Autor Wątek: neo & router  (Przeczytany 1295 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kaa

• Gość
neo & router
« dnia: Lipca 02, 2004, 15:21:30 »
bry

kontekst:

zamierzam zamówić neostradę 128 i chcę podpiąć dwa kompy (zwykły-mój i laptopa-ojca). mój komp nie ma sieciówki (ale to kwestia 30 zeta...), natomiast ojca - tak.
w ofercie tpsa (a także na giełdzie) są dwa typy routerów - tańszy z wyjściem na kartę sieciową i usb oraz droższy 'ze switchem' i czterema wyjściami sieciowymi.

no i mam taki zestaw pytań:

- gdybym podłączył laptopa przez sieciówkę, to czy po odłączeniu kabelka i ponownym jego włożeniu połączenie z netem zostanie wznowione (czy włożenie kabelka zostanie wykryte tak jak w przypadku usb) czy też trzeba zrestartować kompa?

- czy w wariancie z tańszym routerem jeden komp musi być włączony, żeby drugi miał dostęp do netu?

- czy to prawda, że połączenie przez usb obciąża cpu?

- czy ma znaczenie, do którego gniazdka telefonicznego podepnę router?

- czy lepiej wziąć router z tpsa czy kupić oddzielnie?

to chyba tyle...

grey_cinnamon

• Gość
neo & router
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 03, 2004, 21:38:01 »
Osobiście polecam zakupić potrzebny sprzęt niezależnie od TPsa, tylko co? Zastanów się czy faktycznie jest potrzebny router, albo switch. Dwa kompy to minimalny ruch w sieci i można to rozwiązać programowo, nie sprzętowo.

Jeśli dwa kompy mają mieć sieć niezaleznie to gdzieś musi być wpięty hub/switch i do niego kompy.
Inne rozwiązanie to podłączenie drugiego kompa do kompa podłączonego do sieci, ale wtedy musisz mieć prawie napewno dwie sieciówki w kompie - serwerze(nie pamiętam czy da się to zrobić przy modemie na USB).
Szczegółów szukaj na w/w stronie.
Pytanie o konieczny restart po wpięciu w sieć nie jest złe. Sam miałem taki dziwny problem, ale przy mojej wiedzy zaliczyłem go do kategorii wiedzy tajemnej, po czym szamańskimi metodami zakląłem rozwiązanie:_). Prawdopodobnie chodziło o złą kolejność przeplotu na wtyczkach, albo o wpięcie w niewłaściwe porty switcha i routera.
Pozdrawiam.Ta strona napewno da CI odpowiedzi.

kaa

• Gość
neo & router
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 04, 2004, 01:06:54 »
dzięki

właśnie się na ich forum zarejestrowałem i zadałem podobne pytanko,
a jutro rozpytam się na giełdzie, w piątek zaś byłem w tpsa, ale tam oczywiście nie wiedzą nic ponad to co w ulotkach jest... kurczak zaczynam się bać tej neostrady...  :?

UPDATE

już się nie boję! byłem na giełdzie a i też dostałem odpowiedź na tamtym forum: wszyscy mówią, żeby brać router ze switchem (tylko to zapewni pełną niezależność kompów), ale nie z tpsa (tam kosztuje 399zł, a analogiczne na giełdzie <300zł).

i wreszcie wrócę do latania online. już możecie zacząć się bać!   :twisted:   :twisted:   :P  :P