Autor Wątek: Tworzenie nowych misji i kampanii  (Przeczytany 1996 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

andrzej

• Gość
Tworzenie nowych misji i kampanii
« dnia: Września 05, 2004, 10:01:27 »
Bardzo chciłbym porozmawiać z pasjonatami tworzenia nowych misji i kampanii dynamicznych dla FB, jednak zaznaczam, że jestem w tym zupełnie zielony.

Pozdrawiam serdecznie Towariszcz Andriej

Re: Tworzenie nowych misji i kampanii
« Odpowiedź #1 dnia: Września 05, 2004, 11:58:49 »
Cytat: andrzej
Bardzo chciłbym porozmawiać z pasjonatami tworzenia nowych misji i kampanii dynamicznych dla FB, jednak zaznaczam, że jestem w tym zupełnie zielony.

Kampanie dynamiczne są już gotowe w symulatorze (khem, niezwłocznie przepraszam Herr Schmeissa za użycie rzeczownika "symulator" w odniesieniu do FB  :lol:  :mrgreen: ) i nic w nich nie można zmienić. Można sobie tylko wybrać państwo, samoloty i odpowiadające graczowi etapy walk.
Natomiast kampanie statyczne, są tworzone w full mission builder, którego instrukcja obsługi (po angielsku) znajduje się na płytce z grą.
Na początku trzeba trochę czasu aby poznać zasady jego działania, trzeba po prostu zbudować kilka misji, potestować je i wyeliminować błędy - to najprostszy sposób nauki.
"W gwardii oddawano broń i tornister tylko razem z życiem"
Coignet

andibo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Września 05, 2004, 14:14:09 »
Przeczytaj sobie to http://212.160.164.234/~apacz/phpBB2/viewtopic.php?t=2997 z pewnością Ci się przyda :wink:

andrzej

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Września 05, 2004, 14:19:44 »
Dziękuję za odpowiedż. Posiadam instrukcję w języku polskim (chętnie odstąpię tworzącym misje) Codzi mi o to, czy można samemu tworzyć kampanie dynamiczne. Instrukcja to przewiduje (chyba, że żle ją zrozumiałem). Utworzyłem kilka misji indywidualnych ale nie potrzfię tego połączyć. To znaczy nie wiem jak je zapisać i w jakim pliku/folderze. A może ktoś wymieni się z Nami doświadczeniami na temat tworzenia misjj lub kampanii.

Głupota moja nie zna granic - Towariszcz Andriej

« Odpowiedź #4 dnia: Września 05, 2004, 14:44:50 »
W celu połączenia misji w kampanię należy w folderze missions/de(przykładowo jeżeli kampania jest dla niemieckiego pilota, ru dla rosyjskiego etc.) stworzyć folder do którego należy przgrać stworzone misje. Nalezy również utworzyć plik campaign.ini we wspomnianym folderze, który będzie zawierał dane na temat kolejności misji. Przykładowa treść pliku to:

[Main]
Class il2.game.campaign.CampaignRed
awardsClass il2.game.campaign.AwardsRUfighter
    01.mis
    02.mis
    03.mis
    04.mis
    05.mis

należy jeszcze stworzyc plik info.properities gdziew wpisujemy informacje o kampanii, które będą sie ukazywały w grze w czasie wyboru kampanii. Ot i wsio....
"W gwardii oddawano broń i tornister tylko razem z życiem"
Coignet

kaa

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Września 05, 2004, 15:13:50 »
Cytat: andrzej
czy można samemu tworzyć kampanie dynamiczne (...) Utworzyłem kilka misji indywidualnych ale nie potrzfię tego połączyć

to co próbujesz zrobić, czyli kilka misji o z góry ustalonych założeniach (określonych zadaniach i wybranych samolotach 'poustawianych' na danej mapie) połączonych w chronologiczny ciąg to kampania statyczna.

natomiast kampania dynamiczna zakłada, że każda kolejna misja jest generowana losowo przez komputer na bazie jakichś ogólnych wytycznych (np. czas, miejsce, przeważający typ misji, stopień trudności).

« Odpowiedź #6 dnia: Września 05, 2004, 18:11:44 »
Cytat: kaa
....
natomiast kampania dynamiczna zakłada, że każda kolejna misja jest generowana losowo przez komputer na bazie jakichś ogólnych wytycznych (np. czas, miejsce, przeważający typ misji, stopień trudności)

DGen jest wygodny w użyciu dla osób cierpiących na brak czasu: "ręczne tworzenie" kampanii dynamicznych jest rzeczywiście czasochłonne, wymaga bardzo dobrej znajomości roli plików "składających  się" na kampanię. Sprawę przyspieszyłby edytor ustawień DGen.
Może ktoś z Was trafił na coś podobnego?
Poszukuję też "standalone" generatora kampanii dynamicznych.
Leszek

andrzej

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Września 06, 2004, 22:47:32 »
Serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Moja skromna wiedza posunęła się daleko do przodu. Pan Andibo słusznie skierował mnie pod wskazany link. Jednak ja już tam byłem dużo wcześniej. Mam ściągnięty cały program i ...tu zaczynają się schody. Próbowałem tłumaczyć instrukcję używając translatora( nie znam języka angielskiego ). Wyszły mi jakieś dziwactwa. Dlatego nie mogę zupełnie ugryżć tego programu. Myślę, że jest jeszcze kilku takich zapaleńców jak ja, którzy mają taki sam problem z językiem angielskim. Gdyby Ktoś chciał poprowadzićmnie (nas) za rączkę, byłbym bardzo wdzięczny.
W/g instrukcji (chyba, że żle ją rozumiem) misje można łączyć w kampanię dynamiczną pod warunkiem utrzymywania tej samej mapy. Nie wiem czy ja to dobrze interpretuję. Proszę o odpowiedż.
Dziękuję Panu Gladiusowi za doskonały opis zapisywania misji w kampanii. Teraz wiele spraw wyjaśniło. Resztę spraw jutro

Towariszcz Andriej

[ Dodano: Sro 08 Wrz, 2004 16:47 ]
To co napisał Pan Leszek jest świetnym pomysłem. Wielu z Nas ma zapewne jakieś programy wykonane przez Siebie lub przerobione dla własnych potrzeb. Może u Kogoś znajduje się taki program do tworzenia kampanii dynamicznych (a może łączenia kilku kampanii w całaość). Może zechciałby nam go udostępnić? Zasługiwał by wtedy na podziękowanie :564:

Towariszcz Andriej

Odp: Tworzenie nowych misji i kampanii
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 20, 2010, 11:26:52 »
Witam. Panowie nie widzę swoich description. Gdy hostuje gracze widzą to co napisałem w FMB ja nie. Co jest grane??. Od razu dodam że nie jest to różnica w modach podczas tworzenia i odtwarzania mapy.