Autor Wątek: Router.stop.HELP!!!.stop.nie moge grac w Il2.stop  (Przeczytany 1083 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Blackmessiah

• Gość
Router.stop.HELP!!!.stop.nie moge grac w Il2.stop
« dnia: Kwietnia 23, 2005, 22:50:00 »
Mam nastepujacy problem.

Jestem uzytkownikiem kompa, ktory jest podlaczony do routera Acer 11g WLAN (opcja wireless na disable) razem z innym kompem. Z routera idzie kabelek do modemu DSL i dalej do splittera.

Wszystko bylo ustawione, jednak jakis firewall nie pozwalal grac na HL. Cos tam namieszalem w ustawieniach routera i teraz nie moge tego badziewia powtornie skonfigurowac, tak zeby siec w ogole dzialala.

Oczywiscie granie w tym momencie schodzi na dalszy plan, bo musze to ustawic na nowo.

Moje pytanie: Czy ktos zna ten model routera i w ogole jest kumaty w tych sprawach. probowalem cos ustawic tak jak bylo (bo robilem to z jednym kolesiem przez telefon), ale niestety jestem za glupi. Dla wtajemniczonych powiem, ze przy konfiguracji router rozpoznawal wartosc: "obtain IP automatically" i wszystko gralo (przynajmniej w fazie pochatkowej konfiguracji).

Jest tez druga mozliwosc. Moze ktos mi poleci lepsze lub prostsze polaczenie dwoch kompow dzialajacych w sieci na tym samym DSL. Z przyjemnosia zamienie w sklepie debilny router na inny model lub jakies alternatywne rozwiazanie. Jeszcze moge to zrobic, bo nie uplynely 2 tygodnie od zakupu. Dodam, ze nie widzialem opcji forwardowania portow (co zdaje sie jest niezbedne przy wejsciu do gry na HL), zas sposob konfiguracji tego routera jest naprawde wyjatkowo idiotyczny jak na moja cierpliwosc. Raz dziala, raz nie. Do opcji wchodzi sie przez jakis adres IP. Jednym slowem przerasta to zwyklego pilota przyzwyczajonego do trzymania reki na joysticku, a nie wpatrywania sie w cyferki.

Z gory dziekuje za ewentualne rady.

P.S.: Osobiscie sklanialbym sie do wyrzucenia tego ustrojstwa z mojego zycia. Moze ktos polecilby inny router, ktory zna i potrafi wszystko ustawic tak, zeby na HL-u sobie postrzelac.

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 23, 2005, 23:03:46 »
Kup sobie najtańszy modem (ile toto tam kosztuje) następnie najtańszego PC (przy pokażnej piwniczce za darmo), postaw llinuxa i rób co chcesz a nawe jeszcze wiecej

Blackmessiah

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 23, 2005, 23:07:37 »
Hehe, dzieki za rade. Gdybym byl U SIEBIE nie ma problemu. Net mi hula jak trzeba. Niestety, mieszkam w pracy i musze zrobic tak, zeby siec lokalna funkcjonowala. Czyli tak jak mowilem: jeden DSL na 2 kompy (z mozliwoscia grania w Ila2 po kryjomu :))) ). Jakie jest najlepsze rozwiazanie?

kaa

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 24, 2005, 14:54:04 »
może poszukaj pomocy tutaj.

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
Re: Router.stop.HELP!!!.stop.nie moge grac w Il2.stop
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 24, 2005, 16:32:14 »
Cześć

Jeśli masz InternetDSL to sposób postępowania jest następujący:

1. Reset routera do ustawień fabrycznych  ( poszukaj w dokumentacji ).
2. Na interfejsie ethernetowych od strony dsl-a usawiasz ip przyznane przez TP SA.
3. Na interfejsie wewnętrznym ustaw adres ip z LAN-u.
4. Na routerze ustaw domyślną bramę ( gateway ) na adres modemu TPsy.
5. Włącz translację adresów (NAT )

i musi działać.

Forwardowanie portów wymagane jest tylko w momencie kiedy chcesz stawiac serwer dostępny publicznie.

Marcin
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

Blackmessiah

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 24, 2005, 16:45:43 »
No tak, zapomnialem dodac, ze z Tepsa mam tyle wspolnego co Chinczyk z bigosem. Mieszkam w Niemczech, mam DSL od tutejszego operatora, a zdaje sie, ze DSL ma przydzielany adres IP dynamicznie, tzn. nie ma okreslonego adresu IP.

Mam router Acer WLAN 11g, ktory jest na tyle durny, ze nie ma instrukcji na CD w pliku PDF, zas na internecie jest do niego jakas inaczej wygladajaca instrukcja. Gdyby ktos byl tak uprzejmy, to mozna byloby omowic kwestie na GG.

Juz raz udalo mi sie to zrobic, ale nie wiem jak. Wyrzucilem jakies protokoly z wlasciwosci LAN i moze cos kliknalem w ustawieniach firewalla w routerze. Nie moge tego teraz tak ustawic.

Nie wiem, czy ma znaczenie, ze moj komp dziala na drugim porcie routera. Wg mnie nie ma.

[ Dodano: Pon 25 Kwi, 2005 ]
Juz sobie poradzilem. Dzieki Martin za zaangazowanie. :)