Autor Wątek: Na czym TO polega ???  (Przeczytany 3249 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

P-11c

• Gość
Na czym TO polega ???
« dnia: Maja 30, 2004, 07:13:56 »
Witam wszystkich!
Mam pytanko, na czym ma polegać DYNAMICZNA kampania w Ił-2-FB skoro misje( zadania )są i tak przydzielane "z góry"Tak to już było w Ił-2 Sturmovik. Pisze w instrukcji że cele raz zniszczone już się więcej nie pojawią w danej kampanii tylko co z tego skoro wynik tej kampanii jest i tak z góry przesądzony.Grałem kiedyś w symulator śmigłowca a gra ta nosila tytuł "Enemy engaged" i tam była właśnie w pełni dynamiczna kampania gdzie gracz sam wybierał sobie cele i rodzaj zadania na mapie a wynik wirtualnej wojny zależał tylko od samego gracza. Poza tym na jednej ze stron instrukcji od Ił-2-FB pisze że gra ma dwa rodzaje kampanii, statyczną i dynamiczną po czym kilka kartek dalej pisze w tej samej instrukcjii że można grać tylko w kampanię dynamiczną. Co oznacza opcja " bez natychmiastowego zwycięstwa" pytam ponieważ ja nie widzę żadnej różnicy kiedy mam ją zaznzczoną bądź też nie zaznaczoną. Jeśli nie wykonam danego z góry i tak zresztą narzuconego zadania to i tak muszę je wykonać od nowa aby dalej przejśc do następnych misjii. Instrukcja podaje co innego. Jeśli ktoś z Szanownych Kolegów ma czas i chęć mnie trochę oświecić w tych tematach bardzo proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam wszystkich.

Darek

Jurand

• Gość
Na czym TO polega ???
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 30, 2004, 11:22:07 »
Witam

Kampania dynamiczna to taka w której sam sobie wybierasz w jakim rejonie chcesz walczyc i jakim samolotem. W kampani statycznej wszystko masz juz narzucone z góry.

Jeśli zaznaczysz "bez natychmiastowego zwyciestwa" to żeby wykonać zadanie będziesz musiał powrócić do bazy i wylądować, jeśli tego nie zaznaczysz, to po zniszczeniu jakichś tam celów odrazu osiągniesz zwycięstwo bez potrzeby lądowania.

Pozdrawiam

P-11c

• Gość
Na czym TO polega ???
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 30, 2004, 14:15:04 »
Dzięki Jurand za odpowiedź. Z tego co piszesz wygląda na to że kampania w Ił-2-FB jest pół dynamiczną kampanią a nie w pełni dynamiczną. Dla mnie najważniejsze w dynamicznej kampanii jest możliwośc samodzielnego wybierania celów niszczenia ich bądź też nie co powinno przedkładać się bezpośrednio na wynik całej kampanii. W takiej to kampanii komputer przelicza wyniki poszczególnych misjii i szalę zwycięstwa przechyla na jedną baź drugą stronę, ( w niektórych symulatorach przedstawiane  jest to w procentach ),a tu grając po stronie niemieckiej żebym nie wiem co robił i ile celów zniszczyl to i tak przegram! Więc po co to wszystko? Ja kupując tą grę myślałem że w danej kampanii będzie np. jakiś główny jej cel, a sposób w jaki osiągnę ów cel będzie zależał tylko ode mnie, co zniszczę w pierwszej kolejności a co potem, czy najpierw zdecyduję się atakować zaplecze wroga czy też np. główną linię frontu, a tu wszystko jest narzucone z góry. Więc dalej pytam czym się różni pierwsza część Ił-2 od Ił-2-FB? Chyba tylko podrasowaną grafiką i co za tym idzie wymogami sprzętowymi.Jakiś czas temu mniej więcej trzy lata temu wyszła gra " Battle of Britan" na enginie gry 'Mig Alley" i tam patrząc na mapę i bawiąc się niejako w stratega wybierałem rodzaj, miejsce i cel w który według mnie należało uderzyć. Klikalo się w dany region na mapie, czytalo jaka sytuacja panuje na chwilę obecną w danym rejonie a potem się podejmowało decyzję gdzie i w jaki sposob uderzyć. Szkoda że tego wszystkiego zabrakło w Il-2-FB. A miało być tak pięknie...

Na czym TO polega ???
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 30, 2004, 21:06:54 »
A miało być tak pięknie

QUŃcepcja inna.
Leszek

Na czym TO polega ???
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 31, 2004, 09:36:20 »
Ludzie by chcieli byc jednoczesnie strategami, pilotami i jeszcze z aaa postrzelac  :wink:  calkiem jak na filmie hihi. Zycie pilota to nie bajka, leci gdzie mu kaza. A na serio to mnie bardziej przeszkadza to, ze z dynamiczna kampania nie ma to za wiele wspolnego poza tym ze misja jest generowana po przeleceniu poprzedniej i nie wiem czy nawet ma sie wplyw na front. To juz wole ciekawsze wczesniej zrobione przez kogos misje. No ale ciezko wszystkim dogodzic. FB nie ma po mimo swojej (jak to mowia) wszechstronnosci, wielu rzeczy ktore byly juz dawno w simach (jak np zacinajace sie od przeciazen albo przegrzania dzialka vide EAW).
Achtung Spitfeuer!

Sufler

• Gość
Na czym TO polega ???
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 31, 2004, 13:33:42 »
HMM..... problem stary jak swiat:)

przeca to tylko sim, najlepszy jaki wyszedl ale w dalszym ciagu sim
ma swoje braki i juz

a co do kampanii w pelni reagujacej na to co zrobisz.....
to pogadaj z kolesiem o nicku Starshoy ....... chyba tylko on jak na razie ma taki generator ktory reaguje na to co zrobisz na froncie.....
ten generator jest uzywany przez Virtual Eastern Front i Virtual Western Front

a tak w ogole, to lepiej polataj on line wlasnie na takich virtual frontach.... przeciwko "humans" a nie AI, rzecz ciekawsza, bardziej emocjonujaca  tylko maly problem jest bo:

- latasz tylko na ustawieniach FR+speedbar
- latasz po ktorejsc ze stron:) (303 - allied, KG200, JG300, CyC, S/JG1, III/JG1, 5/JG52 - Axis)
- mozesz oczywiscie zalozyc swoj maly sklad:)
- no i juz:)

BTW jezeli Starshoy udostepni ci generator to wtedy postaw campaign online dla polakow i sobie polatamy wszyscy:P
 :lol:  :mrgreen:  :twisted:

powyzsze sklady to polskie formacje latajace na virtual frontach :) zawsze mozesz latac z kims innym:) jak ja na poczatku:)

P-11c

• Gość
Na czym TO polega ???
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 31, 2004, 13:49:11 »
NO TO FAJNIE!!! Już wiem wszystko. Teraz ktoś za wprowadzenie mnie (nas) w błąd powinien dostać niezły opieprz delikatnie rzecz ujmując. Po raz kolejny dałem się nabrać specom od reklamy i nie było by może całego tego mojego lamentu gdyby różnorakie sim-y zalegały na półkach sklepowych. Najbardziej mi jest żal nie wydanej forsy, a zawiedzionych nadziei i czekania na kolejny symulator z Drugiej Wojny Światowej,( oczywiście z dynamiczną kampanią), który w wielkich bólach ukaże się za ileś tam lat.
Tyle czekania i nadziei. Eeeech...

Sufler

• Gość
Na czym TO polega ???
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 31, 2004, 14:04:20 »
hmm....

powiem tak..... moze masz zbyt wygorowane oczekiwania jak na 79 zł???????

zaplac 1999 zł a na pewno znajdzie sie ktos kto ci taka kampania zrobi........

seria il2 jest najbardziej debesciarskim simem jaki wyszedl ..... a zrobienie takiego generatora o jakim mowisz kosztuje albo kase albo czas....
Starshoy i jego ekipa poswiecila temu swoj czas.... i nikt im nie zaplacil jak pamietam.....
napisz do faceta maila .... mozesz go spotkac na www.netwings.org

on ci powie za ile i wtedy do dobrego sima bedziesz mial dobry generator.....

wyjscie jest proste i kosztowne

po drugie jak do tej pory nie bylo takiego sima ktory mialby taki generator wiec nie mow o wyborze.......
bo go nie ma
jest jeszcze mozliwosc ze uzyjesz daemona...... ale nie wiem czy on ma takie mozliwosci aby przesuwac linie frontu, zapraszam na forum netwings, tam chyba OG_Express chcial cos takiego zrobic..... ale to na pewno zajmie troche czasu

btw a gdzie niby przeczytales ze generator jaki znajduje sie w ile reaguje na posuniecia gracza ? cio?

P-11c

• Gość
Na czym TO polega ???
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 31, 2004, 14:45:14 »
Szanowny Kolego, stwierdzasz że mam zbyt wygórowane wymagania jak na kwotę 79zł. Powiem Ci krótko. Chciałbym kupić to co było przez tyle miesięcy obiecywane, a czym nie jest. Czy to za dużo? Mnie już w tej chwili chodzi o prawdę. Przecież przez cały czas trąbiono że będzie to symulator z dynamiczną kampanią. Czyż nie tak?, a w ogóle to co to jest za argument typu" a co byś chciał za 79zł?"A ty byś chciał kolego ode mnie kupić np. auto taniej, tyle że ze zepsutym silnikiem nie wiedząc wcześniej o tym?, a ja bym użył wobec Ciebie argumentu (stwierdzenia) " a co byś chciał za tyle a tyle zł? Na pewno nie. Co do ceny Ił-2-FB to dobrze wiesz, że wynika ona z tego, iż gra ukazała się w Polsce w rok i dwa miesiące po premierze i wcale nie potrzeba sumy 1999zł, aby kupić symulator z dynamiczną kampanią, czego przykładem może być gra (symulator śmiglowca) " Enemy engaged". O ile pamietam to trzy lata wstecz dałem za tę gierkę 80zł. Można?, Można! Tyle ża ja nie jestem fanem, ani śmigłowców, ani współczesnego pola walki. Dlatego właśnie żal mi Ił-2-FB że nie jest tym czego oczekiwałem, a że jest w chwili obecnej the best to inna sprawa i ztym się w pełni zgadzam z Tobą.

Sufler

• Gość
Na czym TO polega ???
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 31, 2004, 14:53:10 »
hmm... ja sie jeszcze raz spytam, gdzie kolega wyczytal ze dynamiczna kampania w FB reaguje na poczynania gracza? bo dynamizm jest tu wg mnie oparty na tym ze kampania jest generowana przez generator ilkowy, i mozna kilka razy przeleciec ta sama kampoania niekoniecznie z tymi samymi misjami........

ja nie pamietam aby gdziekolwiek to bylo napisane ale moge sie mylic

P-11c

• Gość
Na czym TO polega ???
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 31, 2004, 15:06:50 »
To o co pytasz, nie przeczytałem nigdzie, ale przeczytałem ,że ma to być w pełni dynamiczna kampania i pomny sumulatora śmigłowca o którym pisałem wyżej i jeszcze innej gierki "Battle of Britain" sprzed ok czterech lat, miałem prawo sądzić że tak samo będzie w przypadku Ił-2-FB.

Sufler

• Gość
Na czym TO polega ???
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 31, 2004, 15:08:59 »
i jest w pelni dynamiczna :)

wg opisu jaki zrobilo UBI jest..... ende

P-11c

• Gość
Na czym TO polega ???
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 31, 2004, 15:13:54 »
A tak, racja. Według UBI- Softu jest dynamiczną kampanią. Według UBI-Softu!!!, a według mnie Polonez jest najwspanialszym samochodem świata i niech mi ktoś udowodni, że się mylę.

swier

• Gość
Na czym TO polega ???
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 31, 2004, 15:45:25 »
Prawdą jest że ubi jeszcze przed wejściem fb zaklinalo się że kampania będzie dynamiczna w takim rozumieniu że działania gracza będą wpływać na przebieg frontu. I prawdą jest że to co jest ma się do rzeczywiście dynamicznej kampanii takiej jak w znakomitych skądinąd Rowan's BoB czy Apache/Havoc + Comanche/Hokum Enemy Engaged jak pięść do nosa.

'Dynamiczność' chyba faktycznie polega tylko na losowym generowaniu misji. Tyż mnie to uderzyło jak zacząłem pogrywać w fb. Dla mnie wzorcem kampanii dynamicznej są w/w gierki. Pamiętam że grałem w nie pasjami i mi się nie nudziły bo oprócz latania był aspekt strategiczny.
No cóż ... nie pierwsza to ułomność fb i nie ostatnia ... ale widocznie nie można mieć wszystkiego  :wink:

nawiasem mówiąc LOMAC też miał mieć dynamiczna kampanię. A ma .....  :?

strzałeczka

Sufler

• Gość
Na czym TO polega ???
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 31, 2004, 16:14:11 »
a według mnie Polonez jest najwspanialszym samochodem świata i niech mi ktoś udowodni, że się mylę.

tu akurat dowod bylby bardzo prosty :)