Autor Wątek: Czy ktoś testował LO z radkami X800??  (Przeczytany 1254 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

qrdl

• Gość
Czy ktoś testował LO z radkami X800??
« dnia: Lipca 11, 2004, 11:45:34 »
Witam,

Pytanie jak w temacie. Ciekawi mnie czy ktoś z nas ma coś takiego u siebie i ewentualnie jak nowe układy ati radzą sobie z LO.

pozdrawiam,
qrdl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 11, 2004, 13:00:43 »
Raczej nikt u nas X800 bo dosc drogawy jeszcze ale jezeli GF6800 zostal powalony na kolana przez LO to mysle ze Radek tez lepiej nie wypadnie. bo R420 to udoskonalony R360 z dodatkowymi 4 potokami (lub 8 w wersji XT). Coz nie che sie rozwodzic ale jak dorwe w lapy ta grafe to wtedy stanie sie jasnosc. Mnie natomiast ciekawi jak poradzil by sobie uklad 2x 600 Ultra z mostkiem SLI  :twisted:  :twisted:  :twisted: .

Sprawdz to i to oraz to.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 11, 2004, 18:37:38 »
No tak , nic dodac , nic ująć.  Przy jednym z Benchmarków widac jasno ,że dużo daje mocny procek, jeśli chodzi o przyrost fps. W przypadku naszego Lock Ona wniosek nasuwa się jeden - trzeba mieć cierpliwość. Po pierwsze- po ostatnim patchu widać , że jest na plus ( miejmy nadzieje ,że po następnych patchach - jeśli takowe będą - odnotujemy jeszcze lepszą płynność sima). Po drugie - producenci kart graficznych pracują w pocie czoła nad wypuszczaniem coraz to nowych modeli . Nie można popadać w skrajności i gonić za nowościami , bo to po prostu nie ma sensu i jest to najkrócej mówiąc strata pieniędzy. Czymże jest postęp w przypadku Radka X 800 XT do takiego Radka 9700 Pro czy 9800 Pro. Pamiętacie zapewne czasy ( chyba jakoś około 1995 - 1996? roku ) , kiedy na rynek weszły karty noszące tajemniczo brzmiące określenie  akceleratorów grafiki. Mało kto wiedział " z czym to sie je" ale wiadomo było ,że zaistnienie tych kart było prawdziwym kamieniem milowym w dziedzinie gier komputerowych na PC.  Ile te karty są dziś warte ? 10 zł?. W chwili obecnej jedyne co się zmienia , to kolejne numery w produktach producentów układów grafiki , no i cena . Sam się śmieję , kiedy z początkiem roku zmieniając peceta na nowszego postanowiłem zakupić Radka 9800 PRO. Jakaż była moja radocha , kiedy okazało się iż kolega załatwił mi takie sprzęcicho za "jedyne" 1600 złociszy!. Dosłownie dwa dni przedtem będąc w jednym z bardziej znanych sklepów komputerowych we Wrocławiu dowiedziałem się że takich kart ( Sapphire Radeon 9800 Pro ) nie mają w sklepie , bo to karta o wartości ponad 2 000 złociszy  i nikt tego nie kupuje . Zadowolenie moje z ponad czterech stówek w kieszeni zaoszczędzonych w ten sposób trwało może .. dwa , trzy tygodnie , gdy w tym samym sklepie w promocji kartę tę można było zakupić za ... 1250 zł  !:evil:  :evil:
 Minęło ponad cztery miesiące a tu ani się obejrzałem ATI wypuściło znów jakies nowości o cenie  najprawdopodobniej 3 krotnie wyższej niż kwota którą wydałem na swojego "starego" już  Radka. Mała refleksja nasunęła mi się - przez te 4 miesiączki bym wytrzymał pomykając na starym GF MX 400 64 MB ( którego notabene jedynie LOMAC powalał) a w tych pieniądzach kupiłbym , kto wie  może Radka 9800 XT , który wówwczas był najwyższą nowością  wartości niecałych 3 tysiaków .
  A swoją drogą , może ktoś potrafi podac przypuszczalny czas kiedy za 500 złociszy można będzie nabyć nowego Radka X800 PRO XT ??. Wówczas sprzedam swoje cudeńko za jakieś 50 zł :D  :D , no i Athlonka wtedy sobie wymienię z 2,5 Bartona na jakieś ponad 3,0  - ( obecnie ponoć jest Ath 3,8 - chyba że się mylę ) . Teraz tylko do wspomnianej konfiguracji dołożyć wymyślne chłodzenie procesora , mały overlocking , RAM do 2 GB i już coś tam będzie można ładnie polatać Flankerem.

Sorrki za przydługawego i nieco zanudzającego posta z przemyśleń na temat kart ale jakoś tak zebrało mi się  :lol:  :lol:

P.S. Nie kupujcie kart z najwyższych półek! Nie opłaca się ! Ich zakup zostawcie naczelnemu Hardware'owcowi - Mazakowi  :D  :D  On Wam prawdę potem powie.

Pozdrawiam
Obecne formy marnowania czasu: FC, ArmA, czasem FSX
Zapraszam:  http://pvrt.dbv.pl/news.php

« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 11, 2004, 22:37:54 »
Cytat: Edelmann
 A swoją drogą , może ktoś potrafi podac przypuszczalny czas kiedy za 500 złociszy można będzie nabyć nowego Radka X800 PRO XT ??. Wówczas sprzedam swoje cudeńko za jakieś 50 zł :D  :D , no i Athlonka wtedy sobie wymienię z 2,5 Bartona na jakieś ponad 3,0  - ( obecnie ponoć jest Ath 3,8 - chyba że się mylę ) .

Tu Cie lekko zmartwie, gdyz AMD zakonczy jesli sie nie myle w połowie lipca produkcje niektorych Athlonów (do 2700+ włacznie).
Tylko do konca wrzesnia beda produkowane 2800+, 3000+ oraz 3200+...wiec po tym okresie liczyc bedzie mozna jedynie na zapasy magazynowe.
Pojawią sie nowe procki (tansze Athlony 64) ale to juz na nowe sockety :(
Za niedługi czas wiec czeka nas wymiana płyt glownych bo Socket A odchodzi do lamusa.

Pozdrawiam
Bartek
Aztec.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 12, 2004, 00:20:25 »
Cytat: Edelmann
...Athlonka wtedy sobie wymienię z 2,5 Bartona na jakieś ponad 3,0  - ( obecnie ponoć jest Ath 3,8 - chyba że się mylę )...

Obecnie to AMD najwyzszy proc - Athlon 3200+ ma 2.2 GHz i jest na dwoch szynach 166 i 200. Nastepnie juz tylko A64 o podobnych zegarach, pozniej mialo cos sie pokazac z zegarami 3.0 tylko raczej za szybko nie pojawi sie z racji poboru mocy i wydzielanego ciepla a jedynym sposobem na walke z tym jest zejscie z technologia produkcji do mniejszej. Pozatym po co komu 3 GHz 64bitowy proc. Wiec obecnie tylko chyba Intel ma P4 3.6 GHz w ofercie za kosmiczne pieniadze :D.

A nowe karty ATI w przeciwienstwie do NV sa kontynuacja sprawdzonych rozwiazan bez zadnych nowosci  co z jednej strony moze cieszyc a z drugiej smucic. Kazdy sam sie musi ustosunkowaco. A tak na marginsie to teraz juz ciezko o taki skok jakosciowy/wydajnosciowy jak za czasow Voodoo (R.I.P) gdyz obecnie wiadomo czego mozna sie spodziewac wiec wszystko sie sprowadza do zwiekszania ramu, taktowan i poboru szmocy  :P  :P. Co do kasy to jak juz jestem w tej gornej polce to wole dolozyc te 200 zl za 6 miechow niz po 2 latch wywalic 2000 zl na nowosc bo mi szkoda (paradox...nie?). Ogolem kart "topowych" sie nie chce lud woli srednia polke stad tyle roznych hybrydek. Ja osobiscie staram sie z glowa kupowac i z zasady nie rzucam sie na nowosci bo wiem ze stanieja niebawem :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"