne pojęcie o posiadanym sprzęcie i możliwość  porównania z innymi.
- sprawdzić jak na całą zabawę oddziaływuje zmiana konkretnych parametrów.
- wybrać/dobrać ustawienia w config.ini odpowiadające indywidualnym potrzebom / wymaganiom gracza.

"avik" robiony Frapsem w 640x480 nie odda nigdy tego co zobaczysz na "wypasionym" sprzęcie kolegi - zawsze stracisz na jakości grafiki.

Właśnie namawiam Kosiego na nagranie takiego "referencyjnego tracka".
Leszek