Autor Wątek: Warsztat modelarza  (Przeczytany 12376 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kaa

• Gość
Warsztat modelarza
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 19, 2005, 14:08:36 »
takie pytanka z pogranicza tematu:
- ile modeli macie na raz na warsztacie - jeden czy więcej? na jednym łatwiej się skoncentrować, ale czasem za mało roboty jest - np. położyć powłokę i trza dobę czekać... można by w tym czasie coś innego podłubać
- czy też Wam jest tak ciężko zabrać się z powrotem do roboty np. po miesięcznej przerwie? bo mi cholernie... nie pamiętam co zrobiłem, czego nie, co miałem załatać i w ogóle jakoś tak... a im dłuższa przerwa tym gorzej.
 :)

Offline Leon

• Global Moderator
Warsztat modelarza
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 19, 2005, 14:11:39 »
Robie zawsze jeden model na raz z wielotygodniowymi interwałami :) I też cięzko mi sie zabrać po dłuższej przerwie - bo a to coś do zrobienia a to coś innego....
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

kaa

• Gość
Warsztat modelarza
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 19, 2005, 14:18:42 »
zapomniałem dodać, że też przeważnie robię jeden. czasem, gdy jest już w zaawansowanym stadium i np. schnie, a mnie najdzie akurat na dłubanie, to zaczynam coś nowego - rozpoznanie tematu, oglądanie wyprasek, może pomalowanie kabinki... ale tempo mam iście żółwie i czasem mi się wydaje, że nic z tego nie będzie.

Offline Kos

• Global Moderator
Warsztat modelarza
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 19, 2005, 23:31:40 »
Kaa... wylacznie jeden. Powod jest bardzo prosty.... ciaglosc! I nikomu nie zalecam inaczej.
Dziadek Kos

Bladerunner

• Gość
Warsztat modelarza
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 28, 2005, 10:53:41 »
A czy ktoś mógłby zrobić fotkę takiego aerografu z lodówki, bo jak sie piszę to co innego a jak pokaże to... tez coś innego...

Oberst26

• Gość
Odp: Warsztat modelarza
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 25, 2007, 22:46:44 »
Niezły warsztacik! Mojemu jeszcze daleko do takiego full wypasu

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 26, 2007, 08:31:26 »
Dzięki... ale może zechciałbyś pokazać nam swoje miejsce pracy przy budowie modeli (oczywiście jeśli czymś takim się zajmujesz).
Dziadek Kos

Oberst26

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 28, 2007, 12:49:57 »
Ehh.. Zwykłe biurko. Narazie nie dysponuję cyfrówką. Narzędzia: zestaw pilników igiełkowych ,igły od strzykawek różnych grubości ,suwmiarka (nieraz się przydaje) ,pęseta ,klamerki ,małe obcążki, drobny papier ścierny, duża soczewka powiekszająca (problem w tym jak do niej zrobic statyw)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 28, 2007, 12:57:33 wysłana przez Oberst26 »

Oberst26

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 31, 2007, 16:32:18 »
Byłem dziś w sklepie modelarskim i wyczaiłem tam nawet niezły aerograf (cena-116 zł.). Miałem go nawet kupic, ale pomyślałem że muszę sie dowiedziec parę rzeczy na jego temat. Chciałbym się np. dowiedziec w jaki sposób się go czyści po zakończeniu pracy,(oraz czym) i czy zależy to od rodzaju użytych farb ?

Pozdro !

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 31, 2007, 16:50:35 »
Nie lubimy bałaganu. To pytanie należało zadać w tym temacie: http://www.il2forum.pl/index.php/topic,4315.msg51966.html#msg51966.

W przyszłości proszę o zadawanie pytań w odpowiednich działach.
Dziadek Kos

Oberst26

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 31, 2007, 21:44:12 »
Sorki ! Proszę więc o usunięcie tego pytania.

Offline Lewy

• *
  • Prowadzę, nie piję
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 12, 2008, 19:51:24 »
0 To może i ja pokażę czego używam do budowy modeli.
Na początek troszkę chemii:

Jak widać używam farb wielu producentów, a to dla tego, że kupowałem kiedyś po kilka egzemplaży(egzemplarzy) żeby znaleźć te najbardziej mi odpowiadające. Teraz kupuje tylko Humbrola (bo jest bardzo trwały) i Pactrę. Jako podkładki używam okładki od bloku techniczne, bardzo dobrze zabezpiecza stół przed uszkodzeniem np: skalpelem.

Narzędzia i kleje:

Używam dwóch klei cyjanoakrylu i revella z igłą.

Farby i inne chemikalia trzymam w kartonie, żeby nie walały się po całym pokoju.

Wszelkie niewykorzystane kalkomanie i elementy starannie kolekcjonuję.

Stary model Hawka na którym testuję malowanie i wszystkie inne zabiegi.

I na koniec moja sprężarka. Nie jest za piękna  :004:, ale zapewniam, że zdaje swój egzamin w 100% i do tego kosztowała mnie jakieś 50zł.

Używam także wiele, wiele innych rzeczy których tu nie pokazałem takich jak: zapałki, wykałaczki, rajstopy (nie moje  :004:) do robienia lin i naciągów, żyletki, pastele i wiele innych.
Przez wakacje robie modele na stole, lecz gdy jestem w akademiku muszę zadowolić się krzesłem :001:.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2008, 20:06:23 wysłana przez Kos »

Siara

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 13, 2008, 20:35:18 »
A to moj warsztat. Tu powstaja moje kreacje.

« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 13, 2008, 20:46:29 »
Siara, bardzo ciekawy sposób organizacji stanowiska pracy. Na pewno działa motywująco.  :020: