Autor Wątek: OpenGL czy DirectX  (Przeczytany 1752 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

OpenGL czy DirectX
« dnia: Sierpnia 23, 2004, 11:57:45 »
Na którym ustawieniu il2 sturmovik AEP chodzi ładniej, szybciej i stabilniej?

kaa

• Gość
OpenGL czy DirectX
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 23, 2004, 12:53:18 »
sprawdz jedno i drugie i sam oceń!

- z tego co pamiętam, w trybie DX nie są dostępne ustawienia Perfect.
- gram na Excellent i OGL chodzi u mnie dużo płynniej - DX ma czasem takie półsekundowe freeze'y.
- w OGL ze stabilnością problemu nigdy nie miałem, na DX wiele nie grałem.

ogólnie polecałbym raczej OGL (ale: patrz pierwsze zdanie).

P-11c

• Gość
OpenGL czy DirectX
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 24, 2004, 01:26:11 »
Zdecydowanie polecam Open GL, jest i ładniej i wydajniej. Ja gram na sterownikach NVIDII 45.23 i choć nie są one najnowsze to do Sturmovika ( ogólnie tak grę nazywając ) są idealne. Mają te sterowniki w swoich opcjach funkcję VSync lub po polsku synchronizacja pionowa i po wyłączeniu ( nie zaznaczeniu tej opcji ) wzrasta i to dość sporo ilość wyświetlanych klatek na sekundę. W Direct X-ach tego nie można zrobić, przynajmniej w tej wersji sterowników ( 45.23). Reasumując, polecam zdecydowanie Open GL.
P-11c

[ Dodano: Wto 24 Sie, 2004 02:34 ]
Przepraszam, popełniłem mały błąd. W ustawieniach sterowników NVIDII 45.23 w opcjach Open GL w okienku "synchronizacja pionowa" należy zmienic opcję z domyślnej
" Domyślnie włączona" na "Zawsze wyłączona" i wtedy nastąpi wzrost wydajności.
P-11c

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
OpenGL czy DirectX
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 24, 2004, 01:41:18 »
45.23 to nadal oficjalnie polecane sterowniki nvidi do il2 fb aep, przez samego von Olega, tworce i fantaste....
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

kaa

• Gość
OpenGL czy DirectX
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 24, 2004, 11:26:01 »
a ja używam do mojego radka sterów z C6 opartych na Cat. 4.5 podobno zoptymalizowanych pod iłka właśnie - działają w porządku choć chyba wielkiej różnicy w porównaniu do Cat. 4.7 nie ma...

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
OpenGL czy DirectX
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 24, 2004, 12:27:16 »
Cytat: kaa
a ja używam do mojego radka sterów z C6 opartych na Cat. 4.5 podobno zoptymalizowanych pod iłka właśnie - działają w porządku choć chyba wielkiej różnicy w porównaniu do Cat. 4.7 nie ma...

Bo tam jest stara biblioteka OGL z Catalistow 4.1 :) jezeli mnie pamiec nie myli  :570:
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

kaa

• Gość
OpenGL czy DirectX
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 24, 2004, 12:51:51 »
Cytat: KosiMazaki
Bo tam jest stara biblioteka OGL z Catalistow 4.1

a to dobrze czy źle? jakie sterowniki byś zalecił? chyba są już Cat. 4.8 nawet...

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
OpenGL czy DirectX
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 24, 2004, 15:08:17 »
Na 100% 4.1, teraz mam 4.7 i jest ok (czasami wystepuja jakies przeklamania w FB), 4.8 sciagnolem ale nie instaluje narazie. Oczywiscie jade na Omegach :). Natomiast zobaczymy co nadchodzace 4.9 pokaza gdyz maja miec zmieniony wyglad, ciekawe co oprocz tego sie zmieni. maja byc jakies nowosci  :wink:

A czy to dobrze czy zle to nie wiem Kaa, jezeli ci wszystko dziala to gites. Najlepiej instalowac te ktore zaleca Olo chyba ze ktos lubi sie bawic :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

kaa

• Gość
OpenGL czy DirectX
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 24, 2004, 16:00:12 »
no tak, ale o co biega z tymi bibliotekami?

na Cat. 4.7 miałem czasem takie zielone i niebieskie bobki w chmurach i takież kwadraty na ziemi...  :roll: na tych z C6 opartych na 4.5 jest OK.

4.8 też ściągnąłem i też u mnie leżakują.

OpenGL czy DirectX
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 24, 2004, 17:59:51 »
Cytat: KosiMazaki
...  jezeli ci wszystko dziala to gites. Najlepiej instalowac te ktore zaleca Olo chyba ze ktos lubi sie bawic :)

Pamiętam, że Kosi badał sprawę dość wnikliwie i wyszło, że różne zespoły programistów stosują różne wersje bibliotek OpenGL i mieszają nimi dość dowolnie. Stąd konstatacja, że nawet na sprzętach jednego typu a różnej serii produkcyjnej gry wyglądają różnie. Przypomnę tylko, że obecne Catalisty są tworzone pod procesory wyższe niż R350 i nie warto tracić czasu na wyciskanie z nich 1 - 2FPS na starszych kartach.
Leszek