Ze sterami to czasami jest dość dziwnie .....
Wygląda na to, że porównywanie różnych wersji sterowników od różnych producentów to zwykła strata czasu. Albo Radek Saphire 9800 Pro ( fakt, że jeden z pierwszych w Polsce, do testów wyłączony overclocking ) jest już za stary, by na nim cokolwiek testować.
Sprawdzałem ( mierzyłem FPS z konsoli i Frapsem ) sterowniki : NGO 1.3b i 1.3c;
DNA 2.5.4.5; Omegi 2.5.44; Catalyst 8-01-040421a-015419c.
Sprzęt: AMD XP3000+; 1Gb RAM; FSB 166Mhz dual chanel; ASUS A7N8X;dźwięk "na pokładzie";WinXP - czyli daje się żyć.
Misja dość wymagająca (mogę podesłać E-mailem), dużo maszyn w powietrzu i na ziemi. Uruchamiany MAT v1.60 Beta1. W conf.ini: forest=2 ( przy =3 nie wyświetla wszystkich drzewek z edytora obiektów), water =2, sky=2.
OpenGL AA=6, AF=4, TemporalAA=0, PixelShader2.1, VertexShader2.0, Tekstury i Mipmap na Max. W ustawieniach gry wszystko na Max.
Za każdym razem usuwałem sterownik za pomocą Driver Cleaner ( z tym ostrożnie: "wytnie" wszystko co ma w nazwie "ati" ( nawet katalog, w którym trzymałem spakowane wersje instalacyjne testowanych sterowników ) i "ręcznie" sprawdzałem "czystość" rejestrów.
Wnioski:
Celowo nie podaję FPS: zależy od zbyt wielu czynników ( ilość obiektów w granej misji ), przyjąłem że 24-26 FPS to dolne minimum dla w/w ustawień i tak oceniałem sterowniki.
Na moim sprzęcie najlepiej działają Omegi 2.5.22 inaczej 4.2 ( 4.1 preferowane przez Guru Kosiego mają 1-2 FPS mniej ) - czyli
starocie.
I pomysleć, że straciłem pół dnia, by dojść do tak banalnych spostrzeżeń.