Autor Wątek: Problemy, pytania o gre online  (Przeczytany 31609 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
Odp: Problemy, pytania o gre online
« Odpowiedź #60 dnia: Października 06, 2007, 22:12:15 »
SzKolego Bip3r - zrewidujcie, proszę, swój post bo narażacie ludzi na pomroczność jasną w temacie sieci.  :002:

Wyjaśniam jeszcze raz: mam 2 kompy w sieci LAN (ergo za routerem - NAT jest jedną z usług routera, secundo ergo dzielące to samo IP). Chcę by jeden z tych PC "robił" za serwer, w związku z tym ludzie z zewnątrz (czyli WAN) muszą się "przebić" przez router/NAT do serwera w LAN. W tym celu mam zmapowane wymagane porty (2934,2935 oraz dla celów Rapace OF Launcher 2936 i 21) na wewnętrzne IP serwera. Pociąga to za sobą niemożność przekierowania tychże samych portów na klienta. Z kolei serwer może serwować albo dla LAN albo dla WAN - nie da się tego zrobić dla obu sieci, a przynajmniej moje testy wykazują brak takiej możliwości. Stąd ponawiam moje pytanie: wie ktoś jak to obejść?

Pozdrawiam.

Aaaa było tak od razu naświetlić sprawę :)

Ale mimo to, czy nie powinien zadziałać sposób nr 2 z mojego pokrętnego opisu?? Czyli w kompie na którym masz zamiar lecieć, w celu połączenia się z serverem Falcona wpisujesz IP routera, tak jak pozostali klienci spoza Twojej sieci ???
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #61 dnia: Października 06, 2007, 22:46:50 »
Czas reedycji minął więc post pod postem:

Wacha.. w czasie prób musisz pamiętać, aby Twój server i klient Falcona były uruchomione pod innymi nickami/profilami pilotów. W przeciwnym razie gdy Twój server zostanie uruchomiony jako np. Wacha, to próba podłączenia klienta z drugiego kompa, także z nickiem Wacha zakończy się CTD klienta.

Przed chwilą tego próbowałem, co prawda uruchamiałem 2 wątki AF-a na jednym kompie (1- jako server, 2gi jako klient), ale właśnie w sytuacji kiedy łączyłem 'bip3r' z 'bip3r' to proces AF z klientem miał CTD, podczas gdy proces servera przetrwał tą czołówkę :)

Po uruchomieniu servera jako domyślny profil AF-a "Viper" i uruchomieniu drugiego procesu AF jako profil "biper" oba chodziły obok siebie, ale połączenia nie udało mi się zrealizować, bo komp się totalnie zmulił  :karpik :karpik :karpik

13WELT YouTube Channel

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: Października 06, 2007, 22:55:04 »
Czy ja gdzieś napisałem, że miałem CTD? Jedynie ze względu na lenistwo w wymyślaniu nicków :118: pierwsze co zrobiłem to nazwałem profil na serwerze... serwer. To tak dla zmylenia przeciwnika ;)
Dalej, odpowiadając na pierwszy z Twoich dwóch postów: sposób numer dwa nie ma prawa zadziałać, bo przecież porty są zmapowane - resztę dopowiedz, lub narysuj sobie sam :D

P.S. Dzięki, że tak wytrwale drążysz temat - może do czegoś dojdziemy

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #63 dnia: Października 06, 2007, 23:24:50 »
Czy ja gdzieś napisałem, że miałem CTD? Jedynie ze względu na lenistwo w wymyślaniu nicków :118: pierwsze co zrobiłem to nazwałem profil na serwerze... serwer. To tak dla zmylenia przeciwnika ;)
Dalej, odpowiadając na pierwszy z Twoich dwóch postów: sposób numer dwa nie ma prawa zadziałać, bo przecież porty są zmapowane - resztę dopowiedz, lub narysuj sobie sam :D

P.S. Dzięki, że tak wytrwale drążysz temat - może do czegoś dojdziemy

heh CTD miałem JA :) Nic nie pisałem, że Ty miałeś, tylko że może coś takiego wystąpić.
Ad 2. Czegoś nie kumam.. To jak w końcu jest z tymi kompami? Jak wygląda konfiguracja Twojej sieci?

Jeśli oba te kompy są za wspólnym routerem (jak np w sieci osiedlowej) i oba mają różne IP w LANie, to może zadziałać, bo:
1. Twój server ma IP np. 192.168.0.150
2. Twój klient IP: 192.168.0.160
3. Router Twojego ISP ma IP: 222.111.333.666

Wówczas:
1. Na routerze otwarte porty 2934 i 2935 masz przekierowane na Twój IP servera: 192.168.0.150
2. Na kompie klienta o IP 192.168.0.160 uruchamiasz Falcona, w panelu Multiplayer dodajesz adres servera: 222.111.333.666

Czyli łączysz się z serverem Falcona okrężnie przez router, który ma otwarte porty 2934 i 2935, przekierowane na te same porty w kompie o IP 192.168.0.150.
Powinno zadziałać... chyba..  :118:

(...Chyba to się byk na krowie...  jak mawiał mój dziadek)

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #64 dnia: Stycznia 04, 2008, 12:15:55 »
Zastanawiałem się gdzie umieścić ten post i doszedłem do wniosku,że w tym wątku ponieważ jest związany z FalconAF oraz grą on line.Wyjaśnię o co chodzi.Chcę grać online ale brakuje mi fps.Pisałem o tym pod linkiem http://www.il2forum.pl/index.php/topic,6852.msg156960.html#msg156960
Wykonując różne testy zauważyłem ciekawą rzecz.Przy ustawieniu rozdzielczości 1600x1200 32 Bit 4:3 w setup w misji treningowej 2 (Take off) w 3D widok na wprost uzyskałem dla Balkans 2010 17-18 fps a dla Korea 2010 29-30 fps.Wynika z tego,że mogę dla tej rozdzielczości latać online tylko w Korean 2010 ze względu na fps.Zauważyłem także,że dla teatru Korea chmury mają zieloną poświatę nie porównywałem innych detali ponieważ grałem dotychczas tylko w teatrze Bałkany.
Mam zainstalowaną nakładkę HiTilesAF,ale zauważyłem,że w niewielkim stopniu wpływa na fps.Tyle moich spostrzeżeń,czy ktoś może potwierdzić,że zjawisko fps jest różne dla wymienionych teatrów działań?Drugie pytanie dotyczy parametru Amisotrope filtering w setup.Co to daje?

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #65 dnia: Stycznia 05, 2008, 03:13:55 »
Drugie pytanie dotyczy parametru Amisotrope filtering w setup.Co to daje?
Filtrowanie anizotropowe

http://pl.wikipedia.org/wiki/Filtrowanie_anizotropowe
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

« Odpowiedź #66 dnia: Stycznia 05, 2008, 12:00:59 »
Dziękuję za wyjaśnienie
vito_zm

« Odpowiedź #67 dnia: Lutego 10, 2008, 19:58:30 »
Mam router Edimax i nie mogę się połączyć online. Time out.....
Próbowałem bawić się portami , wtedy net nie działał.
Nie mam firewalla.
Nawet zaporę wyłączyłem
Jeśli ktoś posiada Edimaxa to proszę o pomoc :)

« Odpowiedź #68 dnia: Lutego 11, 2008, 07:07:24 »
Prawdopodobnie musisz przekierować porty w routerze. Znajdź tutaj swój router;
http://www.portforward.com/english/routers/port_forwarding/routerindex.htm  wybierz "Falcon 4" i postępuj zgodnie ze wskazówkami.

« Odpowiedź #69 dnia: Lutego 11, 2008, 12:15:30 »
Prawdopodobnie musisz przekierować porty w routerze. Znajdź tutaj swój router;
http://www.portforward.com/english/routers/port_forwarding/routerindex.htm  wybierz "Falcon 4" i postępuj zgodnie ze wskazówkami.

Dzięki za pomoc! Pomogło-choć trochę musiałem powalczyć.

TomiGos

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: Marca 08, 2008, 13:36:27 »
Jako że jestem nowy na forum chciałem się przedstawić  mam na imię Tomek i witam was wszystkich. Mam parę pytań odnośnie multiplayera. Czy istnieje możliwość latania online ale przez internet jakis serwer publiczny albo coś w deseń vatsim w FS. Jeżeli chodzi o symulator wojskowy to jestem laikiem ale samo zagadnienie lotnictwa nie jest mi obce ponieważ od 8 lat latam w MFS. Wiem że długa droga przedemną jeżeli chodzi o naukę obsługi samolotu wojskowego ale to ma coś w sobie :001: Pozdrawiam wszystkich.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #71 dnia: Marca 08, 2008, 22:59:16 »
Najprościej jeśli interesują Cię publiczne serwery to przez HyperLobby, ale tam chyba tylko wersja F4: AF..

13WELT YouTube Channel

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #72 dnia: Lipca 12, 2008, 01:07:04 »
SitRep:
Open Falcon 4.5, dwóch graczy, oboje za routerami, do których dostępu nie mają, Hamachi nie pomaga, choć działa na FSX. Jakies pomysły ?

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: Lipca 12, 2008, 13:47:51 »
Sun - opisz sposób w jaki użyliście Hamachi. Musisz wiedzieć, że w tym wypadku należy posługiwać się IP ale tymi z Hamachi a nie z TCP/IP ;)

PS jak chcesz możemy wieczorkiem to wypróbować we 3 -kę

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #74 dnia: Lipca 12, 2008, 14:12:29 »
Oczywiście IP było z Hamachi, próba była przez Rapace Launchera, tylko nie wiedzieć czemu w nim widzi Hamachi jako sieć LAN, a sieć LAN jako VPN. Ale mniejsza o to, bo oba działają identycznie. Problem w tym, że próba podłączenia sie do kogoś już w Lobby wywala komunikat o blokowanych portach, mimo iż drugą osobę w lobby widać i jest niby ustawione przez Hamachi.