Autor Wątek: Odświeżanie na kartach ATI  (Przeczytany 1504 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

raven

• Gość
Odświeżanie na kartach ATI
« dnia: Października 08, 2004, 15:53:57 »
Od jakiegoś czasu mój Radeon 8500 (9100 jak kto woli) ma problemy z odświeżaniem w grach. Niektóre gry uruchamiają się w 60Hz, co dla mnie jest po prostu katorgą dla oczu. Dopóki w użytku były Catalysty serii 3.x miałem ruski programik ATI refresh fix, który eliminował problem. Niestety, nawet jego nowe wersje nie radzą sobie z Catalystami 4.x. Stąd pytanie: czy ktoś znalazł rozwiązanie tego buga? Czy wiecie o jakimś programie likwidującym ten problem?

« Odpowiedź #1 dnia: Października 08, 2004, 18:00:21 »
Ten bug wystepował wlasnie ze starymi sterami. Tez mam radka 8500, najnowsze Catalyst i odswiezanie mam zawsze ok (ustawione 85 mhz w zakladce Monitor). Byc moze nie masz wybranego odpowiedniego modelu monitora? Nie wiem czy czasami w sterach Omega nie ma jakiegos toola do wymuszania odswiezania.

A co do gier, niektóre gry maja przerozne wstawki filmowe, uruchamiajace sie w rozdziałce 800*600, 640*480, itp, itd. Jesli w ustawieniach sterowników karty ustawiałes odswiezanie tylko dla najczesciej uzywanej rozdziałce (np. 1024*768) a nie robiłes tego dal np. 640*480 to wlasnie tu moze byc problem. Zmieniaj sobie po kolei rozdziałke (jadac od 640*480 w gore) i patrz jakie odsiwezania karta oferuje. Na 99,9% karta bedzie dobierała tam 60 Mhz.
Bartek
Aztec.pl

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #2 dnia: Października 08, 2004, 18:08:14 »
W panelu streowania w ustawieniach ekranu, w opcjach zawansowanych wejdz na Ekrany. Tam kliknij na przycisk znajdujący sie na monitorze (ponad rysunkiem monitora) - uzyskasz dostep do jego ustawień. W Parametrach odswiezania ustaw wymuszona częstotliwość "Taka jak pulpit" i po problemie. Ja miałem to samo z ta sama kartą na sterach 4,9 i ekranie LGT710PH - teraz jest bez problemu. Rozwiązałem to kilka dni temu - gdyz kika dni temu musiałem kupic nowy monitor - stary dostał drgawek :)  i wlasnie na nowym sprzęcie, przy wysokich rozdzielczościah pulpitu miłaem ten problem dokładnie z FB.
Pozdrawiam
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Re: Odświeżanie na kartach ATI
« Odpowiedź #3 dnia: Października 08, 2004, 18:14:35 »
Cytat: raven
... czy ktoś znalazł rozwiązanie tego buga? Czy wiecie o jakimś programie likwidującym ten problem?

Znany jest kłopot WinXP z ustawieniami odświerzania - zawsze 60.
Ale za pomocą programów "firm trzecich" można wymusić  konkretne wartości tego parametru lub ustawić "wg aplikacji".
polecam Ati Tray Tools ( u mnie chodzi mechanicznie - sorry za brak linku - szybka obpowiedź ) .
Znam ten kłopot z odtwarzaniem ustawień po utracie danych - ból niemożebny.
Leszek

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Października 08, 2004, 19:32:18 »
To nie do konca jest jest to wina Windowsa a raczej wina lezy po stronie sterownikow i samych gier. Bog wie czemu wiekszosc z nich odpala sie w 60 Hz (moze dlatego ze robia je pod LCD ??  :570: ). Fakt faktem najczesciej zwalone sa sterowniki, stad powstalo sporo takich programow do wymuszania. Jeden jest chyba w Omegach (Radlinker, wystarczy prawym przyciskiem mychy na skrocie kliknac i pojawia sie opcja). Niestety ja go nie uzywalem wiec ktos musi sobie go sam rozpracowac. Drugi mi znany to Multires tez dorzucany jakis czas temu do Omeg. Ogolem tego softu jest mnostwo w necie wystarczy pogooglac :)

Rutkov sprawdz te dwa co podalem jak rady nie dadza to bedziemy dalej szukac :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: Października 08, 2004, 21:15:36 »
Znalazłem na Googlu program zapodany przez Leszka, zainstalowałem i DZIAŁA. Wystarczy w opcjach GL wybrac Refresh Rate Overide - tam ustawia sie Refresh Rate dla wybranej rozdzielczości i po zawodach....
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

raven

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Października 09, 2004, 15:19:11 »
Leszku dziękuję, rzeczywiście programik rozwiązał problemy. Teraz mogę tłuc w CoD bez zagrożenia ślepotą.

Mazak:

Rutkov sprawdz te dwa co podalem jak rady nie dadza to bedziemy dalej szukac

Dzięki za poradę, ale dlaczego Rutkov???

S!

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Października 09, 2004, 15:37:25 »
Raven wybacz od kilku dni jestem zakrecony na maxa i sie zagalopowalem. Prosze o wybaczenie. Wkradl sie chochlik ale juz go rozstrzelalismy  :mrgreen:  :twisted:
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"