Autor Wątek: Problemy, pytania o gre online  (Przeczytany 31605 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
Problemy, pytania o gre online
« dnia: Kwietnia 29, 2005, 18:37:16 »
Cytat: RUsCH
Słuchajcie mam Neo 512 ale jestem z Routerem da rade grac na multi?

Jesli masz IP inne niz 192.168.x.x lub 10.x.x.x to spokojnie pograsz bez zadnych dodatkowych komplikacji. Jesli masz Neo 512 wspoldzielona ze znajomymi, to z pewnoscia osoba "opiekujaca" sie routerem otworzy Ci wymagane porty.

A wlasnie jaka macie konfiguracje sprzetowa i na jakich detalach gracie?Moj sprzet Athlon XP 2200+,2x256Twinmos w dualu i Abit An7,FX5200 Ultimate i FF3 mi tnie jak pieron na max detalach]

Chlopaki lataja na konfiguracji: Falcon 4.0 + SP4.2_OCI.  OCI to skrot od One Click Instaler i plik ten zawiera w sobie 1.08US + SP4.0 + SP4.2 + MP5.1, tak wiec onstalacja polega na zainstalowaniu tego na "golym" Falconie. Nie zawiera on w sobie BMSa stad grafika (zwlaszcza niebo) jest gorsza niz FreeFalcona. Jednakze nie o grafe przeciez tu chodzi, tylko przyjemosc skrajnego realizmu i plynnego dzialania w sieci, co zapewnia patch MP5.1 (Multiplayer)

Co do konfiguracji: Hmm do niedawna mialem Saphire Radeona 9000PRO (obecnie ATI 9700PRO 128MB) oraz Athlon XP1800, 256MB DDR RAM 266Mhz (teraz 512MB 400Mhz). Na starej konfiguracji SP4.2 chodzil bez problemu na max detalach. Niestety nie mialem wowczas FreeFalcona. Pokombinuj w ustawieniach Advanced grafy oraz w opcjach Hardware w konfiguracji patcha (Cobra patch config.exe albo jakos tak sie ten plik nazywa)

Jak ograniczyc szum elektroniczny gdzie to sie robi?

Hmm.. Nie wiem czy dobrze rozumiem co masz na mysli.. Sa dwie mozliwosci:
a) Wylaczenie Jammera - wowczas przelacznik masz na lewym panelu kokpitu, tam gdzie ECM
b) Wylaczenie radaru - ustaw go w trub dogfight (klawisz D)

Mam nadzieje, ze sie nie myle. Jakby co to na pewno sprostuje mnie Boba Fett, nasz guru od Falcona  :564:
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Boba Fett

• Gość
Odp: Problemy, pytania o gre online
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 29, 2005, 19:26:41 »
Witam

Robie maly remament w naszym dziale :) Wiec chwilowo moze zapanowac chaos ;) prosze o wybaczenie :) Co do pytania.
Ograniczenie szumow to przede wszystkim wylaczenie wszelkich urzadzen elektronicznych, takich jak radar, radio, sys. nawigacyjne (niektore) itd.
Zaklocanie elktroniczne jest standardowo wylaczone, jesli mamy podwieszony zasobnik walki elktronicznej mozemy je wlaczyc np w sytuacji zagrozenia (to bardzo ogolnikowe, zalezy tez od wersji na ktorej latamy)
Najprostsza droga do ograniczenia szumow to klaiwsze ALT+SHIFT+R, pozwalaja nam na dwustopniowe "uciszanie". Pierwszy tryb "Quiet" wylacza radar oraz niektore podwieszone systemy namierzania aktywnego celow. Drugi "Silence" odcina praktycznie wszystko, lacznie z nawigacja, radarem nawigacyjnym itd itd. Zreszta informuje nas o tym glos "f.... Betty" ze wzgledu na wzrost niebezpieczenstwa rozbicia maszyny :)

Pozdrawiam

PS
Jesli sie nie pogubie reformy zakoncza sie dzis wieczorem ;)

TheOne

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Października 10, 2005, 11:02:26 »
Mnie nic nieskacze, no moze czasem obraz jakos tak sie prytnie ale to tylko na moment. Gram na max detalach i rozdzielczosci.  Moja konfiguracja to: Athlone 2000+xp,1GRAM,GF6600GT,SBAudigy.

Iceman

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Października 10, 2005, 11:33:25 »
no i co sie chwali ;)

Offline Qba

• VFA-313
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 26, 2005, 16:19:02 »
Witam

Może ktoś miał stycznośc lub wie jak zachowuje się Falcon przez Chello. Na ich stronie wyczytałem, że użytkownik posiada dynamiczne zewnętrzne ip czyli powinno być ok, ale może jest jednak jakiś zonk?

pozdr
Qba

Virtual Strike Fighter Squadron 313

"Failure to remove TrackIR prior to ejection may cause injury. If unable to remove TrackIR, a proper ejection body position (head back against the seat headrest) reduces the chance of injury from the TrackIR."

Offline Qba

• VFA-313
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 06, 2006, 15:26:07 »
Sprawdziłem i zonka nie ma. Falcon w chello smiga :) .

Virtual Strike Fighter Squadron 313

"Failure to remove TrackIR prior to ejection may cause injury. If unable to remove TrackIR, a proper ejection body position (head back against the seat headrest) reduces the chance of injury from the TrackIR."

« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 25, 2006, 09:35:45 »
Witam.

Mam pytanie czy ktoś spotkał się z problemem "pauzowania" Falcona w czasie gry online ?
Już tlumacze co i jak. Mam neo512 i czasami kiedy latam online co ok.6-7 sek mam"pause" trwającą ok pol sekundy. Nieważne jakie ustawienia up/down dam, nieważne kto jest hostem, 6 na 10lotow ciagle mam ten problem. Jest tak że latam z kims i jest wszystko w pożadku, ustawiamy nastepną misje i zaczyna sie "pauzowanie". W AF trwa to pol sekundy, ale w FF lub SP42 pauza trwa ok 3 sek, wtedy niema mowy o jakimkolwiek zestrzeleniu czegokolwiek bo dla innych gra sie toczy normalnie ale ja w tym momencie zawisam w powietrzu na 3 sek. (oczywiscie moje rakiety rownież).

Czasem pomaga wlączenie DAPa (Download Acelerator Plus) ale niezawsze.
Niemusze chyba mowić że mam pościągane wszystkie firewalle i antywiry.
No i oczywiscie dzieje sie tak TYLKO w Falconie, inne gry online, BF2, WarRock etc.... działają bez najmniejszych problemów.

Może ktoś miał podobny problem ?

Pozdrawiam, Fiero.

Miszon

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 25, 2006, 10:06:38 »
Jak my latamy też nam się robią zwisy kilkosekundowe a czasem nawet więcej niż kilkusekundowe, chociaż nie tak często, ale kilka razy w ciągu misji się zdarzy. Wydaje mi się, że winę za to ponosi wadliwy wciąż engine w AF (o FF nie wspominam bo to jest horror on-line) no i same uroki Internetu. Jeżeli leci was wielu lagi niestety będą się pojawiać. My np. latamy na ustawieniach bandwidth host: 128 u/d (lub więcej jeżeli jest powyżej 4 graczy) a reszta 56 u/d, co powoduje mniej więcej równomierne podzielenie sygnału między klientów. Chyba ważne jest żeby wszyscy podłączający się mieli taki sam bandwidth.

« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 25, 2006, 11:15:07 »
Coś niewydaje mi się żeby to był problem AF, tylko ja jestem z polski w 185tej i tylko ja mam taki problem. No ale oni maja łącza po 2 mega a niektórzy po 24 ! Coś mi się zdaje że to jednak wina "telekompromitacji", chociaż moge się mylić bo Falcon niezabardzo lubi różnych wynalazków w postaci routerów, switchów itp.

Dodam jeszcze że przez ten problem wymieniłem pół kompa (płyta główna, procek, pamięć) i nic niepomogło.

Pozdrawiam, Fiero.

Miszon

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 25, 2006, 12:37:18 »
To nie jest problem komputera (gdyby tak było to byś wyciągał mniej fps) ale sieci właśnie. Jeżeli twoi koledzy mają ustawione połączenie na 2 mega a ty mniej, to host może cię traktować trochę gorzej, choć przy tych prędkościach (512) nie powinno przycinać. Moim zdaniem to właśnie kwestia nierównych bandwithów.

« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 25, 2006, 12:52:39 »
Latamy wszyscy na 256down. i 128 up.według zaleceń C3PO i BigBrothera(beta tester LP), ja latam zazwyczaj 256/56 (ze wzgledu na neo) ale jakbym nie ustawil to i tak nic nie pomoże. Oczywiście pytalem Lead Pursuit czy nie natkneli sie na takowy problem, ale okazało się ze ludzie nawet na modemach latają i poza "lagami" nikt nie mial problemów z pauzowaniem.

Pozdrawiam, Fiero.

Iceman

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 26, 2006, 11:29:57 »
Oczywiście pytalem Lead Pursuit czy nie natkneli sie na takowy problem, ale okazało się ze ludzie nawet na modemach latają i poza "lagami" nikt nie mial problemów z pauzowaniem.

Pozdrawiam, Fiero.

coz, LP mowi swoje, a ja tez mam zwisy parusekundowe w on-line. Wiesz, kazda sikorka swoj ogonek itd. a tymczasem problem istnieje. Mnie udalo sie go troszeczke wyeliminowac korzystajac z FSAutoStart-a i wylaczajac zbedne procesy, oraz czasami pomagal OO Clever Cache zeby wyczyscic pamiec. Ogolnie wydaje mi sie, ze ciagle im gdzies "wycieka" pamiec, ale nie przyznaja sie do tego. Ogolnie trzeba z tym zyc. Najuciazliwsze sa freezy podczas ladowan i niskiego podejscia do celu, kiedy takie 2 sekundy oznaczaja spotkanie z ziemia.
Acha, to ze dzieje sie ci to na sp4.2 to juz jest dziwne, bo nigdy z takim problemem sie w tej wersji Falcona nie spotkalem. Oczywiscie zdarzaja sie lagi po sieci w sp4.2 ale freezy nigdy. Juz predzej sie gra wysypie niz "zamarznie"

« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 27, 2006, 06:48:35 »
Iceman a możesz powiedzieć jaki masz net (prędkość i jaki dostawca)? Ja w tym momencie mam Neo512 (640) i zastanawiam się czy niepodnieść do 2 mega, a może wymienić modem, bo coś sie zdaje że tutaj może byc tak naprawde problem. Sagem na USB z Neo niejest najbardziej udanym modelem a wlasnie takowy posiadam. Wiec albo modem albo przepustowosc samego USB.

Pozdrawiam Fiero

ps. w patchu 1.06 bedziemy mieli obracające sie kolka, wlasnie ogladalem filmik od C3PO, ale to tak "cicho sza" ;)

Boba Fett

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 27, 2006, 08:30:05 »
Czy Twoje freezy występują również w grze solo ?? Sprawdzałeś ? Może od tego należało by zacząć ? Problem pojawiał się od początku powstania 4.0. Wiele wskazuje że winę ponosi system Bubble odpowiedzialny za to w jakiej odległości od Ciebie zacząć generować wszystkie obiekty jako 3d. Zmniejsz go i potestuj w solo. Szczerze wątpie aby była to wina Twojego łącza.

« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 27, 2006, 09:57:07 »
Jak latam sam wszystko jest w najlepszym pożądku, nawet jak latam online i jestem hostem tez jest wszystko ok u mnie, bo u clienta czasem wystepuje akceleracja x2 (żadko ale czasem sie zdarza).

Pozdrawiam Fiero