Autor Wątek: Więcej RAM-u czy lepsza karta??  (Przeczytany 1474 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Lukas04

• Gość
Więcej RAM-u czy lepsza karta??
« dnia: Października 03, 2004, 13:45:27 »
Witam!

Od pewnego czasu borykam się z problemem jak tu polatać bez problemów na FB.
Mam P4 1,7 GHz, 512 DDR, Radeona 9200 128 MB na Cat 4.9 - w teorii powinno wystarczyć, ale...
No właśnie, o ile w misjach standartowych wszystko chodzi ok, to po wgraniu BoE - KICHA !!!
Przy próbie uruchomienia kampanii amerykańskiej pojawia mi się na ekranie komiks - 1fps !!!!!!! :evil:
W tej chwili mam dylemat - jak to poprawić: dowalić jeszcze 512 DDR czy też kupić Radeona 9550??

Może ktoś mi potrafi doradzić.

kaa

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: Października 03, 2004, 14:32:09 »
zdecydowanie karta (ale nie wiem czy akurat ta). ja mam A2000+ 1,67GHz (tu mamy podobnie), 512MB SDRAM 133Mhz (tu mam gorzej) i R9600XT 256MB (tu mam zdecydowanie lepiej) na modyfikowanych Cat 4.5 z CheckSix-fr.com i śmiga iłek ładnie.  8)

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #2 dnia: Października 03, 2004, 16:51:17 »
Radek 8500 64 MB ( :) ) i 512 RAM DDR 400 Dual Chanell - na normalnych ustawieniach nie mam problemów. Jednak w misjach z duża iloscia maszyn FB AEP wyraźnie zwalnia. Nie grałem w BoE ale na sieci można zdaleśc duzo kampanii dla USAF - i tam właśnie mój sprzet ma problemy. Wydaje mi się, że zmiana karty w pierwszej kolejności.... Może sprawdź na forum Ubikacji ???
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Re: Więcej RAM-u czy lepsza karta??
« Odpowiedź #3 dnia: Października 03, 2004, 17:15:15 »
Cytat: Lukas04

W tej chwili mam dylemat - jak to poprawić: dowalić jeszcze 512 DDR czy też kupić Radeona 9550??

512 mb RAMu to obecnie optymalna ilosc, na 1 gigusiu nie bedzie takiego wzrostu wydajnosci moim zdaniem. testowalem tai uklad na Doomie 3 i rzutu a na glebe nie bylo a roznica polegala na tym ze levele szybciej sie wczytywaly i mnie dysk pracowal. Natomiast radek 9200 to porazka wiec w tym wypadku stawialbym na wymiane karty albo na jakiegos 9550 128bitowego z pamieciami 4ns najlepiej HIS lub GIGABYTE (bo sa tez 64bitowe i tych sie wystrzegac) pozatym tego co napisalem mozna probowac flashowac na 9600 ale to na wlasne ryzyko. Zainteresowalbym sie jeszcze jakims GF4 ktorego mozna kupic w podobnych pieniadzach albo GIGABYTE'a 9600 Pro. Poszukaj dobrze na allegro tam czasami mozna cos fajnego wyrwac w dobrej cenie.

PS. Ten 9200 powinien jako tako ciagnac FB chyba ze to jakis SE albo LE. Sprawdz dokladnie co tam w twoim systemie.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Lukas04

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Października 03, 2004, 17:43:47 »
Dzięki wszystkim za rady!! A więc muszę zmienić kartę  :567:

romi

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Października 03, 2004, 21:13:30 »
Witam

Ja mam A 2000,512 DDR 333 i R 9600 Pro Ultra ale nie to jest najważniejsze.
Jakiś czas temu odbyła się tu dyskusja na temat zasilaczy,dzięki kolegom poczytałem trochę na ten temat i po raz pierwszy dotarło do mnie jakie to ważne urządzenie.
Po zmianie zasilacza z jakiegos no name na dobrego Chieftecka skończyły się problemy z wywalaniem z gier i śmiem twierdzić ,że nawet grafika jest duzo ładniejsza.
Pewnie dopiero teraz karta działa jak należy.
Pozdrówka

art.pl

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Października 03, 2004, 22:04:11 »
ja  mam  radka  9700  i  jest  ok
lub  bylo  zonka  zrobila  spiecie  w  gniazdu  i  czasami  przy  wlaczeniu  mam afry
ale  jest  na  gwarancji  wiec  ...............wadliwa  karta :D  :D  :D  :D
moze  wymienia  na  radka  9800 pro

sabbath

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Października 03, 2004, 22:52:40 »
OJEJ!!!    Ja mam atlona 1200 256M i Nvidie 440 64M  i wcale sie nie dziwie  teraz, że mi t.... łoicie  Monitor też mam 14 i słaby wzrok   Aż mnie głowa boli jaki Wy macie super sprzet.
Może kiedys się dorobie  a na razie latam na tym co mam. W każdym razie nieźle opanowalem ucieczki.  :idea:
Pozdrawiam  :564:

Offline lt Schmitt

• *
  • von Scheisse - forum CMHQPL
    • Kącik wiedzy o sprzęcie II WŚ ;-)
« Odpowiedź #8 dnia: Października 04, 2004, 15:04:03 »
Mam  komputer:Celeron 2.0 Ghz, GeForce FX 5200 128 Mb, 128 Mb RAM i jakoś mi gra na średnich ustawieniach chodzi. Kampania strasznie długo się ładuje, gra w czasie misji czasami mi przeskakuje (z reguły gdy jest dużo samolotów wokoło). Potrzebna jest tylko cierpliwość i w miarę można grać.
Wy macie racje, ale ja mam karabin
"Nigdy jeszcze w dziejach konfliktów międzyludzkich tak wielu nie zawdzięczało tak wiele tak niewielu" - sir Winston Churchill