Autor Wątek: Parę pytań/problemów z Rowan's Battle of Britain  (Przeczytany 3549 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KUBA

• Gość
Parę pytań/problemów z Rowan's Battle of Britain
« dnia: Stycznia 31, 2005, 21:03:32 »
Cześć.

Od dzisiaj jestem szczęśliwym (ale czy na pewno?) posiadaczem BoB i wzwiązku z tym mam parę pytań, ale też i problemów:

PYTANIA:
1. Jak wyjść w trakcie misji do menu?

2. Czy w Bf110 można się przesiąść na tylnego strzelca?

3. Czy w bombowcach możemy być tylko 1 strzelcem czy można się przesiadać między ich stanowiskami

4. Nie wiem jak to ująć ale w samolotach mam taką "zabrudzoną" owiewkę, a w niej niby jakies odbicia, odblaski itd. Czy można to jakoś wyłączyć?

5. Czy są do tej gry jakieś mody lub dodatki przygotowane przez fanów? W dziale Offtopic widziałem coś na ten temat ale nie wiem czy to są dodatki do starego BoB czy obrazki z nowego, nadchodzącego BoB.

PROBLEMY:
1. Gdy gram w pojedyńczą misję (w kampani to nie wiem bo jeszcze nie grałem) i rozbiję się o ziemię to pojawia się wybuch, a zaraz potem gra mi wychodzi do windowsa.

2. Gra nie zapamiętuje ustawień, ani klawiatury, ani grafiki, ani realizmu - za każdym razem muszę je ustawiać od nowa.

Na razie to wszystko. Z góry dziękuję za każdą pomoc.

Pozdrawiam

swier

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 31, 2005, 22:16:08 »
http://www.netwings.org/library/Battle_of_Britain/

ściagnij patcha 0.98

jedyne 50mega i nic więcej Ci do szczescia nie trzeba. w tym jest wszystko co było wczesniej robione  :D

generalnie ten patch zmienia wszystko  8)

aha i koniecznie poczytaj readme. dużo rzeczy jest zmienionych. ten patch powinien Ci ustabilizowac też grę zeby nie wychodziła do windy itp

endżoj  :D

KUBA

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 31, 2005, 23:31:33 »
Dzięki Ci wielkie Świeru  :wink: . Jestem w trakcie zasysania. Co do moich wcześniejszych pytań to najbardziej interesuje mnie to pierwsze - próbowałem już róznych kombinacji (Escape, Ctrl + Q, Shift + Q, Alt + Q...itd.) i nic nie mogę wykombinować.

Pozdrawiam

swier

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 01, 2005, 00:13:59 »
Alt+X

tu sie devsi popisali wyjątkowo 'domyślną' i 'intuicyjną' kombinacją klawiszy  :wink:  :lol:

wydaje mi się że po instalacji patcha w katalogu z grą jest ładna plansza z klawiszologią. albo to w readme jest  :)

Micho

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 01, 2005, 09:14:03 »
aby gra zapamietała ustawienia musisz po ich zmianie wg własnych potrzeb wyjśc z gry do windy bez grania ( z tego co pamietam )

nie wiem czy nadal ten bug występuje ale po zakończeniu misji  grając w rozdziałce innej niż 1024x768 gra sama wyskakuje na pulpit - ot taka przypadłość

zagraj koniecznie kampanie - po prostu wymiata -  kampania z PF to wielkie nic przy kampani rowana

dużo ciekawych informacji o simach rowana znajdziesz na www.frugalsworld.com    

pozdr

pytanko...
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 01, 2005, 13:06:20 »
sorki czy ta gra jest za free?? troche głupie pytanie... :)
\___[O}====-
 /OOOOO\

KUBA

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 01, 2005, 14:17:26 »
Pchełka, niestety jest to gra komercyjna, na dodatek z początku 2001 więc masz małe szanse by znaleźć ją w sklepie.

KUBA

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 01, 2005, 15:13:56 »
Cześć.

Po instalacji tego patcha problemy przeze mnie opisane zniknęły, ale niestety pojawił się jeden nowy - wydajność. Wiem że mam kiepski sprzęt (Celeron 466 MHz, 128MB RAM, Riva TNT2 32 MB, Win ME), ale przed instalacją patcha gra chodziła całkiem przyzwoicie, po zainstalowaniu tegoż pojawiły się "żabie skoki" uniemożliwiające grę. OK, zwaliłem to na mój słaby komp, ale u mojego kolegi (Pentium IV 2,8GHz, 1GB RAM, Asus GForce 4 4600 Ti 128MB, Win XP Proffesional) też są takie zaciachy, a on przeciez nie ma słabego sprzętu ! I nie pomagają tu żadne zmiany ustawień grafiki, gra się tak samo haczy, zarówno u mnie, jak i u niego! Czy macie jakiś pomysł jak temu zaradzić :?:

Pozdrawiam

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 01, 2005, 19:07:59 »
Wyłącz fire walla i ewnetualnie antywira. No i koniecznie edycja cardbase.rc. Zapytaj na forum SimHQ.com o najlepsze ustawienia dla TNT 2. JA miałem freezy na Radku 9600, Celeronie D 2,4 i 2x256 RAM DDR 400 ale to była wina AVASTa ustawionego na ochronę wysoką.Aha - i sciągnij patch v 0.99 http://www.bob-ma.org/. U mnie gra "chodzi" na najwyzszych maksymalknych ustawieniach bez żadnych problemów.

Zmiana stanowisk strzeleckich na bombowcach - 8,5,2 na klawiaturze numerycznej.

Alt-X kończy misje - w trakcie kampanii masz możliwośc wyboru  (gra pyta) gdy zachodzi jakieś ważne wydarzenie.

Nie mozna obsługiwac tylnego km w Bf-110 i Ju-87.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

KUBA

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 01, 2005, 19:46:13 »
Wielkie dzięki Leon, nowy patch w trakcie ściągania. Mam jeszcze jedną prośbę: czy mógłbyś napisać coś więcej o edycji pliku cardbase.rc ?

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 01, 2005, 22:12:07 »
Hmm - edycja tego pliku znacznie usprawnia działanie programu. Plik zawiera parametry okreslające pracę karty graficznej. NIe chce podawać szczegółów gdyz nie mam pojecia co nalezy wstawić dla Twojej Rivy. Dla kart nowej generacji cała zawartośc to jedna linijka FORALL MIN_FRAME_TIME_MS 40.
Natomiast w patchu znajduje się narzedzie które może Ci pomóc. W katalogu BDGAdvisor (po zainstalowaniu patcha do katalogu gry) uruchom program BDGAdvisor - poza umozliwieniem ustawień opcji oferowanych przez patch v0.99 istnieje tez możliwość edycji cardbase.rc - w oknie CHoose question zaznacz Let me input the gfx card and frame rate (tweak so called cardbase) i wciśnij przycisk start. W nowym oknie wpisz żadane FPS i zaznacz na liscie swoja kartę - na koniec wciśnij przycisk create the new Cardbase.rc. I to wszystko. Musisz poeksperymentować z max FPS.
Powodzenia
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

KUBA

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 01, 2005, 23:17:36 »
Jeszcze raz wielkie dzięki Leon. Nowy patch pomógł w sprawie wydajności  :mrgreen: . Tylko jeszcze jedna sprawa: jak wciskam Alt + X w trakcie misji to gra mi wychodzi do windowsa, a mnie chodziło o wyjście do menu (jak to jest np. w "IL 2 Sturmovik" po naciśnięciu Escape). W każdym razie jeszcze raz dziękuję Leon.  :564:

Pozdrawiam

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 02, 2005, 02:41:20 »
Cierpisz na dosyc czesty przypadek - CTD - crash to desktop. Ja juz tu niestety nie pomogę. Zaloguj sie na simHQ i zadaj to pytanie np kolesiom z BDG - Osram, Bader. Sa bardzo otwarci i raczej uczynni więc powinni pomóc.
Wiem, ze ten problem wystepuje przy innych niz 1024x786 rozdzielczościach.
Marcin Widomski

KUBA

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 02, 2005, 11:13:32 »
OK, głupio tak odpowiadać samemu sobie, ale może komuś kto ma podobny problem pomoże. Ja gram w 640 x 480 x 32 i tak jak napisałem, po rozbiciu się o ziemię lub wciśnięciu Atl + X, gra wychodzi do Windowsa. Zapytałem się kolegi po fachu co o tym myśli i polecił mi usunąć folder "Savegame" z głównego katalogu gry. Zrobiłem tak jak zalecił i pomogło :!:  :mrgreen: . Sprawdzałem to; naciskałem Atl + X i rozbijałem się o ziemię - gra wychodziła do menu a nie do Windowsa. Nareszcie mogę pograć bez stresów  :D . Dziękuję wszystkim za pomoc w rozwiązaniu mojego problemu  :564:  :564:  :564: .

Pozdrawiam