Autor Wątek: Nasze modele  (Przeczytany 157991 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kos

• Global Moderator
Odp: Nasze modele
« Odpowiedź #660 dnia: Października 06, 2022, 10:59:30 »
Jeden z ostatnio wykonanych przeze mnie modeli:

Jest to Jak 3 firmy Special Hobby w skali 1/32.

Ale przy okazji zobaczcie co znalazłem w jednym z pudeł podczas robienia porządków w piwnicy. To Matchbox w skali 1/72 kupiony w CSH jakieś -tak na oko- 40 lat temu. Pamiętam, że zacząłem go w tamtym czasie robić ale z jakiegoś powodu prace przerwałem. Malowany jeszcze pędzlem, elementy modelu klejone raczej mało precyzyjnie i jakimś "dziwnym" klejem co spowodowało, że niektóre spoiny "puściły" i w ogóle model poważnie zakurzony i popękany. Nawet miał naklejone kalkomanie. Postanowiłem go reaktywować co wymagało niemal całkowitego porozklejania niektórych elementów, użycia "kreta" a na końcu szpachli i papieru ściernego. Tak więc model po wielu, wielu latach dostał "nowe" życie a wyszło to co wyszło:

Dziadek Kos

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #661 dnia: Października 06, 2022, 11:21:51 »
Oba fajne. Nad tym samym dokładnie Jaczkiem nawet nie tak dawno też myślałem, ale teraz jakoś mam wstręt do samolotów z gwiazdą.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #662 dnia: Października 06, 2022, 11:40:34 »
Reaktywuje się jeszcze Wellington. Też Matchbox w tej samej skali i też z tamtego okresu ale ten był w niewielkim stopniu złożony. Jak skończę to pokażę co mi wyszło a na razie jest tak:

Dziadek Kos

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #663 dnia: Października 06, 2022, 12:03:50 »
Kosie, te wszystkie mankamenty o których mówisz, o spoinach, o rozpadaniu się, o pędzlu to tylko wartość dodana do modelu. W rzeczywistości wcale nie było lepiej  :053:. Bardzo ładnie wyszedł.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #664 dnia: Października 06, 2022, 18:41:03 »
Lancaster w okolicach 1980 - obiekt westchnień i marzeń. Piękny powrót do przeszłości.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #665 dnia: Października 07, 2022, 08:54:59 »
W 1980? Żartujesz. Nawet nie wiedziałem wtedy, że takie były osiągalne. Połowa lat 80 to chyba pojawienie się czasem modeli Matchbox'a w Składnicach Harcerskich. Miałem od nich np. P-38, Mustanga i Mosquito. Wcześniej to tylko Bf zrobiony Avii robił za klejnot koronny kolekcji. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #666 dnia: Października 07, 2022, 09:39:25 »
Wcześniej to tylko Bf zrobiony Avii robił za klejnot koronny kolekcji. :)

Ale Czapla nadawała się też nieźle na jakiegoś Henschela. ;)
« Ostatnia zmiana: Października 07, 2022, 10:33:15 wysłana przez KosiMazaki »

www.yoyosims.pl

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #667 dnia: Października 07, 2022, 12:52:43 »
W innym pudle znalazłem jeszcze takie "perełki":

Niestety Privater nie ma kalkomanii. Latająca łódź jest częściowo sklejona a Heinkel jest bez instrukcji montażu. Na razie nie mam zamiaru ich robić ale może kiedyś, w ramach relaksu... kto wie. Prawdę mówiąc całą trójkę mogę komuś oddać za darmo, byle odbiór był osobisty. W każdym razie na wykonanie czeka kilka modeli takich jak Heinkel 111 Revella w 48, Tornado Revella w 32, Mig 29 Rewella w 32, A 6-E Intruder Trumpetera w 32, Su 57 Zwezdy w 48, Mig 27 Trumpetera w 48 czy Jak 9T ICM w 32. Tak więc zajęcie mam na dłuższy czas. Problemem staje się brak miejsca na przechowywanie gotowych modeli mimo tego, że moja "modelarnia" otrzymała do dyspozycji cały pokój i wielki blat roboczy. Wreszcie po tylu latach!
Dziadek Kos

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #668 dnia: Października 07, 2022, 18:57:32 »
Fajne. Z czasów PRL to ja miałem tylko taką łódź:

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #669 dnia: Października 08, 2022, 17:49:39 »
Wygląda mi to na firmę z dawnego DDR a model to radziecka Be-6 o ile mnie pamięć nie myli. Oooo... Nie zauważyłem instrukcji obok.
Dziadek Kos

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #670 dnia: Października 08, 2022, 19:41:38 »
Problemem staje się brak miejsca na przechowywanie gotowych modeli ...

Ja tam wieszam, może nie jest to profesjonalny sposób prezentacji ;D, ale po pierwsze nic się nie dzieje, nie odkształca (sprawdzone przez lata!), po drugie mniej się kurzy (w porównaniu do innej odkrytej przestrzeni), a po trzecie, w sumie całkiem dobrze to wygląda.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #671 dnia: Października 08, 2022, 22:53:50 »
No, nie wiem... mam uraz do takiej ekspozycji. Za bąka też wieszałem pasażery z VEB Plasticarda (z DDR-u), działało dopóki żyłka nie pękła. wszystko co na niej wisiało poszło się kochać  :542:.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #672 dnia: Października 09, 2022, 08:07:59 »
Oczywiście, musi być odpowiednia linka, ja używam tam takiej splecionej, z cienkich żyłek. Bardzo mocne połączenie, nie rozerwiesz tego rękami nawet, trzeba by przeciąć.

www.yoyosims.pl

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #673 dnia: Października 31, 2022, 09:41:26 »
Kolejny z moich modeli. Tym razem MiG 3 w skali 1/48 firmy Trumpeter. Malowanie dwukolorowe farbami Humbrol przy użyciu radzieckiego "pistoletu".

Dziadek Kos

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #674 dnia: Października 31, 2022, 10:20:22 »
Ale jak to, znowu ruski? :O
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.