No tak , nic dodac , nic ująć. Przy jednym z Benchmarków widac jasno ,że dużo daje mocny procek, jeśli chodzi o przyrost fps. W przypadku naszego Lock Ona wniosek nasuwa się jeden - trzeba mieć cierpliwość. Po pierwsze- po ostatnim patchu widać , że jest na plus ( miejmy nadzieje ,że po następnych patchach - jeśli takowe będą - odnotujemy jeszcze lepszą płynność sima). Po drugie - producenci kart graficznych pracują w pocie czoła nad wypuszczaniem coraz to nowych modeli . Nie można popadać w skrajności i gonić za nowościami , bo to po prostu nie ma sensu i jest to najkrócej mówiąc strata pieniędzy. Czymże jest postęp w przypadku Radka X 800 XT do takiego Radka 9700 Pro czy 9800 Pro. Pamiętacie zapewne czasy ( chyba jakoś około 1995 - 1996? roku ) , kiedy na rynek weszły karty noszące tajemniczo brzmiące określenie akceleratorów grafiki. Mało kto wiedział " z czym to sie je" ale wiadomo było ,że zaistnienie tych kart było prawdziwym kamieniem milowym w dziedzinie gier komputerowych na PC. Ile te karty są dziś warte ? 10 zł?. W chwili obecnej jedyne co się zmienia , to kolejne numery w produktach producentów układów grafiki , no i cena . Sam się śmieję , kiedy z początkiem roku zmieniając peceta na nowszego postanowiłem zakupić Radka 9800 PRO. Jakaż była moja radocha , kiedy okazało się iż kolega załatwił mi takie sprzęcicho za "jedyne" 1600 złociszy!. Dosłownie dwa dni przedtem będąc w jednym z bardziej znanych sklepów komputerowych we Wrocławiu dowiedziałem się że takich kart ( Sapphire Radeon 9800 Pro ) nie mają w sklepie , bo to karta o wartości ponad 2 000 złociszy i nikt tego nie kupuje . Zadowolenie moje z ponad czterech stówek w kieszeni zaoszczędzonych w ten sposób trwało może .. dwa , trzy tygodnie , gdy w tym samym sklepie w promocji kartę tę można było zakupić za ... 1250 zł !:evil:
Minęło ponad cztery miesiące a tu ani się obejrzałem ATI wypuściło znów jakies nowości o cenie najprawdopodobniej 3 krotnie wyższej niż kwota którą wydałem na swojego "starego" już Radka. Mała refleksja nasunęła mi się - przez te 4 miesiączki bym wytrzymał pomykając na starym GF MX 400 64 MB ( którego notabene jedynie LOMAC powalał) a w tych pieniądzach kupiłbym , kto wie może Radka 9800 XT , który wówwczas był najwyższą nowością wartości niecałych 3 tysiaków .
A swoją drogą , może ktoś potrafi podac przypuszczalny czas kiedy za 500 złociszy można będzie nabyć nowego Radka X800 PRO XT ??. Wówczas sprzedam swoje cudeńko za jakieś 50 zł

, no i Athlonka wtedy sobie wymienię z 2,5 Bartona na jakieś ponad 3,0 - ( obecnie ponoć jest Ath 3,8 - chyba że się mylę ) . Teraz tylko do wspomnianej konfiguracji dołożyć wymyślne chłodzenie procesora , mały overlocking , RAM do 2 GB i już coś tam będzie można ładnie polatać Flankerem.
Sorrki za przydługawego i nieco zanudzającego posta z przemyśleń na temat kart ale jakoś tak zebrało mi się
P.S. Nie kupujcie kart z najwyższych półek! Nie opłaca się ! Ich zakup zostawcie naczelnemu Hardware'owcowi - Mazakowi

On Wam prawdę potem powie.
Pozdrawiam