Autor Wątek: Problem z kartą graf  (Przeczytany 1138 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sky

• Gość
Problem z kartą graf
« dnia: Grudnia 14, 2004, 22:38:46 »
Szanowni forumowicze zainstalowałem sobie sterowniki do ATi 4.1 wzrost wydajności w perfekcie super extra. IŁ-2fb+aep+pf+3.02bm
Tylko jak gram na on-line na HL to po ok 20 do 40 min gry następuje zwieszka ekranu różne kropy kreski itp (dzwięk działa nadal). Następnie wyskakuje komunikat że sterownik ekranowy nie mógł zakończyć procesu rysowania i nastąpi zresetowanie.System się kompletnie wywala i nie pozostaje nic innego jak restart a czasami i ze dwa restarty.
Co dziwne jak gram  of line to jeszcze coś takiego mi się nie zdarzylo.Nie wiem jak rozwiązać ten problem.
Mój komp to:
2.4 Pentium, 1 gb ram, karta graf Radek 9600 pro 128 ram,
Ustawienia gry
dystans high,obiekty normal,ziemia na perfect,reszta high
Po zainstalowaniu ster 3.7 prawie nie daje się grać (żabie skoki i tyle)
Pomocy ja chcę normalnie GRAaaćććććć.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Problem z kartą graf
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 15, 2004, 12:47:02 »
Zobacz czy masz wlaczone VPU Recover, jezeli tak to wylacz.

BTW: byc moze wina lezec takze po stronie zasilatora.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl

• Gość
Problem z kartą graf
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 15, 2004, 13:16:20 »
Tylko jak gram na on-line na HL to po ok 20 do 40 min gry następuje zwieszka ekranu różne kropy kreski itp

Kropki, kreski, kolorowe kwadraciki.... białe/czarne pojedyncze kropeczki i kreseczki w róznych momentach to może być efekt przegrzania procesora graficznego. Duże kolorowe, powtarzające się wzory, tak jakby ktoś rociągnął tkaninę, to prawdopodobnie przegrzana pamięć. Kręciłes grafę? Odkręć, a jeśli nie kręciłeś, to spróbuj obniżyć standardowe taktowanie. Oczywiście najpier pobaw się różnymi sterami, "standardowy" zasilacz to też główny podejrzany :-)

pozdrawiam,
qrdl

CyC_Benito

• Gość
Problem z kartą graf
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 15, 2004, 13:17:37 »
jak na moj gust to karta grafiki moze ci sie grzac jesli masz rozno kolorowe kropki i inne artefakty w kolorach zielonym badz niebieskim badz jakims innym rownie dziwnym tzn nie wystepujacym w grze to moim zdaniem pamieci na grafice sie grzeja , zdejmij panel boczny z budy dotknij paluchem pamieci jesli sie oparzysz tzn ze jes zle :P sprobuj polatac ze zdjeta buda jak nie pomoze to skominuj wiatrak od procka np boksowy od amd taki cienki i przykrec skubanca na pogietej zaslepce od zlacza pci w ten sposob zeby gad dmuchal na grafike powinno pomoc

dziwne jest to ze nie dzieje sie to offline ale moze za krotko tam latales

mozesz tez sciagnac stery ati 4.12 te ze starym control panelem i zainstalowac wywalajac wczesniej wszystkie stare wpisy ati w rejestrze

z tego co mi sie wydaje i z tego co pamietam 9600pro ma wyzej taktowane pamieci i  w normalnej karcie nie sa one wcale chlodzone sprobuj zobaczyc czy to nie tego wina

edit

to ze vpu recover wywala ci blad moze byc wlasnie spowodowane przegrzaniem ukladu jak mowia moi przedmowcy

tak czy siak wylacz ta opcje

pzdr

Sky

• Gość
Problem z kartą graf
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 16, 2004, 20:12:38 »
Thx za odpowiedzi :
-jeśli chodzi o zasilacz to mam 300 wat  :cry: i tu faktycznie może być problem
-scianka boczna obudowy zdjęta od zawsze
-pamięci na karcie ciepłe ale nie gorące (temp mierzona paluchem zaraz po zawieszeniu)
-za to moje dwie kostki po 512 ram gorące!! ale nie parzą
-po wyłączeniu VPU dalej zwisy
-testowałem inne stery ale gra się zmula spróbuje jeszcze te 4.12
-sprawdziłem na 2 innych grach 3d też zwieszki
a swoją drogą to dziwne że przedtem było wszystko ok nigdy nie mialem takiego problemu
wcześniej pykałem na ati 3.7 ale od czasu PF to granie na tych sterach jest uciążliwe(jeśli to zasilacz to wcześniej powinno też się chyba tak dziać)
Jeszcze raz dzięki za pomoc
Pzd Sky

Ajti

• Gość
Problem z kartą graf
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 16, 2004, 23:23:54 »
Upewnij sie, ze to wlasnie karta grafiki jest walnieta, jesli tak to do naprawy!
Moja tez sie roztegowala (ale padla calkowicie). 4 listopada dalem do hurtowni i do tej pory jej nie mam :(

Chcialem sie powolac na prawa konsumenckie... ale hurtownie nie musza sie tego trzymac... tzn moga oddac sprzet po czasie dluzszym niz 14 dni roboczych. Tak mi powiedziano... no nic i tak nie mam czasu bo w szkole mnie mecza.

Pozdrawiam

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Problem z kartą graf
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 17, 2004, 00:31:11 »
Sky najlepiej bylo by zrobic format i na czystym systemie pomeczyc ale jak nie mozesz tego zrobic to pomecz ta kart ewentualnie innych aplikacjach. Odpal pare gier a najlepiej jakies benchmarki 03 lub 05 poprostu cos co pozwoli spocic sie grafie. Byc moze te twoje 300 watt wymieka (sprawdz napiecia miernikiem tak dla pewnosci, zadne tam odczyty z biosu bo to miedzy bajki sie wsadza). Mialem cos podobnego na 9800pro jak latem gralem w FB jeszcze na codagenie 300 ktory IMHO i tak dobrze sie trzymal ale niestety jak sie zgrzal to mial hustawke na napieciach (przyuloz lape do wyloty zasilki i sprawdz czy nie dmucha goracym powietrzem).

Jezeli te kosteczki pokrywaja caly ekran i sa kolorowe to na mowie ze 100% zasilka. Nastepnie moze byc grafie za ceplo a uszkodzenie mechaniczne stawiam na koncu bo jezeli nie przetaktowales karty a masz ja juz troche to powinna byc OK. Niestety to sprawdzisz tylko wtedy jak wyeliminujesz inne czynniki. Pozatym gdyby bylo to jakies konkretne uszkodzenie pamieci czy GPU to wystepowalo by to od poczatku i w kazdej apliakcji co najwyzej bylo by mniej lub bardziej widoczne.

Sprawdz te rzeczy co podalem i daj znac bedziemy dalej myslec :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"