Autor Wątek: R-77 przeciw pociskom  (Przeczytany 10863 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kusch

• Global Moderator
R-77 przeciw pociskom
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 25, 2005, 16:47:52 »
Cytat: Sundowner
osobiście wątpię by stacje radarowe montowane na R-77 czy AIM-120C były w stanie wychwycić taki cel z odległości większej niż 12km... a 12km to już tylko 3,75sekundy. Ha, dodajmy do tego, zę głowica będzie potrzebowała coś koło sekundy by zareagować optymalnie, co pozostawia 2,75 sekundy na wykrycie, identyfikacje, korekte kursu i wyliczenie poprawki zapłonu...

Ale co w wypadku kiedy rakieta jest naprowadzana via nosiciel? już w starutenkim Mig  23 jezeli radiolokator samolotu nie mógł sobie poradzić z zakłoceniami,przesyłał obraz do stacji naziemnej tam dokonywano obróbki po czym przesyłano obraz z powrotem na pokład samolotu.Wszystko w czasie rzeczywistym i w pełni automatycznie.Zasada ta sama jak w wypadku systemu przeciwlotniczego S-300 o którego zaletach chyba nie muszę pisać.A np zestaw Tor ma mozliwosc zwalczania rakiet przeciwradiolokacyjnych bomb ba a nawet pocisków artyleryjskich.Posiada radiolokator o zasiegu zaledwie 35km (sledzenia) więc skoro temu systemowi wystarcza czasu na obrókę danych odpalenie pocisku i zniszczenie celu dlaczego nie w samolocie?
Czyż sam Phoenix nie był w stanie zwalczać rakiet skrzydlatych co prawda wielkosci Jelcza z naczepą ale poruszających sie z prędkoscią ponad 3 machów?

Ostatecznie w wersji Pac2 i Pac3 zmieniono głowicę na silniejszą.

Kolega jest niedoinformowany w wersji PAC3 wprowadzono głowicę termowizyjną z rdzeniem który niszczy pocisk samą energią kinetyczną(bezposrednie trafienie pocisków ktore naparzają  w swoich kierunkach z prędkoscią 11000 ms!!!).Gdyż zwykle głowice nie załatwiają sprawy po prostu szczątki i tak spadają w rejon celu.W Izraelu zdarzało się,że spadały kompletne scudy tylko trochę lakier zdarty miały.Jeżeli posiadałyby głowice atomowe lub chemiczne chyba nie trzeba mówić co by było?
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
R-77 przeciw pociskom
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 25, 2005, 17:11:10 »
Cytat: Kusch
Ale co w wypadku kiedy rakieta jest naprowadzana via nosiciel? już w starutenkim Mig  23 jezeli radiolokator samolotu nie mógł sobie poradzić z zakłoceniami,przesyłał obraz do stacji naziemnej tam dokonywano obróbki po czym przesyłano obraz z powrotem na pokład samolotu. Wszystko w czasie rzeczywistym i w pełni automatycznie.
Cały czas rozważam tylko taki model wypadku, gdyby opierać się tylko na samym pocisku, to mamy coś takiego jak na przedstawionym tracku - rakieta jest przechwytywana w sekundę po tym jak powinna eksplodować jej głowica niszcząc nasz samolot, a nie robi tego, bo jest przechwytywana przez naszą rakietę... pod naszym samolotem - ewidentne niedopatrzenie w grze.

A np zestaw Tor ma mozliwosc zwalczania rakiet przeciwradiolokacyjnych bomb ba a nawet pocisków artyleryjskich.Posiada radiolokator o zasiegu zaledwie 35km (sledzenia) więc skoro temu systemowi wystarcza czasu na obrókę danych odpalenie pocisku i zniszczenie celu dlaczego nie w samolocie?.
Bo mówimy o rakiece a nie samolocie ;) samolot jest w stanei sobie wszystko wyliczyć, ale rakieta nie za bardzo.

Czyż sam Phoenix nie był w stanie zwalczać rakiet skrzydlatych co prawda wielkosci Jelcza z naczepą ale poruszających sie z prędkoscią ponad 3 machów?
nie tyle że był w stanie, co wręcz został do tego celu stworzony, ale Phoenix ma tą przewagę, że przechwytuje cel wolniejszy od siebie 2 machy, większy od siebie 4 krotnie (o RCS myśliwca) i dysponuje 4 krotnie silniejszą głowicą odłamkową (ilość powstających odłamków też jest duuuużo większa) niż w wypadku rozpatrywania R-77 vs AIM-54.

Ostatecznie w wersji Pac2 i Pac3 zmieniono głowicę na silniejszą.

Buachaha kolega jest niedoinformowany w wersji PAC3 wprowadzono głowicę termowizyjną z rdzeniem który niszczy pocisk samą energią kinetyczną(bezposrednie trafienie pocisków ktore naparzają  w swoich kierunkach z prędkoscią 11000 ms!!!).
Cieszę się, że kolegę rozbawiłem. "Polska język, trudna język" ;) akurat fajnie mamy, i bojowa i naprowadzająca jest głowica :) o ile w PAC2 jest faktycznie silniejsza głowica burzącą (odłamkowa) to już w PAC 3 zmieniona jest głowica ale naprowadzającą, ale nie jak kolega napisał elektrooptyczna, a radiowa - pracującą w paśmie K, wytwarzana przez MDS należący do tak znienawidzonego przeze mnie Boeinga :) Głowica bojowa w tej wersji została natomiast faktycznie zastąpiona kupą wolframu.

Offline Kusch

• Global Moderator
R-77 przeciw pociskom
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 25, 2005, 17:12:01 »
. Co zresztą może się niedługo zmienić, bo Iran przygotowuje sie teraz do modernizacji F-14.

Buachhaha tylko wiesz co oni teraz tam chcą założyć używane pociski z lądowego systemu Hawk!!! żałosne.

[ Dodano: Pon 25 Kwi, 2005 ]
Bo mówimy o rakiece a nie samolocie  samolot jest w stanie sobie wszystko wyliczyć, ale rakieta nie za bardzo.
A co ja niby napisałem wyżej? że jeżeli wykorzystać metodę naprowadzania poprzez pocisk zwaną "Track via missile" stosowaną np w patriocie i S-300 to wtedy samolot sobie wszystko sam wylicza.

jak kolega napisał elektrooptyczna

Napisałem termowizyjną a to różnica.Pocisk który spada z taką prędkoscią jest dość cieplutki.

[ Dodano: Pon 25 Kwi, 2005 ]
ewidentne niedopatrzenie w grze.

Cały czas mi się wydawało,że nie dyskutujemy tutaj o grze tylko o real life :shock:  I nie przyjmujemy tutaj na poważnie tego co widać w Tracku? Ale ja mieć kłopoty z Polska język więc może nie zrozumiałem.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
R-77 przeciw pociskom
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 25, 2005, 20:51:57 »
Od tyłu:

Track został pokazany i na jego podstawie powstała dyskusja na temat możliwości czegoś takiego w R-L, prawdopodobieństwo wykonania poprawnie jest bliskie zeru, z powodów które do tej pory wymieniłem.

Urządzenia noktowizyjne, termowizyjne, telewizyjne, telewizyjne pracujące w UV itp. itd., to wszystko są urządzenia elektrooptyczne według obowiązującej nomenklatury.

Track via missile... czegoś takiego sie nie stosuje w lotnictwie, bo nie ma to sensu, a do naszego zastosowania zresztą się nie nadaje, mamy 3 sekundy na skorygowanie kursu rakiety sterując ją na wpół radiokomendowo, na współczesnym polu bitwy... nie ma mowy, nie ma takiego oprogramowania i nie ma zasadności powstania takowego, po to rakieta przechodzi w tryb aktywny, by być autonomiczna, a samolot miał te kilka sekund przewagi by móc zaatakować inne cele czy się ukryć, poza tym niweluje to część błędów jakie powstają przy naprowadzaniu radiokomendowym, jak w dużym uproszczeniu można nazwać naprowadzanie rakiet R-77 i AIM-120 przed uruchomieniem ich stacji pokładowych.

Cokolwiek zamontują na Tomcatach, będzie to groźne, sam samolot jest szybszy, lata wyżej i dalej od samolotów frontowych USA jak F-15, F-16, F-18, AV-8. Ten samolot jest cholernie groźny chodźby był uzbrojony w procę i maczugę
 :lol:

geobrt

• Gość
R-77 przeciw pociskom
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 12, 2005, 11:58:51 »
"co pozostawia 2,75 sekundy na wykrycie, identyfikacje, korekte kursu i wyliczenie poprawki zapłonu... Niech ktoś zawoła Toma Cruise'a bo wiedze tu scenariusz do kolejnej Mission Impossible "
Wyliczenie poprawki zaplonu trwa zapewne cos w okolicach 0,01 s ( nawet jezeli nie stosuja w rakietach prockow klasy PII ). Co zostawia 2,74 s na wykrycie, identyfikacje i korekte kursu.
Jezeli rakieta dostanie te dane od nosiciela to zostaje korekta kursu. 2,74 s to kupa czasu moim zdaniem, w koncu rakiety na co dzien nie maja duzo wiecej czasu na te czynnosci. ( nie wiem jaki jest sredni czas lotu rakiety, ale zgaduje ze bedzie w okolicach 10 s. )

"... nie ma mowy, nie ma takiego oprogramowania i nie ma zasadności powstania takowego, po to rakieta przechodzi w tryb aktywny, by być autonomiczna, a samolot miał te kilka sekund przewagi by móc zaatakować inne cele czy się ukryć"

moze nia ma, ale bylo ( AIM 7 ) wiec co za problem do tegu wrocic? Rakieta robi sie autonomiczna z powodow ktore wymieniles powyzej. Z tym ze w przypadku strzelania do rakiet nie ma koniecznosci przechodzenia w ten tryb.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
R-77 przeciw pociskom
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 12, 2005, 15:37:06 »
Otóż właśnie w tym wypadku jest to bardziej uzasadnione niż w wypadku zwalczania samolotów. Rakieta jest mała i lata szybciej, wiec lepiej, żeby to właśnie pocisk sam ją namierzał własnym radiolokatorem, a nie korzystał tylko z sygnału odbitego. Te 2,7 sekundy to jednak całkiem sporo jeżeli rakieta zostanie naprowadzona wstępnie z błędem i będzie musiała wykonać gwałtowny manewr by powrócić na kurs przechwytujący.

I jeszcze jedno, skoro już rozpatrujemy wykorzystanie rakiet do obrony naszego myśliwca, to warto zwrócić uwagę na zasadność strategiczną i ekonomiczną takiego manewru - korzystając z pasków folii i uniku można spokojnie Phoenixa wymanewrować... po co więc marnować na niego tak drogą rakietę jak R-77 ?

Mod TopGun v3 weźcie sobie F-14 załadowany 6 phoenixami i spróbujcie wykorzystać je do zwalczania myśliwców ... w wypadku odpalenia ich przeciwko F-5 tylko 2 rakiety trafią, w wypadku Mig-29 tylko jedna ... jedna rakieta na 6 - już lepszy kill ratio ma sie korzystając z AIM-7, a tej rakiety już się przechwycić nie da.

Wszystkie zresztą nasze rozważania są oparte na niezwykle optymistycznym założeniu, zę o rakiecie wiemy już dużo wcześniej i nasz radar ją śledzi... czyli rozważania czysto teoretyczne, bo nikt nie tworzy oprogramowania pozwalającego na wykrywanie i śledzenie poruszających sie rakiet p-p

geobrt

• Gość
R-77 przeciw pociskom
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 13, 2005, 11:25:02 »
A systemy oslepiajace rakiety wiazka lasera?
Zdaje sie ze cos takiego zaczynaja montowac na samolotach pasazerskich ( albo mysla o tym )
Pewien nie jestem, ale niektore smiglowce tez sa w cos takiego wyposazone.
Co prawda mowa tu o rakietach kierowanych na podczerwien, ale faktem jest ze pociski mozna sledzic.

McHaron

• Gość
R-77 przeciw pociskom
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 13, 2005, 12:16:20 »
Dobra, dobra.

Co innego śledzić rakietę, a co innego za nią "nadążyć". Poza tym oślepić rakietę laserem, to w przybliżeniu znaczy ... nakierować wiązkę na rakietę ... , a nie dogonić go czymś co ma swoją długość, średnicę, masę (czytaj bezwładność), prędkość i kilka innych parametrów, a do tego jest "jednorazowego użytku" :).

Poza tym cały czas wydawało mi się, że Koledzy wylewają swoją wiedzę (chylę czoła) na temat rakiet naprowadzanych wiązką radarową.

I jeszcze jedno...
Co innego namierzyć rakietę (kierunek i odległość, potrzebne do wyliczenia kursu i czasu detonacji), a co innego określić sam kierunek, z którego pochodzi jej własna wiązka śledząca (można to chyba zrobić dużo szybciej) ... co przy "oślepianiu" jej wiązką, czy to lasera, czy wody z hydrantu, wystarczy! Oczywiście o ile strumień wody zachowywałby się jak wiązka światła i był "nieskończenie" długi, prosty i skuteczny ;p.

Z tym że, co po oślepianiu laserem rakiety namierzającej samodzielnie radarem, a jak wykryć namierzanie rakiety naprowadzanej podczerwienią  :shock: ?

geobrt

• Gość
R-77 przeciw pociskom
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 14, 2005, 14:40:51 »
Mysle ze jak ludzie znajda sposob na zamontowanie hydrantu w samolocie, to i beda w stanie zmusic wylatujaca z niegi wode do zachowywania sie prosto i dlugo:)
Faktycznie dyskutujemy o pociskach kierowanych radarowo. Dalem przyklad rakiet na podczerwien bo nic innego mi do glowy nie przyszlo:)

McHaron napisal:
"Co innego namierzyć rakietę (kierunek i odległość, potrzebne do wyliczenia kursu i czasu detonacji), a co innego określić sam kierunek, z którego pochodzi jej własna wiązka śledząca (można to chyba zrobić dużo szybciej) ... co przy "oślepianiu" jej wiązką, czy to lasera, czy wody z hydrantu, wystarczy!"
No nie wiem, w koncu czy to laser, czy strumien wody, musi trafic w glowice, czy jak to sie tam fachowo nazywa. Czyli wyzsza szkola jazdy.
Jak wykrywaja rakiety kierowne na podczerwien? Dobre pytanie. Ja nie wiem:)

Sundowner napisal:
"I jeszcze jedno, skoro już rozpatrujemy wykorzystanie rakiet do obrony naszego myśliwca, to warto zwrócić uwagę na zasadność strategiczną i ekonomiczną takiego manewru - korzystając z pasków folii i uniku można spokojnie Phoenixa wymanewrować... po co więc marnować na niego tak drogą rakietę jak R-77 ? "
Kolejne dobre pytanie. Trzeba jednak pamietac ze pomysl ten rozwazaja Rosjanie, ktorzy chyba nie zawdze martwia sie o zasadnosc strategiczna i ekonomicza.
Choc z drugiej strony: jesli niszczenie rakiet przeciwnika za pomoca swoich jest skuteczniejsze niz folia, to czy nie lepiej poswiecic  rakiete warta XX Rubli niz ryzykowac strate samolotu wartego XXXXXXXXXX Rubli ?

Angelripper

• Gość
R-77 przeciw pociskom
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 03, 2005, 15:57:06 »
Tylko platforma pod tę funkcję pocisku się jeszcze nie narodziła,może poza Su-35 z radarem Żuk.

A Flanker jest wyposażony w co?Radar Żuk-27

Offline Kusch

• Global Moderator
R-77 przeciw pociskom
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 03, 2005, 18:17:41 »
Cytat: Angelripper
A Flanker jest wyposażony w co?Radar Żuk-27

A więc Żuk'a 27-letniego to mam ja :D  :mrgreen:  (ktoś chce kupić paka po remoncie :D )

A Flanker posiada stację N001 "Miecz"

o parametrach:

Liczba sledzonych celów 10
Liczba jednoczesnie naprowadzanych rakiet 1
Zasieg poszukiwania cel SPO 3m²  80-100km
Bez funkcji powietrze ziemia

Obecnie modernizowane Su-27SM (pierwszy pułk będzie niedługo przezbrojony) na potrzeby Sił powietrznych Rosjii bedą posiadać stację N001W (tylko zmodernizowana) parametry:

Liczba sledzonych celów 10
Liczba jednoczesnie naprowadzanych rakiet 2
Zasieg poszukiwania cel SPO 3m²  135-150km
Z funkcją powietrze ziemia

Kilka samolotów w pułku (liderzy grup) dostanie radar z anteną "Piero" (pióro) z skanowaniem eletronicznym

parametry:

Liczba sledzonych celów 15
Liczba jednoczesnie naprowadzanych rakiet 4 - 8 (aktywne)
Zasieg poszukiwania cel SPO 3m²  170 (pierwsze testy)
Z funkcją powietrze ziemia

Kenneth

• Gość
R-77 przeciw pociskom
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 05, 2005, 11:23:15 »
A ja przepraszam bardzo, że się wetnę z zupełnie innymi danymi, ale.... Stareńki, analogowy AWG-9 z amerykańskaja maszina:
- śledzenie 24 celów jednocześnie
- równoległe naprowadzanie 6 rakiet jednocześnie na 6 oddzielnych celi...
Hmmmmmm................ ;P

Offline Kusch

• Global Moderator
R-77 przeciw pociskom
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 05, 2005, 13:00:24 »
Ale tu nikt tego nie kwestjonuje :wink:

Angelripper

• Gość
R-77 przeciw pociskom
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 05, 2005, 13:45:37 »
A więc Żuk'a 27-letniego to mam ja   (ktoś chce kupić paka po remoncie  )

A Flanker posiada stację N001 "Miecz"

Tę stację o identycznej jak Żuk 27 charakterystyce posiada Su33,z tą różnicą,że stacja" Miech" ma dodatkowe funkcje obsługi trybów powietrze-ziemia

Offline Kusch

• Global Moderator
R-77 przeciw pociskom
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 05, 2005, 14:23:22 »
Stacja "Miecz" nie posiada w obecnej postaci "dodatkowych funkcji powietrze-ziemia"
Dobiero te zmodernizowane i montowane na Su-27SM (dopiero w tym roku)
I proszę się nie sugerować symulatorem Flanker,którego twórcy zbyt optymistycznie podeszli do tematu dodając tą funkcję do radaru.