Autor Wątek: IFF przy namierzaniu EOS  (Przeczytany 1342 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

swier

• Gość
IFF przy namierzaniu EOS
« dnia: Stycznia 29, 2005, 21:33:19 »
no własnie. jak w tytule.

czy jak lokalizuję wizualnie cel i przy pomocy eosu go lockuję żeby mu znienacka zapodać kinder niespodziankę IR, to czy IFF działa czy nie...?

bo mam podejrzenia że nie  :?

mmm

• Gość
IFF przy namierzaniu EOS
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 29, 2005, 22:26:03 »
Niestety nie działa.Piloci używają trybu szlem,oraz ciepłonamiernika tylko w przypadku wizualnego rozpoznania celu.Nie używa się ich do walki w trybie BVR.W locku na moment można włączyć radar.Jeżeli jest to swój,to odpuszczasz,jak wróg to wiadomo,na ucieczkę ma zazwyczaj za póżno.

[ Dodano: Sob 29 Sty, 2005 23:30 ]
Przy wyborze tych trybów namierzania,ważną i oczywistą sprawą jest przeładowanie odpowiedniej rakiety,inaczej automatycznie włącza się radar,i może spłoszyć nam zwierzynę w momencie gdy się tego nie spodziewamy.

Offline Kusch

• Global Moderator
IFF przy namierzaniu EOS
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 29, 2005, 23:24:21 »
KindeIR niespodzianki są najlepsze,śmierć podąża bezszelestnie rysując odpwiedni wyraz twarzy na swojej ofierze :mrgreen:
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

swier

• Gość
IFF przy namierzaniu EOS
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 30, 2005, 12:40:36 »
gut. tak myślałem  :wink:

a więc tak:
kontat wzrokowy => zajęcie pozycji (on mnie ciagle nie widzi) => krótki flash radarem dla identyfikacji FoF => szlem => lock => fire

troche głupio bo przeciwnik dostrzeze ten radarowy flash i wie ze cos sie dzieje - najprawdopodobniej zacznie manewrowac i kombinować

czyli ze ideał, czyli lock złapany eosem i potem KindIR Niespodzianka  :wink:  jest możliwa tylko jak mamy absolutną pewność co do celu, czyli np mamy dane z awacsa...

mmm

• Gość
IFF przy namierzaniu EOS
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 30, 2005, 12:53:02 »
Ja odszukuję ciepłonamiernikiem,jak widzę w przybliżeniu gdzie jest gośc,uwzgędniając jego wysokość i kurs,włączam szlem kl"5" zwracając uwagę na to,żeby radar nie pracował w szlemie,i łapie gościa kołem,po uzyskaniu locka,"zachwata"na moment włączam radar,czyli  klawisz"i"następuje identyfikacja celu.

Offline Kusch

• Global Moderator
IFF przy namierzaniu EOS
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 30, 2005, 13:47:44 »
Jeżeli by kogoś interesowało robiłem swego czasu testy na odległość wykrywania EOS dla naszego głównego przeciwnika F-15.I tak:
1.Odległość wykrywania na spotkanie wyniosła 12km.
2.Odległość wykrycia w poscigu bez włączonych dopalaczy celu 55km.
3.Odległość wykrycia w poscigu z włączonymi dopalaczami 75km.
4.Maksymalna odległość alokowania celu 60km.

Wszyskie testy na tej samej wysokosci co cel.Pamiętac nalezy ze czujnik termolokatora ma dość ograniczone pole obserwacji i może się zdarzyć,że nie wykryjemy go wogóle z bliskiej odległosci.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

qrdl

• Gość
IFF przy namierzaniu EOS
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 30, 2005, 19:37:51 »
Jak wy to nazywacie "radarowy flash" to mało eleganckie rozwiązanie. Otóż da się tylko przy pomocy EOSa zidentyfikować cel. Proste jak drut :-)

Maszyna su27/33 (innymi raczej nie latam, więc się nie wypowiadam)

1. Lokowanie celu za pomocą EOSa w trybie nachełmowym.
2. Przełączenie na działko (koniecznie).
3. Na HUdzie (jeśli jest po angielsku) pojawia się po lewej literka F - która oznacza friend, w przypadku zalokowania przeciwnika nic się nie pojawi..
4. przełączenie z powrotem na rakiety, wybór odpowiedniej i fire :-)

Działa w grze on-line bez pudła.

pozdrawiam,
qrdl