Autor Wątek: Problem z hostowaniem w HL  (Przeczytany 1986 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kakol

• Gość
Problem z hostowaniem w HL
« dnia: Września 20, 2004, 14:49:03 »
Chciałbym pohostować w HL (szczególnie w starym ile, bo tam mało ludzi).
Mam małą sieć, komputer na którym gram łączy się przez udostępnione połączenie internetowe (neostrada) na innym komputerze w sieci. No i są firewale (te systemowe, windowsowe, Windows XP SP2).
Oczywiście nikt nie może się do mnie włączyć :567:
Czy jest tu ktoś, kto mógłby mi łopatologicznie wytłumaczyć, co włączyć, co wyłączyć i gdzie przełączyć, żeby działało? Jakieś porty trzeba otworzyć, jakieś wyjątki ustanowić i inne jakieś takieś porobić, ale jakie?
Z góry bardzo dziękuję za propozycje wyłączenia firewalla (zresztą po wyłączeniu i tak nie jakoś nie działa), zmienienia systemu operacyjnego i inne tego typu pomocne rozwiązania.

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #1 dnia: Września 20, 2004, 19:01:43 »
Jaka wersja gry - to pierwsze pytanie. CZy masz Il2 FB AEP 2.04???
Drugie - po co instlowałeś SP2?? :wink:  :wink:  :wink:  Wewnętrzny firewll sprawia czasem takie problemy - pisano o tym juz na tym forum.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Ger0nim0

• Gość
Re: Problem z hostowaniem w HL
« Odpowiedź #2 dnia: Września 20, 2004, 19:13:46 »
Cytat: kakol
...
Mam małą sieć, komputer na którym gram łączy się przez udostępnione połączenie internetowe (neostrada) na innym komputerze w sieci. ...

podaj mi tylko wynik polecania ipconfig
podejrzewam nr ip 192.168.1.x, a więc trudno nie możesz hostować
Chyba że wiesz jak sforwardować poprzez DNAT  porty na IP komputera który udostępnia Ci połączenie

kakol

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Września 21, 2004, 12:12:21 »
1. Mam wszystkie iły i patche. Dosyć często (no zazwyczaj) latam w starym ile, ale tam jest mało ludzi, a jak się zbierze kilku, to nie zawsze jest hostujacy. Ale FB też.
2. Lubię takie pytania. To komputer w pracy, nie może być "goły". Firewall jest po to, żeby sprawiał problemy  :) ale są chyba tacy goście, co potrafia je rozwiązywać.
3. ip 192.168.0.xxx (nie wiem, czy mozna podawać ip, jak sie ośmieszyłem tymi xxx to hahaha).
4..
Chyba że wiesz jak sforwardować poprzez DNAT porty na IP komputera który udostępnia Ci połączenie

Pewnie, że nie wiem, ale może ktoś pomoże, tak kroczek po kroczku.
W firewallu można ustawiać wyjątki dla aplikacji i otwierać porty dla gier. Znalazłem nawet jakieś instrukcje mikrosoftu dla kilku popularnych gier (oczywiście bez iła) z opisem jakie porty należy wyłączyć. Ale dokładnie jak, gdzie i co zrobić nie wiem.
Pomóżcie, Szanowni Panowie Bardziej Zaawansowani !

Ger0nim0

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Września 21, 2004, 12:29:54 »
Jeżeli masz adres z klasy 192.168.0.xxx to możesz podawac do woli, jest to adres do wykorzystania w sieciach LAN, a więc nie jest tak zwanym Real IP, co do DNAT na Win nie znam oprogramowania które potrafi coś takiego łatwo zrobić.
Reasumując - Nie da się :(

kakol

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Września 21, 2004, 13:00:20 »
Drugi raz poruszam ten temat. Za pierwszym razem na jekiś czas mnie zniechęciło, ale potem znowu nabrałem ciekawości.
Teraz znowu mnie zniechęciło, ale jeszcze nie całkiem.
Czy jest tu ktoś, kto będzie miał do powiedzenia coś mniej zniechęcającego niż Ger0nim0 ?
W każdym razie dzięki wszystkim powyżej SPBZ za odpowiedzi.

303_Shpacoo

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Września 21, 2004, 16:21:25 »
Winzgroza jest niestety trochę ograniczona jeśli o to chodzi. Przez pewien czas miałem wewn. IP (na LANie) i mogłem hostować. Tyle, że z mojej strony ograniczyło się to do pójścia do admina z bejzbolem w ręku i "grzecznym" wytłumaczeniu mu, o co chodzi. Zrobił - polegało to na forwardnięciu portu 21000, bo to jest domyślny port Iłka (zrobił też jeszcze 20999 i 21001 na wszelki wypadek :) oraz na HL). Przy czym HL nie jest wymagany, jeśli ktoś się będzię łączył bezpośrednio na Twoje IP. Dodatkowo na routerze przepisał na moje IP jakies inne dodatkowe - miałem właściwie dwa wewnętrzne, z tym, że to drugie było rozpoznawane przez router jako zewnętrzne. Nie pytaj jak to zrobił, bo nie wiem. Jak to wygląda na zwykłym kompie z łindozowatym udostęnianiem połączenia, też się nie orientuję. Ale podejrzewam, że raczej nie zaszalejesz. Polecałbym sprawdzić programiki do dzielenia łącza - wykorzystywane są takie przy budowie małych sieci, gdzie nie ma routera sprzętowego, a 4-5 kompów jedzie na 1 IP (ew. na Neo+). Z tego co widzisz - jakoś się da - jak? - mnie nie pytaj, bo po prostu nie wiem. Poważna przeszkodą może być winzgroza. Może coś ktoś jeszcze dopisze, bo ja już jestem ałt of ajdijas.

kakol

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Września 21, 2004, 16:53:19 »
Żebym ja miał administratora.
Sam sobie bejsbolem nie przyłożę (a przynajmniej nie tak mocno, abym potrafił zrobić to, co twój admin).
Ale widzę, że coś jest na rzeczy. I to mnie cieszy.
Szczególnie podba mi się "forwardnięcie".
Coś, ktoś, jeszcze, bardziej, prościej ?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Września 21, 2004, 20:23:32 »
Proponowalbym poszukac czegos w g00gle pod "port forwarding on windows", sporo tego tam bylo moze cos ci pomoze.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

kaa

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 02, 2004, 18:32:39 »
też miałem mały problem z hostowaniem. mam neo128 rozdzielone routerkiem d-link504. udało mi się zahostować po włączeniu DMZ w konfiguracji NAT, ale jest to równoznaczne z wyłączeniem firewalla. hostować się da, ale komp może być wrażliwy na ewentualne ataki z netu. poza tym irytuje mnie, gdy coś nie działa tak, jak powinno... więc zabrałem się za porty...

znalazłem na forum takie tematy:
Porty do grania on-line
kłopot z hostem w HL

...w pierwszym wątku stoi, że wymagane porty to 21000 dla iłka, 1698 dla HL i 3784 dla wentyla. na wentylu bywam tylko jako klient, więc działa mi bez dodatkowych zabiegów. po  przekierowaniu dwu pozostałych portów (TCP i UDP) na swój komputer - lokalny adres IP 192.168.0.2 (192.168.0.1 to router, a 192.168.0.3 to komp ojca) - udało się zahostować iła na HL.  8)

grad

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 06, 2004, 16:30:15 »
Odgrzebuję temat, bo sam też mam problemy z hostowaniem na HL. Gdy postawię serwer i odpalę grę, to na HL go nie widać i nie można się już do mnie podłączyć. Jak kończę grę, to klient HL jest rozłączony, a przedtem przechodzi w 'away mode'. Chodzi o oryginalnego Il-2, nie FB.

Porty mam otwarte i dla iłka - UDP 21000 in/out - i dla HL - TCP 1698 in/out. Tak się teraz zastanawiam, czy dla HL nie trzeba by też UDP, ale nie mogę w tej chwili tego przetestować. Mam publiczne IP.

W każdym razie sprawa jest dziwna i upierdliwa. Ma ktoś może pomysł, gdzie tkwi problem?

303_Shpacoo

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 06, 2004, 19:42:30 »
Sprawdź ustawienia firewalla - miałem to samo - musisz znaleźć w ustawieniach firewall "aping.exe" (czyli to, z czego korzysta HL żeby pingować klienta-usera w przypadku jego nieaktywności przez ileś tam czasu) i zdjąć z tego procesu status "blocked" czy jak to tam jesy opisane w Twoim fierwallu. Jaki masz typ łącza? (LAN, Neo+ itd)

grad

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 06, 2004, 21:15:48 »
Neta mam przez kablówkę z publicznym IP. Używam Outpost Firewall na XP Pro SP1.

Co do 'aping.exe', to rzecz dziwna - fwall w ogóle nie pokazuje mi jego aktywności, więc nie puszczałem na niego żadnego ruchu. W menedżerze zadań windozy go widać, ale ruchu sieciowego nie generuje. Musiałbym go dodać ręcznie, ale na co mu pozwolić - bo nie lubię totalnie odblokowywać aplikacji? Z drugiej strony w ustawieniach ICMP mam włączone 'echo reply' i 'echo request' dla in/out.

Mimo wątpliwości jest to już jakiś trop :)

-- Edit

Dodałem protokół UDP dla klienta HL oraz ręcznie 'aping.exe'. Nie pomogło. Następnie obu aplikacjom nadałem status 'trusted', co oznacza, że firewall przepuszcza cały ruch sieciowy przez nie generowany. Też nie pomogło :( Już sam nie wiem, co z tym zrobić. W każdym razie wyłączenie firewalla nie wchodzi w rachubę - na to się nie odważę.