Autor Wątek: Przydatna rzecz: Urządzenie ostrzegające "Beryoza"  (Przeczytany 14670 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kusch

• Global Moderator
Przydatna rzecz: Urządzenie ostrzegające "Beryoza"
« dnia: Lutego 17, 2005, 15:53:34 »
W tym temacie chciałem opisać zasadę działania urządzenia ostrzegającego Beryoza.

Urządzenie to ma za zadanie ostrzegać nas przed opromieniowaniem naszego samolotu przez radar.Prawidłowe odczytywanie tego urządzenia pozwala na podjęcie odpowiednich manwerów obronnych lub ofensywnych na czas.
Beryoza informuje nas za pomocą sygnałów dzwiekowych i wizualnych o kierunku i skali zagrożenia oraz o rodzaju stacji radiolokacyjnej,która nas namierzyła.Niestety nie jest to tak doskonałe urządzenie jak  w F-15 czy A-10,które podaje nawet konkretny typ środka który nas namierzył np: zestaw plot S-300 lub Mig-31.
Na początek sygnały dzwiękowe, które przyspieszają bicie serca :D

-Tępy przerywany sygnał oznacza,że zostaliśmy opromieniowani przez stację radiolokacyjną.
-Sygnał ciągły to znak,że nasz samolot został zalokowany przez samolot lub zestaw plot przeciwnika i może w każdej chwili odpalić w naszym kierunku pocisk.
-Szybki i przerywany sygnał oznacza,że został w naszym kierunku odpalony pocisk.
W tym momencie powinniśmy natychmiast wziąć do jednej ręki różaniec a drugą uruchomić wyrzutnik flar i dipoli.Wykonując jednocześnie manewr obronny cały czas nie zapominając o modlitwie.

Sygnały wizualne:

Migające światło pod sylwetką Miga-21 oznacza,że samolot jest opromieniowywany przez stację radiolokacyjną.
Ciągłe świecenie to znak,że nasz samolot jest już śledzony a gdy podświetli się na czerwono to zostaliśmy już zalokowani.
Sześć światełek pod spodem sylwetki Miga-21 wskazuje rodzaj stacji radiolokacyjnej jaki nas namierza:

1- П Radar samolotu
2- З Zestaw przeciwlotniczy dalekiego zasięgu
3- X Zestaw przeciwlotniczy średniego zasięgu
4- H Zestaw przeciwlotniczy krótkiego zasięgu
5- F Radar wczesnego ostrzegania
6- C AWACS

Możemy także zmienić tryb pracy "Beryozy"Klawiszem Shift-R
Stacja będzie wtedy pracować albo w trybie wykrywania wszystkich zagrożen lub będzie sygnalizować tylko największe niebezpieczenstwa.

Od dodatku Flaming Cliffs możemy zwiększać lub zmniejszać głośność pracy urządzenia "Beryoza" klawiszami  (Alt-przecinek Alt-kropka)
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

tomek1988

• Gość
Odp: Przydatna rzecz: Urządzenie ostrzegające "Beryoza"
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 18, 2005, 17:43:55 »
Dzięki Kusch, przyda się :D . Mam jeszcze problem z tym, jak włącza się zakłócanie radaru. Wczoraj Emo powiedział, żebym to włączył, ale przejrzałem opcje i nadal nie wiem co jest do tego przypisane.

Emo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 18, 2005, 19:02:47 »
Cytat: tomek1988
Mam jeszcze probem z tym, jak włącza się zakłócanie radaru. Wczoraj Emo powiedział, żebym to włączył, ale przejrzałem opcje i nadal nie wiem co jest do tego przypisane.

Na klawiaturze bedzie to przycisk E (toggle active jamming ) wł\wył  zagluszania tak jest w F-15. Jesli sie myle to prosze niech mnie ktos poprawi.

Pozdro for all.

tomek1988

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 18, 2005, 19:15:17 »
Dzięki, to pewnie to, bym się nie domyślił bo jamming kojarzy mi się jedynie z zacinaniem broni :) .

Svarog

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 10, 2005, 19:11:44 »
Just a little correction of "Beryoza" threat type symbology.

1- П Radar samolotu
2- З Zestaw przeciwlotniczy dalekiego zasięgu
3- X Zestaw przeciwlotniczy średniego zasięgu
4- H Zestaw przeciwlotniczy krótkiego zasięgu
5- F Radar wczesnego ostrzegania
6- C AWACS

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 10, 2005, 22:29:05 »
Oops taki mały mistake :D  Dzieki za poprawkę.4 miesiące to tu leżało i nikt nie zwrocił uwagi  :)

« Odpowiedź #6 dnia: Września 25, 2007, 23:16:20 »
Jak w rzeczywistości działają urządzenia ostrzegające o odpaleniu pocisku przez przeciwnika? Kiedy pojawiły się na myśliwcach i jakich? W LO lecąc F-15 dostajemy pojedyńcze powtarzające się co kilka sek. ostrzeżenie dźwiękowe o odpalonym pocisku, ale już chyba nie można rozróżnić czy lecą do nas 1, 2 czy 3 pociski. Podobnie w SU i MiG. Może ktoś napisze coś mądrego? Jeśli mnie pamięć nie myli to w manualu do Flankera było coś wspomniane o takim urządzeniu na Su-27, ale głowy bym nie dał, czy właśnie tam o tym czytałem, a tego manuala akurat nie mam.

A i tak na marginesie przejrzałem sobie dzisiaj z nudów forum i przypomniałem ambitne plany z przed kilku lat: sami twórcy z ED pisali na forum chyba w 2005, że pracują nad klikanymi kokpitami dla pozostałych maszyn i F-16 flayable. Miała być wersja 1.2... Ciekawe czy coś z tego zostało? Może BS doda nie tylko helikopter, ale poprawi parę rzeczy. Miło by było.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #7 dnia: Września 26, 2007, 00:27:33 »
Polecam książkę "Wild Weasel: the SAM suppression story" Larego Davisa z wydawnictwa Squadron/Signal. Można w niej przeczytać,  że pierwszymi użytymi bojowo systemami informującymi o byciu namierzonym przez radar, oraz o tym, że została odpalona rakieta - były WR-300 (później zmieniono oznaczenie na APR-26) montowane na samolotach F-100F Wild Weasel 1. Cały system powstał jako odpowiedź na zestaw przeciwlotniczy SA-2. Radar tego zestawu (Fan Song) zmieniał częstotliwość pracy w momencie gdy przechodził z trybu śledzenia, na "podświetlanie" celu, więc możliwe było wykrywanie odpalenia pocisków bez wizualnego kontaktu z wyrzutniami i pociskami.

Co ciekawe cały system WR-300 opracowano mając dane zebrane wyłącznie z jednego odpalenia SA-2 do maszyny zwiadu elektronicznego (wtedy nazywanego po prostu radiowym).

« Odpowiedź #8 dnia: Września 26, 2007, 08:41:31 »
Ale czy radary myśliwców jaki MiG-23, 25, 29 Su-27, F-15 itd też zmieniają po prostu częstotliwość pracy w momencie gdy przechodzą z trybu śledzenia, na "podświetlanie" celu? To by tłumaczyło dlaczego ostrzeżenie jest takie enigmatyczne (nie wiadomo ile pocisków, ani jak daleko są od nas). Czyli Su-27 ani F-15 nie mają urządzenia fizycznie wykrywającego lecący pocisk?
W jakiejś grze, może Enemy Engaged w systemie Berioza gasły (lub zaświecały się , nie pamiętam dokładnie) kolejne lampki, kiedy zgasła ostatnia pocisk uderzał w nas lub przechodził bokiem. To oczywiście mogła być fantazja twórców dla ułatwienia życia graczom.
Al to co napisałeś o zmianie częstotliwości wygląda bardzo logicznie. To by tłumaczyło dlaczego praktycznie każdy myśliwiec ma je na pokładzie (bo wykryć zmianę cz. to nie jest szczyt techniki), a jednocześnie ma stosunkowo małe możliwości. (A tak jeszcze zapytam czy już pierwsze F-15 miały ten system?)
Swoją drogą widzę sundowner, że masz duuużo ciekawych książek. Czy u nas w Polsce da się kupić takie anglojęzyczne tytuły, bo sprowadzenie z zagranicy sporo kosztuje.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #9 dnia: Września 26, 2007, 09:42:48 »
Zaczynając od roku 1965, SA-2 nieźle nabroiły strącając sporo amerykańskich maszyn, więc po próbach i wprowadzeniu na Dzikie Łasice generacji pierwszej i drugiej (odpowiednio bazujące na maszynach F-100 i F-105) systemy ostrzegawcze stały się standardowym wyposażeniem maszyn amerykańskich, szczególnie tych nowszej generacji jak F-14, F-15 i F-16.

Jeżeli pocisk nie posiada własnego radaru to współczesne myśliwce jeszcze nie mogą go wykryć - z wyjątkiem F-16A/B MLU, które w Holandii i Belgii (jeżeli mnie pamięć nie myli) dostały już systemy wykrywające w pasmach podczerwieni i ultrafiolecie - wcześniej już montowane na śmigłowcach i samolotach transportowych.

« Odpowiedź #10 dnia: Września 26, 2007, 09:57:18 »
Rzeczywiście, przecież pilot nie dostawał ostrzeżenia przed pociskiem naprowadzanym w podczerwieni.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #11 dnia: Września 26, 2007, 10:31:01 »
To teraz ładnie sobie wyłącz w opcjach LO "Radio assist", będzie gdzieś obok ''easy radar''.

« Odpowiedź #12 dnia: Września 26, 2007, 11:06:52 »
Czemu miałbym wyłączyć tą opcję. Nawet nie wiem gdzie ona jest. Od zainstalowania LO gram tylko na FR i i tak czuję wieeelki niedosyt.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #13 dnia: Września 26, 2007, 14:01:52 »
Ta opcja z FR niewiele ma wspólnego. To sztuczne ułatwienie, właśnie dlatego się ją wyłącza :-)

Offline Adam/Zenek

• *
  • I come on like a bloodstained Hurricane...Mk IIc
« Odpowiedź #14 dnia: Września 26, 2007, 15:46:09 »
A jak jest z AMRAAM'ami? Gdy wystrzeliwuje się Aim 120 do celu zablokowanego na radarze samolotu, to chyba wróg nie dostaje wiadomości, że został wystrzelony pocisk (oczywiście przed pitbull'em). Tak też jest chyba z niektórymi wyrzutniami ziemia-powietrze. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć czemu tak jest?(o ile tak jest  :003:)
Po co radary zmieniają częstotliwość przy zmianie trybu i czy zdarzało się straszenie samolotów, że został wystrzelony pocisk chociaż tak nie było?
Jeżeli pocisk nie posiada własnego radaru to współczesne myśliwce jeszcze nie mogą go wykryć - z wyjątkiem F-16A/B MLU, które w Holandii i Belgii (jeżeli mnie pamięć nie myli) dostały już systemy wykrywające w pasmach podczerwieni i ultrafiolecie - wcześniej już montowane na śmigłowcach i samolotach transportowych.
Masz może jakiegoś linka z informacjami na temat tych urządzeń? ::)
ZenoPL