Autor Wątek: Programiki do podkrecania  (Przeczytany 2397 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ajti

• Gość
Programiki do podkrecania
« dnia: Sierpnia 16, 2004, 12:10:43 »
Przychodze tutaj z malym zapytaniem:
Czy zna ktos jakies fajne programiki do podkrecania: procka, grafiki?

Jakby co to nie moge spod BIOSa podkrecac bo mam glupia plyte glowna.

A moze ktos zna sposob zeby to odblokowac?
Moja plyta glowna to ECS P4VXAD+

Z gory dzieki za pomoc
Pozdrawiam

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 16, 2004, 12:32:37 »
Nie ma czegos takiego jak programiki do podkrecania, wszystko sie robi z biosu ale na ECSie nie powalczysz :?. Fakt ze na nforcie jest cos takiego jak Nvidia Utility ale wiekszosc zabawy konczy sie krzakiem na ekranie, a technologia uGuru w Abicie AN7 tez dziurawa wiec jedyny sprawdzony i pewny sposob to bios. Grafike mozesz potraktowac Powerstripem, Rivatunerem, Radlinkerem, ATITool itp. wszystko zalezy jaka to grafika.

Poszukaj biosu do ECSa moze on cos zmieni ale na wielkie OC sie nie szykuj bo poprostu Elite grup nie jest platforma do walki o kazdy MHz.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Bartolnikow

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 17, 2004, 07:26:02 »
KosiMAzaki - Czy twoja odpowiedz sugeruje, ze biorac pod uwage il2, nie kupowac nic ze stajni ESC? Pytam, bo musze przeorganizowac nieco strukture swoego pudla, a plyty spod Tego znaku sa w miare tanie?
Jesli nie ECS,moze ktos poradzi, jak zrobic, by bylo tanio i dobrze:)

Ger0nim0

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 17, 2004, 08:12:23 »
Dlaczego zaraz tak źle o ECS ??
Bardzo dobra firma gwarantuje przynajmniej zarobek pewnej grupie społecznej, urozmaica życie poprzez dziwne przypadki (np. nie działa kanał slave, jakiś dziwny crash od czasu do czasu) ogólnie  sprawę ujmując bardzo ciekawa marka.

Bartolnikow

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 17, 2004, 08:18:15 »
...i wszysko jasne, taaaak to wlasnie TO, na czym mim najbardziej zależy. Kupie 2 od razu, bym mial czas zajac sie NImi przez dlugie zimowe sierpniowe wieczory.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 17, 2004, 12:17:20 »
Cytat: Ger0nim0
Dlaczego zaraz tak źle o ECS ??
Bardzo dobra firma gwarantuje przynajmniej zarobek pewnej grupie społecznej...

i serwisowi.....lolololol :lol:  :lol:  :lol: juz lepiej by bylo gdyby sprzedawali je w zestawach do samodzielnego montazu to jeszcze na modelarzach by zarobili :D

Jedyny "+" to cena a tak pozatym to porazka, lepiej wybrac cos starszego ale renomowanego lub dozbierac troche kasy i zaopatrzyc sie we wspolczesnego potwora :)

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

303_Shpacoo

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 17, 2004, 14:42:45 »
Eeee - coś marudzicie. Wcześniej miałem ECS K7VZA, teraz mam K7S5A Pro - na obie nie narzekałem i narzekać nie mogę, bo po prostu chodzą. Fajerwerków na nich nie ma żadnych, bo to nie ta cena na to i nie do tego one przecież służą. Chociaż słyszałem, że niektóre modele przyprawiał userów o ataki białej qrficy, a fakt oddawania płyty po 5x i wymienianie jej na nową nie był niczym niezwykłym.

Offline snb

• *
  • Lurker
    • http://have.not.any
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 17, 2004, 16:08:10 »
Cytat: 303_Shpacoo
ECS K7VZA

Żaden sprzet komputerowy nie dodał mi tylu siwych włosów co magiczna ECS K7VZA. Pełna niekompatybilność z Sound Blasterem live! na dzien dobry, a potem jeszcze gorzej...

Wymieniłem na MSI KT4 Ultra. Do dzisiaj mam spokój.

Przed zakupem płyty warto poszperać w sieci i poczytać o danym modelu, najlepiej na forach dyskusyjnych. Żaden test nie powie tyle co kilkaset postów w wątku pod tytułem "taki a taki model suxx". Kumpel ostatnio nie zadbał o to i kupił 'z biegu' jakiegos Asusa. Fakt, ze tanio, ale to przecież Asus... Teraz siediz i płacze, bo mu wykrywa AGP tylko do 2x...

Z tego co wiem, nie ma tanich i dobrych płyt głównych. Albo tanie, albo dobre, jak samochody. Okreslenie 'dośc dobra dla większosci uzytkowników' jakos do mnie nie trafia.
Pozdrawiam

SNB

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 17, 2004, 16:20:32 »
Cytat: KosiMazaki
... Jedyny "+" to cena a tak pozatym to porazka, lepiej wybrac coś starszego ale renomowanego lub dozbierac troche kasy i zaopatrzyc sie we wspolczesnego potwora :)

Po prostu młodego i biednego nie stać na oszczędności.
Leszek

Waylander

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 17, 2004, 16:41:31 »
Snb, masz racje. Jeszcze jak to to ma na pokladzie AC'97...  :evil:  Wybacz Mazaku, wiem ze jestes chory na ten wyraz ale musialem  :twisted:  :twisted:

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 17, 2004, 18:53:31 »
Cytat: Leszek957

Po prostu młodego i biednego nie stać na oszczędności.

Owszem masz racje ale w plytach glownych jest taka rotacja ze spokojnie da sie cos w danym przedziale cenowym znalezc. Coz kazdy ma swoje podejscie do tego ale ja ECSa nigdy nie kupie bo juz nie jedno sie naczytalem i zobaczylem. Fakt nie ma plyt idealnych na kazdej sa problemy dlatego marka do konca sie nie sugeruje a przed zakupem staram sie wyczaic co uzytkownicy pisza. Pozatym trzeba pamietac ze kazdy szuka czegos innego w sprzecie, ja akurat MHz, a inny stabilnosci (lubie miec polaczenie tego i tego). Nalezy tez pamietac ze mobo  nie zmienia sie tak czesto jak cdromy czy karty graficzne dlatego lepiej miec cos porzadniejszego.

Ps. Way tylko nie AC97...ojojojojoj moja gloffka.....boli  :?  :?  :?

Ajti

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 18, 2004, 11:32:45 »
A co powiedzie na te plyte glowna?
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=11779
Musze wymienic bo moj ECS (shrot) ma AGP4x tylko i mi zmula grafike...

Pzdr

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 18, 2004, 15:31:53 »
Plytka napewno bedzie lepsza niz ECS a co do OC na niej sie nie wypowiem bo pentki to nie moja branza ale ponoc Abit IC7 jest dobrym potworkiem :) Pozatym AGP x4 czy x8 to praktycznie roznicy nie ma w wydajnosci ale oczysiscie jak karta x8 obsluguje to lepiej miec to x8 wlaczone  :wink:

qrde-

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 21, 2004, 23:05:17 »
e tam psioczycie na ECS, mam K7S5A ver 3.0, zflashowany BIOS, dzieki ktoremu szyny procesor/pamiec mozna sobie ustawiac wedle woli (od 100/100 do 166/166, kilka(nascie) ustawien po drodze) i jeszcze zadnych klopotow nie bylo. tyle w kwestii chwalenia:)

teraz, zeby nie tworzyc nowego watku (wstydze sie :lol: ) pytanie: czy jesli szyne procesora ustawie na 133 (deafult) a pamiec na 166 (na odpowiedni modul Kingston`a brat juz w USA zarabia :D ) to bedzie to dzialac cacy? tzn czy takie asynchroniczne ustawienie pomaga czy tez raczej tylko przeszkadza? z gory dziekuje za odpowiedz 8)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 22, 2004, 12:26:58 »
Spokojnie bedzie dzialac, co najwyzej stracisz nieco na wydajnosci, byc moze na stabilnosci (sprawdzisz to sam) bo oczywiscie korzystniej jest gdy proc i pamiec dzialaja na takich samych ustawieniach :)