Autor Wątek: Komp mi sie sam resetuje !!!  (Przeczytany 2680 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KUBA

• Gość
Komp mi sie sam resetuje !!!
« dnia: Grudnia 28, 2004, 13:13:52 »
Czesc.
Mam taki problem: jak włączam komputer to potrafi mi sie 3 - 4 razy sam resetowac. Dopiero po tym 3 - 4 razie wszystko wraca do normy i da sie spokojnie pracowac. Co moze byc tego przyczyną ?? Panda Antywirus 2004 z najnowszą bazą danych o wirusach nic nie wykazuje...

Waylander

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 28, 2004, 13:50:27 »
Prawdopodobnie powoli siada Ci zasilacz. temat byl przerabiany o TUTAJ

KUBA

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 28, 2004, 13:55:57 »
Mozliwe bo mój zasilacz ma juz 6 lat...

Waylander

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 28, 2004, 14:33:07 »
Czas na zmiany :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 28, 2004, 14:36:15 »
Dla pewnosci wylacz autorestarty w windowsie:

Moj komputer>>prawy mychy>>wlasciwosci>>zaawansowane>>uruchamianie i odzyskiwanie>>klikamy ustawienia>>w awaru systemy odznaczasz "automatycznie uruchom ponownie".

Napisz co za konfig kompa i jaki zasilacz bo tez stawiam na niego ale z ciekawosci chce poprostu sie dowiedziec i upewnic :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 28, 2004, 14:53:43 »
1.Przegrzewa ci się system i BIOS resetuje kompa po przekroczeniu przez procek pewnej temperatury ustawionej w BIOS.
2.Masz problem z płytą główną (mój kumpel miał dokładnie to samo)
3.Najbardziej prawdopodobne: Zasilacz.
4.Jeżeli przed zresetowaniem dysk wydaje dziwne dźwięki i dziwnie pracuje to masz problem z dyskiem (to akurat mnie się zdarzyło).

Niepotrzebne skreślić.

KUBA

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 28, 2004, 15:45:16 »
Hej chłopaki,  wstyd sie zapytać  :oops: , ale jak mam sprawdzic jaki mam zasilacz  :?:

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 28, 2004, 15:53:01 »
Cytat: KUBA
Hej chłopaki,  wstyd sie zapytać  :oops: , ale jak mam sprawdzic jaki mam zasilacz  :?:

Otworzyc obidowe i poszukac naklejki na zasilatorze :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

KUBA

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 28, 2004, 16:37:30 »
Ok, później rozkręce kompa i zobacze jaki mam zasilacz ale znalazłem metode na te restarty: gdy sie system załaduje muszę SZYBKO włączyć Windows Media Player 9 i zapuscić jakąś piosenkę - wtedy komp sie nie resetuje  :!:  :!:  :!:  Sprawdzałem to 3 razy  :!:

« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 28, 2004, 17:58:12 »
muszę SZYBKO włączyć Windows Media Player 9 i zapuscić jakąś piosenkę

wiedziałem, że muzyka łagodzi obyczaje, ale że w ten sposób.... :lol:  :lol:  :lol:

« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 28, 2004, 18:00:01 »
Cytat: KUBA
...  gdy sie system załaduje muszę SZYBKO włączyć Windows Media Player 9 i zapuscić jakąś piosenkę - wtedy komp sie nie resetuje  :!:  :!:  :!:  Sprawdzałem to 3 razy  :!:

Dobre.
A masz już szklaną kulę ??
Leszek

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 28, 2004, 18:03:17 »
Hehhhheh.Ale dziwne.Cóż z kompami to już tak jest.Czasami człowiek nie może dojść co jest a później z byle powodu się coś naprawia.Właśnie dlatego poszedłem na Elektronikę i Telekomunikację....hmmm....."Rola Windows Media Player w elektrotechnice i teorii obwodów"...taaaaaak....mam pomysł na pracę magisterską... :D

KUBA

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 28, 2004, 19:02:13 »
Heh, przed chwilą włączyłem kompa i mimo zapuszczenia muzyki sie zresetował  :cry:  A juz myślałem ze znalazłem lekarstwo na moje problemy... Swoją drogą ciekawe czemu z tym WMP tak sie działo ? Pewnie zbieg okolicznosci...Kurczę, fajnie to musiało wyglądać jak czytaliscie tamtego posta - pewno mysleliscie ze to kolejna sprawa z Archiwum X  :wink:

« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 30, 2004, 01:23:47 »
Czołem!

Właśnie jestem po formacie dysku :567: , czyli jak to mówią rolnicy zaorałem a teraz muszę posadzić. Niestety wszystko poleciało, Szturmowik, FB+AEP, PF, zapisy, skiny.
Już nigdy więcej, nic, co jest ważne nie zainstaluje na partycji z systemem. Teraz siedzę i instaluje wszystko ponownie, ale straty poniosłem ogromne i niestety wielu rzeczy już nie odzyskam.
Zaczęło się banalnie w pierwszy dzień świąt wszedłem na forum, poczytałem tematy, trwało to może z 15 min, przeglądałem Lol3 i zresetował się komputer. Po resecie samoistnie się podniósł. Ponownie wszedłem na forum i znów po jakimś czasie reset. I znów się podniósł, ale pojawił się panel użytkownika, "administrator" i pole do wstawienia hasła. Byłem zaskoczony, bo nigdy żadnego hasła na komp nie zakładałem. Po kilku próbach wpisania czegoś z klawiatury ponowny reset. Następnie samoistnie sam się resetował i podnosił aż w końcu poległ. Tak się zwalił system (XP), że nie udało się postawić na tej partycji nowego systemu pozostał tylko format.
Nie wiem, co było przyczyną tego zamieszania? Podejrzewam, że może jakiś robal, ale chyba nie, jedyną usterką, jaką znalazłem jest to, że padła jedna kość RAM-u. Ciekawe czy to mogło być przyczyną wywalenia się systemu?

Jedyny morał z tego płynie taki, „w święta należy świętować”. :564:

Pozdrawiam.

Ps. Morał, jaki postawiłem jest prawdą, bo tego samego dnia dopiekło mi zwarcie w pilocie od samochodu (dobrze, że miałem drugi.... :lol:  oczywiście że pilot a nie samochód), a w drugi dzień świąt od panów w białych czapkach dostałem w nagrodę 200zł i cztery punkty :oops: . Tłumaczenie, że było z górki i powoływanie na amnestią z okazji świąt nic nie dało byli bardzo mało komunikatywni :cry: .
Do Nowego Roku nie wychodzę z domu, proszę kontaktować się przez GG lub pocztę :mrgreen: .
Nie da Ci żona nie da sąsiadka,
Nawet nie przyjdzie im to do głowy,
Tego, co da Ci sierżant sztabowy.

http://www.1pl.boo.pl/

« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 30, 2004, 10:14:51 »
Cytat: Scoot
... Do Nowego Roku nie wychodzę z domu, proszę kontaktować się przez GG lub pocztę :mrgreen: .

Scoot, nie jest dobrze.
Zagraj w Totka po Sylwestrze.
Taka padnięta kostka RAM potrafi namieszać, z tego powodu warto włączczyć test pamięci przy starcie kompa ( w biosie -  POST test ). Powinno wykryć ponad 50% usterek pamięci.
Nie chcę się mondralować, ale po takiej awarii da się odzyskać dane z dysku, nawet jeśli system nie startuje. Nie życzę Ci następnego razu, warto jednak przed formatem trochę "odsapnąć". Polecam także Ghost'a.
Leszek