Autor Wątek: Mam problem ...  (Przeczytany 1310 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dziki

• Gość
Mam problem ...
« dnia: Września 21, 2004, 10:41:03 »
Witam !

Mam, zdaje się, nietypowy problem z Fb-aep.
Od blisko roku posiadam nietypową kartę graf. tj Medion 9600 TX.
Jest to Radek 9500 Pro zrobiony prawdopodobnie przez MSI dla Mediona.
Problem polega na tym, że gdy uruchomię FB, a potem go opuszczę pojawia się komunikat w stylu:
"fb.exe spowodował błąd w module:
eax....
eax..."
na dodatek nie można tego okna zamknąć, CTr+alt+del nie działa, FB nie daje się ponownie uruchomić. Poza tym system i inne programy działają. Pozostaje wtedy restart kompa.
Problem występuje tylko pod Open GL, w DirectX jest ok.
Na mój gust jest to konflikt sterowników karty graficznej i karty dzwiękowej.
Dodam, że FB działa ok, również dzwięk.
Próbowałem sterów Catalist 4,43 (i starsze) oraz najnowsze Omegi, ale nie pomaga.
Przy zmianie starowników karty graficznej pojawia się czasem komunikat "Nie można załadować "emu. coś tam" - kooprocesor matematyczny nie działa" (SB live. 5.1).
Nie mogę zainstalować nowych sterów do karty "SB live 5.1" bo sterowniki nie rozpoznają mojej karty (wersja sprzętu 0700).

Może ktoś miał podobny problem i może mi pomóc ?
Czy ktoś miał podobną kartę grafiki ?
Jak Wam się sprawuje w FB "SB live 5.1" ?
Jaki sprzęt do płynnej gry w FB na ustawieniach max. (perfect, AAx4, anisotropicx4 itd. na full) ?

Moj sprzęt to:
Win 98 SE
AthlonXP +2200
Medion 9600 TX 128Mb ram
SB live 5.1
płyta gł. MSI na KT 400
ram DDR 512 Mb
joy MS SideWinder2 z FF
FB ver. 2.04

Co mam zrobić, może wymienić kartę dzwiękową na inną (ale SB ma przecież wspomaganie sprzętowe dzwięku) ?
Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam.

Ger0nim0

• Gość
Mam problem ...
« Odpowiedź #1 dnia: Września 21, 2004, 11:32:19 »
EAX jeżeli się nie mylę dotyczy dzwięku SB ??

Mam problem ...
« Odpowiedź #2 dnia: Września 21, 2004, 18:50:41 »
Cytat: Ger0nim0
EAX jeżeli się nie mylę dotyczy dzwięku SB ??

Tak,
Z opisu wynika, że może chodzić o "zbyt nowe" driverki SB.
Proponuję wyłączyć całkiem przyspieszenie sprzętowe, ale już na poziomie systemu, nie w setupie gry. No i zainstalować starsze sterowniki SB, bez instalowania (na razie ) dodatkowych
komponentów ( listwy, edytor itd ).
SB live 5.1 używałem przez ponad rok, we wszystkich wersjach rozwojowych naszej gry, chodziło bez zarzutów.
Leszek

Waylander

• Gość
Mam problem ...
« Odpowiedź #3 dnia: Września 21, 2004, 19:42:08 »
Cytat: Leszek957
SB live 5.1 używałem przez ponad rok, we wszystkich wersjach rozwojowych naszej gry, chodziło bez zarzutów.

Tez uzywalem przez ponad rok SB LIVE 5.1. Aaach co za piekna karta byla.. Tyle ze mi sie zhajcowala :|:|:|:|:|

kaa

• Gość
Mam problem ...
« Odpowiedź #4 dnia: Września 21, 2004, 20:11:01 »
też używam SB LIVE 5.1 - ze sterownikami kX. bez problemów.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Mam problem ...
« Odpowiedź #5 dnia: Września 21, 2004, 20:14:32 »
Odinstalowac calkiem muzyczna karte wraz ze sterownikami, nastepnie pokombinowwac z roznymi sterami albo sprawdzic ta stronke. Ponoc 100 razy lepsze od tych driverow co daje Creative (sam nie sprawdzalem moze przy nastepnym stawianiu systemu).

Ps. Przypominam ze nie ma tematu pt. "problem" !!! W tytule posta prosze podawac temat watku tak zeby latwiej pozniej ktos mogl to wyszukac.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

dziki

• Gość
Mam problem ...
« Odpowiedź #6 dnia: Października 05, 2004, 11:02:59 »
Próbowałem zainstalować stery kx do SB 5,1 i ... pupa - system zawieszony, musiałem odtwarzać rejestry.
Wgrałem Catalisty 4,7 i o dziwo ciut lepiej, pojawiające okno daje się w 50% przypadków zamknąć :)  i tryb "perfect" działa ok.
Najlepiej było w przypadku orginalnych sterowników Mediona (opartych na Cat. 3,2), okno można było zawsze zamknąć, ale FB nie chodziło dobrze w trybie Perfect (czarna woda).
Może coś zmienić w org. sterownikach, żeby "perfect" działał OK, ale CO ?

Ogólnie mam nakombinowany sprzęt teraz, kupiłem ostatnio na allegro mobilnego bartona 2500+, który podobno się kręci na @2600 Mhz (4400+) lecz u mnie na mojej płycie gł. (MSI KT4V na KT400) procek ten ma zablokowany mnożnik (x14) i działa max. na 2400Mhz.
Miałem go reklamować ale się okazało, że na innej płycie (Epox) mnożnik ma jednak odblokowany :)).
Przy mojej grafie (Radek 9500pro) zysk na szybkości w FB jest minimalny w porównaniu do athlona2200+, więc radzę innym zainwestować najpierw w szybszą grafę.

Dziękuję wszystkim za pomoc !

Pozdr.