Autor Wątek: record avi  (Przeczytany 6706 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wodzu

• Gość
Odp: record avi
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 26, 2006, 19:37:37 »
Dzieki Kusch, tylko ja mam problem innej postaci. Chodzi o to ze jak nagram tracka (record track) zapisze go i jak mi wyjdzie do tego widoku gdzie wybieramy samolot itd. i jak wybiore "video edit" to albo nie ma tam mojego samolotu jest tylko pokazana mapka albo sie po 3 sekundach samo wlacza i ciagle chce zapisywac :( Jesli ktos wie o co chodzi  to porsze o info.

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 26, 2006, 22:05:34 »
Jeśli track nie jest uszkodzony (dość często zdarzało mi się, że tracki z lotów online nie zapisywały się poprawnie) to możliwe, że popełniasz drobny błąd. Jeśli zapisujesz tracka musisz przed edycją (video edit) go otworzyć (w głównym menu Open->(zmieniasz typ plików na Tracks) wybierasz zapisany track i dopiero możesz go edytować, później znowu zapisać w oddzielnym pliku i przed nagrywaniem też musisz go przeładować) ;)
Jeśli dobrze zrozumiałem to odrazu po zapisaniu bierzesz video edit, a wtedy nie masz załadowanego tracka tylko misję którą leciałeś :P

@Kusch
Bardzo ładny cytat :002:, już sam chciałem to tutaj zdublować bo sporo osób nadal nie rozumie. :D
DCS/FSX/AC/pCARS

Q-bak

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 26, 2006, 21:53:54 »
Tak wiec nagralem tracka, wyedytowalem no i chcialbym to w koncu do AVI wrzucic. Problem w tym, ze nie bardzo wiem jak... Jakich kodeków mam uzyc ? (jakosc wybieram na dosc mala, 20% ale o tym za chwilke)

Teraz problem nr. 2  - ustawiajac nawet tak niska jakosc, bardzo wolno mi te fps'y sie zgrywaja do pliku. Rozumiem, ze nie bedzie sie to robic szybko na moim sprzecie, ale to istny pokaz slajdow - jeden fps = 5sek (moze tak jest normalnie). Co gorsza, po jakims czasie komputer wiesza sie (tzn. eksportowanie sie wiesza, ale moge ten proces zakonczyc i dotychczasowa praca zostaje zapisana) Raczej tego problemu nie ominę, więc czy mógłby ktoś mi ten filmik przezucic na to avi ? Będe wdzięczny.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz !

« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 27, 2006, 08:22:35 »
Witam
mam podobny problem,ale dotyczy Falcona  AF.Tracki są zapisywane na ścieżce acmibin w postaci plików typu VHS,które można oglądać w odtwarzaczu sim Falcona AF.Chciałbym pliki nagrane w sim zamienić na format AVI,aby móc je oglądać w innych odtwarzaczach lub je wypalić np.programem Pinnacle na CD.Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?
pozdrawiam
vito

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 27, 2006, 16:11:58 »
Jakich kodeków mam uzyc ? (jakosc wybieram na dosc mala, 20%)
Zazwyczaj zgrywam Xvid'em (dołączonym do Lock On'a) w rozdzielczości 640x480 z jakością 60-70%. Jeśli potrzebuję mniejszy plik to dopiero później przerabiam innymi programami na wmv lub rmvb. ;)

ustawiajac nawet tak niska jakosc, bardzo wolno mi te fps'y sie zgrywaja do pliku.
To akurat normalne. U mnie (A64@2,7GHz) idzie jakieś 3-5 fps niezależnie od wybranego kodeka i jakości. Jeśli dobrze pamiętam to nawet nieskompresowany zgrywa z taką samą prędkością, dlatego trzeba zgrywać konkretne sceny które chcemy wykorzystać, a nie całość.

Jeśli chodzi o zawieszanie się to może wina sprzętu. Mówimy o LO1.12 czy 1.02? Może mało RAMu lub kończy się miejsce na hdd?

Tracki są zapisywane na ścieżce acmibin w postaci plików typu VHS,które można oglądać w odtwarzaczu sim Falcona AF.Chciałbym pliki nagrane w sim zamienić na format AVI
W Falconie to chyba tylko FRAPSem, przynajmniej nie widziałem tam żadnych wbudowanych narzędzi.
DCS/FSX/AC/pCARS

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 27, 2006, 19:08:44 »
Ja też mam pytanie pewne przy nagrywaniu trackow, a dokładnie przy edycji....
Tak więc po nagraniu tracka zapisuje go po czym otwieram go za pomocą edit video. No i chcę sobie wyciąć kawałek tracka ale nie wiem jak to zrobić??.
Aha jeszcze jedno czy da się cofnąć trochę tracka w czasie odtwarzania?? :banan

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 27, 2006, 19:27:35 »
Nie można cofać tracków.

Fragment tracka który chcesz nagrać określasz po wybraniu opcji record AVI, podaje się tam początkową i końcową sekundę tracka do nagrania.
Video Edit służy głównie do ustawiania kamer. Można za jego pomocą najwyżej skrócić tracka obcinając koniec.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 27, 2006, 22:53:30 »
iq85 dziękuje za sugestie.Masz rację można nagrać film podczas gry programem Frap a następnie można go obrabiać programem Pinnacle Studio dogrywając np.komentarz
pozdrowienia
vito_zm

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 28, 2006, 16:35:44 »
Hmmm a z czym to może być związane i jak z tego można wybrnąć... :013: :013:
Nagrywam tracka zapisuje go i oglądam  :013: wszystko jest ok  :010:....Następnie chcę go zapisac jako *.avi. Wszystko ustawiam i daje ażeby nagrywał... Później wchodze w folder movies i otwieram filmik za pomocą odtwaracza. Jednak nic nie widac nie ma żadnego obrazu a tym bardziej dźwięku. A rozmiar pliku wynosi średnio 3 MB... Aha uzywam Dvix lub Xvid do nagrywania albo tego standardu full frames jakość około 30% i klatek na sekunde tez pod 30  :banan

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 29, 2006, 14:40:03 »
Pomoże mi ktoś?

Trochę cierpliwości to nie piekarnia.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 29, 2006, 14:44:53 »
Dźwięk jest zgrywany do osobnego pliku.

Po nagraniu powinieneś mieć w folderze movies plik avi i plik audio.

Film zgrywa się poprawnie? Powinno wyświetlić się okno z grą w rozdzielczości którą ustawiłeś i track powinien się odtwarzać (ze ślimaczą prędkością)

Jak wszystko powyższe jest w porządku to pokaż screena z ustawień jakićh używasz w menu record avi.

« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 29, 2006, 14:48:33 »
Znowu nie raczyłeś nawet poczekać 24 godzin na odpowiedź, choć już TU była o tym mowa... Ja Ci za bardzo nie pomogę, bo się na tym nie znam, ale czy to tak trudno zebrać w sobie trochę cierpliwości :005:
3 mega? Czy czekasz wystarczająco długo na zgranie klatka po klatce?

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 04, 2007, 13:24:12 »
Przeszukałem wzdłuż i wszerz ten topic i nic o tym nie ma więc pozwole sobie zapytac jeszcze raz.
Tak więc nagrywam tracka i zapisuje go. Później za pomocą open mission otwieram go wybierając z listy wyboru track files. Następnie klikam record avi. Ustawiam czas od kiedy do kiedy ma się nagryweac i wybieram rodzaj kodowania wybierałem już :
 :013: DivX (2 rodzaje)
 :013: Indeo codec
 :013: oraz Xvid
Klatki ustawiam na około 25 FPS a jakość pod 60 %. Klikam START. Włącza mi się sie wtedy ten track w o wiele zwolnionym tempie. Później nagrywa mi się dźwięk. Ostatecznie na ekranie pojawia mi się raport taki jak po ukończeniu misji. Klikam CLOSE.

Wchodzę do Windowsa otwieram folder z grą następnie MOVIES. W folderze mam pliki o rozszerzeniu *.avi.wav kazdy z nich ma miarę nie większą niż 4MB. Po uruchomieniu słychać tylko dźwięk w bardzo słabej jakości (szumy).
Co mam zrobić ażeby nagrać film. Dodam że ściągnąłem wczoraj kodeki do divx i zainstalowałem ale nic to nie pomogło poniżej umieszczam screeny.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 04, 2007, 17:46:55 »
No od razu lepiej, trzeba było tak od razu napisać, teraz mogę przynajmniej coś konkretnego powiedzieć :)

Plik o rozszerzeniu *.avi.wav to plik wyłącznie audio. Oprócz niego powinien się utworzyć plik *.avi z filmem bez dźwięku, albo jeden plik *.avi zawierający dźwięk i obraz, ale to nie przy każdej formie zapisu.

Na twoim miejscu spróbowałbym jeszcze zamiast kodeków zrzucania bez kompresji (full frames - uncompressed), albo jako oddzielne klatki (numbered screenshots). Kodeki bywają kapryśne i może coś się u ciebie posypało w systemie.

Druga rzecz:

Ze screena widzę, że w wersji 1.02 trochę inaczej ten ekran wygląda, jakoś mniej opcji. A co wybierasz w opcji rezolucja? (Co za debil to tłumaczył przecież powinno być "rozdzielczość", lol) Możliwe, że wideo się nie nagrywa bo nie ma tam nic ustawione.

W ostateczności sprawdź jeszcze plik Config\graphics.cfg i odnaleźć w nim dwie sekcje które powinny wyglądać tak:

AVI
    {
        resolution = {640, 480};
        fullscreen = 0;
        aspect = 1.333333373;
    }

AviFolder = "Movies/";

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 04, 2007, 18:36:20 »
Hmmm w pliku config nie ma takiej sekcji  :banan
A lista wybierania rozdzielczości jest pusta niezależnie od wybranego rodzaju kompresji filmu....
Może zrobię kopie zapasową tego pliku i wstawię tam te sekcje :D