Autor Wątek: air-air  (Przeczytany 1181 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

narcyzp

• Gość
air-air
« dnia: Września 20, 2004, 16:27:38 »
Mam pytanie. Od czego uzależniony jest zasięg rakiet typu air-air. Konkretnie niektóre rakiety w opisie maja podany zasięg 75 km i więcej a w praktyce zauważyłem, że uaktywniają się na 35-40 km przed celem. Co wy na to?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
air-air
« Odpowiedź #1 dnia: Września 21, 2004, 00:23:13 »
No nic dziwnego, jeżeli weźniemy takie rakiety jak R-77 i AIM-120 -one mają całkiem spory zasięg maksymalny - limitowany ilością paliwa, ale ich radiolokatory są przecież małe i nie mają aż takiego zasiegu by móc śledzić cel przez cały czas lotu - poruszają sie one do zaprogramowanegho punktu w przestrzeni, lub też kierowane odbitym sygnałem (którego źródłem był radiolokator samolotu nosiciela) i dopiero w odległości umożliwiającej wykrycie, rozpoznanie i śledzenie celu za pomocą własnego radiolokatora - aktywują układ naprowadzania.

Ten temat był poruszany, bodajże przy omawianiu rakiet AIM-54 Phoenix.

qrdl

• Gość
air-air
« Odpowiedź #2 dnia: Września 22, 2004, 12:37:39 »
Zasięg rakiety jest przede wszystkim uzależniony od wysokości, prędkości i kierunku, w którym porusza się cel. Oczywiście im większa różnica wysokości i prędkosci na korzyść celu, tym rakiecie trudniej go dogonić i trafić. Podobnie zmieniając kierunek - jesli się jest celem -, np. poprzez zakręt i/lub wysokość, pocisk musi manewrować, a przez to traci energię kinetyczną, a w konsekwencji zasięg. Wyobraź sobie, że przeciwnicy lecą dokładnie na siebie i atakujący ma znaczną prędkość - w takim wypadku rakieta może być wystrzelona z maksymalnego zasięgu, w odwrotnej sytuacji: niska prędkość atakującego, szybkie, na wysokości, oddalanie się celu, szanse na trafienie są znikomeTak w największym skrócie...

pozdrawiam,
qrdl

narcyzp

• Gość
air-air
« Odpowiedź #3 dnia: Września 23, 2004, 16:54:43 »
No i o to chodziło, dziękuje za poradę która żeczywiście sprawdza sie w praktyce.