Autor Wątek: Ustawienie grafiki a dżoj  (Przeczytany 1557 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

slawek

• Gość
Ustawienie grafiki a dżoj
« dnia: Lutego 07, 2005, 20:30:13 »
Panowie,
problem wygląda tak: w trakcie gry zmieniam sobie ustawienie grafiki, bo pojawiają się dziwne zakłócenia (nie będę o nich pisał, bo radzę sobie z nimi właśnie zmieniając ustawienia). Jednak po zmianie rozdzielczości mój saitek z force feedbackiem traci sprzężenie zwrotne!!! :shock: Mogę je przywrócić dopiero po zrestartowaniu kompa.
Moja karta to Radeon 9600 pro Atlantis, dżoj - Saitek Cyborg Force. Sprawdziłem, że w inpucie nie wyłącza się lampka feedbacka, a więc tak jakby sprzężenie działało nadal. Wygląda więc na to, że zmiana rozdzielczości w jakiś tajemniczy (dla mnie  :lol: ) sposób wyłącza funkcję feedback
Proszę o radę

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 07, 2005, 20:43:32 »
Zgaduje: może masz coś pokręcone z DirectX? Przeinstaluj...

pozdrawiam,
qrdl

306_Wawrzach

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 08, 2005, 08:19:01 »
Ten problemniestety pojawia sie w ILe od dluzszego czasu.... wiekszosc joystickow traci FF jezeli np w czasie ladowania gierki zadziala klawiatura. Sadze iz jest to problem programu a nie Twojego sprzetu...
U nas w dywizjonie kilka osob lata na Microsoftach i one tez traca FF jezeli w czasie ladowania cos przycisna....dziwna rzecz ale poprostu jest....

A co do tego krzaczenia sie grafiki to sadze iz wystapily one u Ciebie po zainstalowaniu NAJNOWSZEGO patcha .... jakies krzaczki na ekranie.... pojawiaja sie i znikaja tekstury...latajace trojkaciki...pojawiajace sie czarne plamki na niebie ( Bosze jak to brzmi - niczego nie pije w czasie lotu hehe ). Caly ten syf niestety przyszedl wraz z najnowszym ULEPSZENIEM heheehe. Nie wiem jak to wyeleminowac niestety... jak juz sa to poprostu gram, bardzo nie przeszkadza mi to hehe

slawek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 08, 2005, 09:02:43 »
Dziękuję Panowie za podpowiedzi!  :564:
Ok, to rozwinę ten problem z grafiką. Na ekranie pojawiają się (najczęściej na tle słońca) kwadraty; ekran dzieli się na dwie części: jedna jest normalna, a druga biała. Poza tym znika celownik, a na jego miejscu pojawia się kwadratowa, przeźroczysta łata (to ostatnie oczywiście tylko wtedy, gdy latam bez widoku kabiny). Pozbyłem się tego kłopotu na PF, gdy nastawiłam tam wyższą rozdzielczość (teraz nie pamiętam jaką, bo piszę z pracy). Na Il2 FB + AEP ustawienie nic nie da, bo raz problemy pojawiają się na wyższych, raz na niższych zakresach i wtedy muszę zmieniać je w trakcie gry. Kłopot wtedy znika, ale jak pisałem - tracę Force Feedback...  :( Niestety nie pamiętam już, czy problemy z grafiką wystąpiły po zainstalowaniu najnowszego patcha. Wydaje mi się jednak, że już wcześniej były. Poza tym, czy taki sam problem występowałby jednocześnie na IL2 FB+AEP i PF? Przecież patche do tych gier są osobne, tym bardziej, że jeszcze nie połączyłem tych gier.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 08, 2005, 12:01:26 »
Ja bym proponowal zrobic formata i postawic na nowo winde bo widocznie cos jej sie w glowce pomieszalo :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

slawek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 08, 2005, 12:45:40 »
Ventus, używki odstawię dopiero wtedy, gdy pod Kurskiem zaatakują mnie od strony słońca białe myszki lub różowe słoniki z parasolkami w trąbach :mrgreen:
Kosiarzu Mazaków, formata chyba sobie nie strzelę, bo chyba z miesiąc trwałoby wgrywanie tego wszystkiego co mam. A nie potrafię niestety podzielić partycji... :lol:
 :564:

yaq

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 08, 2005, 16:13:41 »
Oczywiscie uzywasz najnowszych catalystow? sprobuj wylaczyc AI w radku.. jezeli nie uzywasz ccc to zainstaluj ati tray tools i tam wylacz AI. U mnie na r9800, byly problemy podobne do twoich, typu czesc obrazu biala a reszta ok, ale tylko przy ogladaniu drugiego trakcka i pozniejszych na jednym odpaleniu gry (co bylo opisane na stronie ati) po zainstalowaniu catalystow 5.1 i najnwoszego patcha problem ustapil.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 08, 2005, 19:57:19 »
Wylacz "VPU Recover" bo to tez moze powodowac takie rzeczy :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

slawek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 08, 2005, 23:34:30 »
Ok, Panowie
spróbuję wszystkich waszych rad!  :D za które serdecznie dziekuję.  :lol: Acha, jakby co, to oferuję pożyczenie mniej zasobnemu symulatorsowi Battle over Europe, który mi właśnie przysłali. Skoro nasi dystrybutorzy nie dbają o nas to trzeba sobie pomagać, no nie?  :lol:

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 09, 2005, 06:40:50 »
Cytat: slawek
Ventus, używki odstawię dopiero wtedy, gdy pod Kurskiem zaatakują mnie od strony słońca białe myszki lub różowe słoniki z parasolkami w trąbach :mrgreen:
Kosiarzu Mazaków, formata chyba sobie nie strzelę, bo chyba z miesiąc trwałoby wgrywanie tego wszystkiego co mam. A nie potrafię niestety podzielić partycji... :lol:

Białe Myszki... straszna formacja straszna , gorsze są chyba tylkio białe foki buhahaha

Polecam program PQ_Magic , zwany również Partition Magic'em. System Primary partition potrafi podzielić w locie , pod warunkiem że to nie ntfs. Jeśli ntfs to niestety potrzeba wykonac reeboot :D
Wielokrotnie to robiłem i procedura jest raczej bezpieczna, o ile można oczywiscie tak powiedzieć  o wykonywaniu zmian na systemowym mft :D

Producent programu to Power Quest