Autor Wątek: GamePort-USB  (Przeczytany 2457 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szydlooo

• Gość
GamePort-USB
« dnia: Czerwca 05, 2004, 15:02:45 »
WItam !
 Czy to możliwe ,że przejściówka z Wingmana z gameportu do usb nie działa na innych joyach. Bo kurde logitech mi sie rozwalił po 0,5 roku i mam tera starego saiteka ale on jest pod game port a przejściówka z logitecha nie dziala na tym joy i ile taka przejściówka kosztuje??

Re: GamePort-USB
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 05, 2004, 15:37:41 »
Cytat: szydlooo
WItam !
... starego saiteka ale on jest pod game port a przejściówka z logitecha nie dziala na tym ...

Nie masz GamePortu na płycie?
Był już temat na Forum o wyższości GamePortu nad USB - GP jest dokładniejszy.
http://212.160.164.234/~apacz/phpBB2/viewtopic.php?t=2699
Leszek

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
GamePort-USB
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 05, 2004, 16:14:42 »
Moze tak byc, przejsciowka moze byc nie pelna i nie moga sie wspolnie dogadac. Co do innej przejsciowki to owszem widzialem w Conrad Electronic's a wygladalo to tak. Szkoda ze cena jest zaporowa bo sam bym to wciagnol :mrgreen:  8) .
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

szydlooo

• Gość
GamePort-USB
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 06, 2004, 13:52:50 »
Ten jest cholernie drogi musi być coś taniego , bo ten joy to przed wojenny i narazie nie mam kasy na nowy, a płyta głowna nie ma wejscia gp , a MI SIE CHCE GRAĆ!!.

GamePort-USB
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 07, 2004, 23:29:19 »
Ja moze nie w sprawie tego problemu, ale równiez w kwestii Joysticka na USB i Game Porcie.

Mam Wingmana Extreme Digital 3D z tą przejsciowka o ktorej byla mowa, w zwiazku z tym mam mozliwosc podłączenia joya zarówno do USB i Game Portu.
I niby wszystko pięknie poza tym, że X-pek nie wykrywa go na Game Porcie tylko na USB.
Windows 98 bezproblemowo wykrywał na GP. Poza tym menu kalibracji bylo "fajniejsze".
Pod XP aby skalibrować joya musze go wypiąć z gniazda USB i ponownie go tam podłączyć.

Czy istnieje mozliwość wykrycia tego joya na GP w WinXP?
PFS_milo

GamePort-USB
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 08, 2004, 00:09:34 »
... Czy istnieje mozliwość wykrycia tego joya na GP w WinXP..

Proponuję:
- wypiąć i usunąć joya USB z panelu sterowania/kontrolery gier/usuń
- przypiąć joya do Game Port'u
- uruchomić ponownie
- sprawdzić w Biosie czy Midi/Game Port jest "enabled", czy ma przydzielone IRQ i adres bazowy ( może nieistotne, ale dla pewności ), jesli Game Port jest na karcie dźwiękowej to trzeba wyłączyć ten GP na mainboard,
- wybrać urządzenie w kontrolerach gier, ( u mnie bywało, że trzeba było wybrać np "standardowy joy z 4 przyciskami i przepustnicą " by zmusić XP do wykrycia sprzętu, a potem instalowałem nowy sterownik - odwrotna kolejność, niby logiczna, nie dawała sukcesu)
Nie wspominam o sprawdzaniu rejestrów po odinstalowaniu joya z USB, choć miałem joya który na siłę coś chciał dodawać do rejestrów i był z nim kłopot przy wymianie na inny.

Jak to nie zadziałała to podaj na czym Ci się wykrzaczyło.
Leszek

Schmeisser

• Gość
GamePort-USB
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 08, 2004, 12:35:54 »
Przypiąc go do portu midi , panel sterowania -> kontrolery -> dodaj nowy sprzęt
z listy nalezy wybrac nie Logitecha Extreme 3d , tylko Wingman Digital Device - tym informujemy system o tym ze urzadzenie jest napewno przypięte. jakies 2 sek pozniej system powinien znaleźć prawidlowo joystick

Zoom

• Gość
GamePort-USB
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 08, 2004, 18:50:17 »
Nie jestem specem w tej branży, toteż powtórzę co usłyszałem w sklepie z częściami komputerowymi. Też mam bowiem problem, kupić nową kierownicę, czy dokupić kartę dźwiękową.

Problem jest taki, że aby joystick działał jak logitech na GP albo USB musi być do tego specjalnie skonstruowany. Ponieważ moja kierownica (też logitech) nie jest do tego przystosowana więc nie będzie działac z przejściówką logitecha (i nie działa).

Jeżeli ten konwerter za 100zł działa, to może warto się nad nim zastanowić.

GamePort-USB
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 21, 2004, 18:41:59 »
Dzieki Glosowi z sali udalo sie  :)
PFS_milo