Autor Wątek: Taktyka użycia bomb kierowanych laserowo z małej wysokości  (Przeczytany 6977 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kusch

• Global Moderator
No właśnie jak wygląda taktyka użycia bomb kierowanych laserowo z małej wysokości?
Czy zwolnienie bomb jest dokonywane z podrzutu?
Jak z synchronizacją takiego zadania,bo domyślam się,że cel jest podświetlany z innego zródła?
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

ajwaj

• Gość
Re: Taktyka użycia bomb kierowanych laserowo z małej wysokoś
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 08, 2005, 16:37:51 »
Cytat: Kusch
No właśnie jak wygląda taktyka użycia bomb kierowanych laserowo z małej wysokości?
Czy zwolnienie bomb jest dokonywane z podrzutu?
Jak z synchronizacją takiego zadania,bo domyślam się,że cel jest podświetlany z innego zródła?

Tzw low-level laser-guided bomb (LLLGB) lub inaczej Paveway III. Taktyka zrzutu tej broni to tzw "loft attack" (podrzut) - czyli szarpnięcie samolotem w górę i odczepienie bomby kilka mil przed celem. Paveway III ma większe skrzydał, dzięki czemu jest "zwrotniejsza" i potrzebuje mniej czasu na wmanewrowanie się w cel (co jest wymagane przy małych wysokościach ataku). Poza tym ma zwiększoną czułość systemu naprowadzania i większe pole widzenia. Cel niekoniecznie musi być podświetlany przez innego operatora, ale sposób ataku narzuca właśnie ten system. Wówczas po zrzuceniu bomba "szuka" plamki lasera. Jeśli nie znajdzie takowej - zachowuje dotychczasową trajektorię jak najdłużej, aby wybuchnąć za celem, a nie przed nim (w związku z koniecznością ochrony własnych oddziałów).
Drugi sposób to tzw "Point shoot" - czyli odczepienie bomby w momencie, gdy pilot wmanewruje dziób samolotu w cel

Offline Kusch

• Global Moderator
Taktyka użycia bomb kierowanych laserowo z małej wysokości
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 08, 2005, 17:28:52 »
Fajnie :D Czyli rozumiem wyjscie do ataku odbywa po "waypoincie" w którym pilot rozpoczyna górkę pod odpowiednim kątem a czujnik Pavewaya jest tak czuły,że znajdzie plamkę po tym jakby nie było niedokładnym zrzucie.Rozumiem również,że HUD podaje informację kiedy należy zwolnić bombę dla uzyskania odpowiedniego zasięgu?

Druga sprawa Czy w Falcon4 jest możliwość ataku na cel Pawevayem z dużej wysokośći w którym jeden samolot podświetla cel a następny/e zwalniają bomby?

ajwaj

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 08, 2005, 17:46:27 »
Fajnie :D Czyli rozumiem wyjscie do ataku odbywa po "waypoincie" w którym pilot rozpoczyna górkę pod odpowiednim kątem a czujnik Pavewaya jest tak czuły,że znajdzie plamkę po tym jakby nie było niedokładnym zrzucie.Rozumiem również,że HUD podaje informację kiedy należy zwolnić bombę dla uzyskania odpowiedniego zasięgu?

ja w ten sposób zrzucam zwykłe bomby. Wtedy po "lofcie" na linii hipotetycznego toru lotu bomby pojawia się mała pozioma kreseczka, oznaczająca kąt pod jakim musisz ustawić samolot, żeby bomba dosięgła celu.

Druga sprawa Czy w Falcon4 jest możliwość ataku na cel Pawevayem z dużej wysokośći w którym jeden samolot podświetla cel a następny/e zwalniają bomby?

Nie próbowałem.

Boba Fett

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 08, 2005, 18:59:38 »
...Druga sprawa Czy w Falcon4 jest możliwość ataku na cel Pawevayem z dużej wysokośći w którym jeden samolot podświetla cel a następny/e zwalniają bomby?

Jest, wielokrotnie stosowałem tą metode niemogąc lub bojąc się ( :twisted: ) samemu ryzykować, jeśli cel znajdował się np w zasięgu wrażego zestawu plot :D Podświetlałem tylko cel a skrzydłowi robili reszte :) Jakby się ktoś chciał przyczepić że może skrzydłowi używali własnych systemów, dodam że wcześniej wystarczy im rozkazać wyłączyć wszystko w diabły, tak dla udowodnienia tej możliwości ataku ;) Niestety nie testowałem możliwości podświetlenia celu dla mnie przez skrzydłowego AI. Dziś chyba to sprawdze :)

pozdrawiam

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 08, 2005, 19:02:02 »
Cytat: ajwaj
ja w ten sposób zrzucam zwykłe bomby

Jakie zalety ma ten sposób zrzutu bomb (konwencjonalnych oczywiście),jak domniemam (kurde jakich słow ja używam :D ) cel najpierw trzeba umieścić w siatce HUD,żeby komputer sobie wyliczył co trzeba.Więc konieczne jest kolejne podejście do celu.A może totalnie się mylę :P

grad

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 08, 2005, 20:05:34 »
Jakie zalety ma ten sposób zrzutu bomb (konwencjonalnych oczywiście)

Podstawowa zaleta to odseparowanie od celu i mniejsze narażenie na obronę plot. Przy konwencjonalnych bombach sprawdza się przy amunicji kasetowej, ale przy zwykłej też. Wadą jest mała celność, przynajmniej w realu. W F4 jest to bardzo często stosowana metoda bombardowania. Pamiętam jednak, jak na forum SimHQ pilot F/A-18, który brał udział w tworzeniu Jane's F/A-18 (Hornit), odpierał zarzuty o małej celności takiego bombardowania (loft bombing) w tej grze. Tłumaczył wtedy, że w przypadku bomb niekierowanych celność jest bardzo niska. Mówił nawet o rozrzucaniu bomb po całym terenie wokół celu. Przy okazji stwierdził, że celność tej techniki w F4 jest o wiele za duża.

Boba Fett

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 08, 2005, 20:14:39 »
Taaak ? To spróbuj coś trafić :lol: Żartuje oczywiście :) Faktycznie, ale podejrzewam że duży wpływ na to ma "oddanie" perspektywy w Simie. Poczucie "ruchu" jest o wiele bardziej komfortowe niż w realu i trzeba by sztucznie utrudniać Simpilotowi takie naloty. Natomiast FF3 i tak sporo w tej kwesti poprawił, stanowi to teraz nieco większe wyzwanie niż np w "gołym".

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 08, 2005, 20:15:16 »
No ale jak to się ma do:
" najpierw trzeba umieścić w siatce HUD,żeby komputer sobie wyliczył co trzeba.Więc konieczne jest kolejne podejście do celu"
Wtedy odseperowanie od celu jest nijakie.Czyż nie lepiej zrzucić bomby za pierwszym podejściem.
Wytłumaczcie ludzie na jakiej zasadzie się to odbywa,bo może błądze w głębokiej nieświadomości :D

ajwaj

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 09, 2005, 09:03:57 »
Podstawowa zaleta tego systemu to możliwość zrzutu konwencjonalnej bomby w taki sposób, iż samemu jest się niewidocznym. Proste: namierzasz cel z dużej odległości, obniżasz lot chowając się za wzgórzem, robisz "loft" nie wychylając się poza wierzchołek - bomba wyskakuje w górę robiąc pięknego loba nad wzgórzem i trafiając w cel. Ty - cały czas osłonięty zawracasz i spieprzasz do bazy na whisky z lodem.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 09, 2005, 09:18:09 »
Cytat: ajwaj
i spieprzasz do bazy na whisky z lodem.

Eee tam Ja mam zawsze w kabinie co trzeba :mrgreen:

Dzięki za rozjaśnienie
 :wink:

Offline Marzen

• *
  • Dzban Fan :)
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 09, 2005, 10:17:15 »
Nie wiem, czy już ktoś to gdzieś podawał, ale jeśli nie, to tu jest dosyć pokaźny i bardzo dobry tutorial na temat użycia wszelkich systemów pokładowych i w szczególności uzbrojenia :)
http://www.simhq.com/cgi-bin/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic;f=31;t=002902;p=

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 09, 2005, 11:13:26 »
Znakomite.Proponowałbym gdzieś to przykleić.Może stworzyć nowy temat z pomocnymi linkami?

Boba Fett

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 09, 2005, 18:32:47 »
Dobra myśl, dziś lub jutro przygotuje osobny dział poświęcony pomocnym linkom czy poradom. Teraz chciałbym podać link do ciekawego programu, zainstalujcie i zobaczcie manual, kopalnia wiedzy na temat ataków na cele naziemne :)
http://falcon5.nl/download/progs/PopUpPlanner1_2.zip

:564:

pawel

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 10, 2005, 18:38:54 »
Mam propozycje, co by to wszystko usystematyzowac troche. Proponuje, zeby osoby majace problemy z jezykiem angielskim zadeklarowaly sie na forum. Naprawde nie ma sie czego wstydzic. W ten sposob latwiej bedzie zalatwic pewne sprawy. Niestety gra w F4.0 laczy sie nieodzownie z czytaniem stert dokumentow. Boba, moze by tak ankietka jakas? Ja na przyklad nie wladam nim w stopniu zadowalajacem(przynajmniej mnie) ale z czytaniem instrukcji problemow nie mam.
pozdrawiam
pawel