Autor Wątek: Wygląda na to, że można już kupić FC przy pomocy kart kredyt  (Przeczytany 3162 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

qrdl

• Gość
Witam,

Oto link do tematu na temat nowej metody płatności na forum

http://forum.lockon.ru/showthread.php?t=8352

pozdrawiam,
qrdl

[ Dodano: Pią Maj 13, 2005 3:08 pm ]
Dobra panopki, dziś zakupiłem wersję download - 0 problemów z zakupem (VISA) i aktywacją, właśnie moje wyposzczone łapki obmacują FC z każdej strony :-)

Boxster

• Gość
Wygląda na to, że można już kupić FC przy pomocy kart kredyt
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 15, 2005, 17:56:27 »
@McHaron
Jak odbywa się zakup przez net, nie ma problemów? No i jak jest spr. oryginalność produktu skoro to wersja download, przy box to CD mamy w napędzie, a tutaj? Czy mogę przegrać wersję download kumplowi i będzie mu śmigać, na jakiej zasadzie działa to zabezpiecznie? Nie jest tak, jak z XP, że system spr. sprzęt i jak coś mu się nie zgadza to już d...? Można to bez problemów instalować po formacie i pozostając offline?

My tu o częsci setnej poprawek, a czy coś wiadomo na temat pierwszej bety 1.2?

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 16, 2005, 00:59:23 »
odp. 1) bylo juz o tym na forum. w skrocie napisze tylko ze kumplowi nie bedzie smigac, no chyba ze odstapisz mu swoj numer seryjny.

odp. 2) ja nic nie wiem. zdaje sie ze 1.2 ma wyjsc na przelomie 2005/2006 wiec jest jeszcze czas na bete. teraz to najwyzej alfa mogla by sie pojawic :)

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 21, 2005, 11:53:00 »
Cytat: Boxster
Jak odbywa się zakup przez net...

Jest bardzo prosty ...
Najpierw się logujesz (zakładasz konto, jeżeli go nie masz), następnie idziesz do produktu, który chcesz kupić i kupujesz ... po drodze wpisujesz dane karty płatniczej i tyle ... wszystko jak po maśle, na nic nie trzeba czekać.

Po dokonaniu zakupu następuje odblokowanie możliwości ściągnięcia full wersji web + zostaje Ci podany twój numer rejestracyjny wersji, który wprowadzasz przy instalacji gry (właściwie to już nie pamiętam czy nie przy pierwszym uruchomieniu).

Teraz gdy wszystko masz zainstalowane i ustawione, robisz sobie zrzut rejestrów, aby nie wykorzystywać kolejnego z maksymalnie pięciu możliwych wpisów klucza rejestracyjnego w przypadku konieczności przeinstalowania systemu (na ten sam!). Robisz to programikiem, który również ściągasz z lockon.ru.
Jeżeli natomiast zmieni się sprzęt, to tak jak mówiłem, klucz pozwala na pięciokrotną rejestrację ... a jak słyszałem ponoć nawet i więcej, jeżeli się do nich dzwoni, że coś tam, coś tam się porąbało... i tak dalej.

Generalnie praw chroni starforce, praktycznie nie do przejścia, podanie kopii kumplowi nic nie da, kupujesz tylko dla siebie ... i dobrze :) przecież teraz to już na prawdę bardzo rozsądna cena za pracę zespołu ludzi. Przy każdej próbie połączenia z netem gry starforce sprawdza czy nie nastąpiło jakieś nadużycie... nie warto bo stracisz swoją kopię... Do zarejestrowania (zakończenia procesu instalacji) gry również jest konieczne podpięcie do internetu.
Motto!
Chcemy mieć następne wersje i rozwój gry na poziomie (a nie bsi2w) ??? Płaćmy za to co już zrobili, żeby wiedzieli, że warto...

Blackmessiah

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 21, 2005, 13:19:43 »
Jakos nie moge sie przekonac do kupowania w ten sposob. Zakupy przez net - to rozumiem. Kupuje analogowo plytke, ktora fizycznie lezy u mnie na polce i instaluje ja kiedy chce. Uzyskiwanie jakichs numerow seryjnych po kolejnych instalacjach systemu - to chyba zbytnie uzaleznianie sie od pradu i elektrycznosci, sieci, serwerow i innych czynnikow.

Dajmy na to:
1. Firma zbankrutuje.
2. Serwer padnie.
3. Wystapi jakas nieprzewidziana trudnosc (szczatki stacji MIR uderza w siedzibe firmy).

Co wtedy? Nie zainstaluje swojej wersji gry, bo... patrz Ad.1, 2 i 3.

Poza tym jesli nie bede mial dostepu do sieci, bo bede gral w gierke np. na Spitsbergenie lub Madagaskarze, w najgorszym wypadku w Zimnej Wodce.  :mrgreen:

Boxster

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 21, 2005, 13:55:01 »
Oki, dzięki za info, ale już kupiłem (jakieś 3 dni temu) i na razie staram się nie myśleć o problemach. Mam tylko nadz., że w końcu pojawi się w PL paczka GOLD to sobie z miłą chęcią sprawię prezencik... No i modle się o darmową wersję 1.2 dla osób posiadających 1.1.

Schmicht

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 22, 2005, 09:40:17 »
Cytat: Blackmessiah
Dajmy na to:
1. Firma zbankrutuje.
2. Serwer padnie.
3. Wystąpi jakaś nieprzewidziana trudność (szczatki stacji MIR uderza w siedzibe firmy).

Jak zaczniesz tak gdybać, to nie kupisz ani ver web ani ver cd bo nagle pojawią się punkty przeciw:
Np:
1. Płytka, którą dostaniemy jest nagrana z jakimiś bugami
2. Pudełko z grą zostanie uszkodzone podczas transportu
2. Płytka jest porysowana, lub została przez nas tak porysowana że już nie jest możliwy odzczyt z niej (kwestia przypadku)
itd.  :wink:

Ja tam zakupiłem ver web i jestem zadowolonym jej użytkownikiem  :D

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 22, 2005, 10:16:17 »
Cytat: Schmicht
1. Płytka, którą dostaniemy jest nagrana z jakimiś bugami
2. Pudełko z grą zostanie uszkodzone podczas transportu
2. Płytka jest porysowana, lub została przez nas tak porysowana że już nie jest możliwy odzczyt z niej (kwestia przypadku)
itd. Wink

jeśli cd jest uszkodzone etc..., dostaniesz nową...
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...

Schmicht

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 22, 2005, 10:22:13 »
No ja wiem, że dostajesz druga płytkę, ale trzeba wtedy zapłacić za wymina...
Ale nie o to mi chodziło, chodziło mi o to że jak będziemy się takimy rzeczami przejmować to w życiu niczego nie kupimy.  
Bo np kupując na www.lockon.ru dostajemy zaświadczenie że daną grę kupiliśmy i w razie czego mamy dowód, jakby im serverk padł, a po drugie na pewno robią jakieś kopie zapasowe na takie nieprzewidziane przypadki.

Blackmessiah

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 22, 2005, 12:22:53 »
Schmicht, nie jestem az tak zachowawczy. Po prostu moja wiara w elektroniczne zabawki nie jest slepa. Czasem nie moge w waznym momencie wyslac nawet poczty elektronicznej, bo... serwer padl, albo przepraszaja, ze jakas konserwacja. A zdrowia straconego zalatwianiem takich rzeczy telefonicznie nikt mi nie zwroci.

Chodzilo mi tylko o wersje pudelkowa, ktora lezy na polce i moge ja w kazdej chwili zainstalowac. Nawet po tym, jak mi system 5x padnie.

A w zaswiadczenia od Ruskich nie wierze. Kiedys wygralem nawet proces z firma komputerowa i mam wyrok zasadzony na moja korzysc. A kasa? No coz... Nawet moj wyrok-zaswiadczenie nie pomaga.  :mrgreen:

Boxster

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 22, 2005, 21:05:05 »
Cytat: Schmicht
No ja wiem, że dostajesz druga płytkę, ale trzeba wtedy zapłacić za wymina...
Ale nie o to mi chodziło, chodziło mi o to że jak będziemy się takimy rzeczami przejmować to w życiu niczego nie kupimy.  
Bo np kupując na www.lockon.ru dostajemy zaświadczenie że daną grę kupiliśmy i w razie czego mamy dowód, jakby im serverk padł, a po drugie na pewno robią jakieś kopie zapasowe na takie nieprzewidziane przypadki.

Tobie chyba konkretnie chodzi o to: "The unique reference for this transaction is: XXXXXXXXXXXXXXX", bo cieżko nazywać dowodem zakupu "mail". Zresztą jedyną wartościową info. w nim zawartą był właśnie w/w numer. Do tego jeszcze mam swój serial, więc chyba nikt mi już nie powie, że nic u nich nie kupowałem...  :wink:

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 23, 2005, 18:04:53 »
Cytat: Blackmessiah
... Po prostu moja wiara w elektroniczne zabawki nie jest slepa ...

Ludzie! ... O czym wy się tak rozpisujecie ???

Płacisz kartą -> Ściagasz plik instalacyjny -> Zapisujesz klucz kodowy w pliku tekstowym -> nagrywasz wszystko na CD

... i masz normalnie grę na CD i nie musisz jej już ściągać więcej ... i robisz z tym co chcesz ...

Skąd pomysł, że za każdym razem trzeba ją Ściągać ???

[ Dodano: Wto 23 Sie, 2005 18:17 ]
... i jeszcze jedno...

Nieuchronnie zbliżamy się od momentu, kiedy to nawet bilet miesięczny na ulubiony autobus podmiejski będziemy kupować przez NET. Wersja płytowa w pudełku będzie rarytasem, tylko dla tych, co to się uparli, że tak chcą .... czemu ??? A no temu, że ONI (producenci) lepiej na tym wychodzą! Nie muszą nic drukować, wysyłać, płacić cła ani płacić dystrybutorowi, czy końcowemu sprzedawcy.

Popatrzcie FC nie można kupić w żadnym normalnym sklepie, tylko w monopolu pod tytułem pilots.pl (kim), dlaczego???

Dlaczego firma, która chce przecież sprzedawać swój towar w ilości jak największej pozwoliła by na sprzedaż (nie dystrybucję! Sprzedaż!) miała monopol jakaś tam firemka, która w dodatku istnieje tylko w internecie i nie ma żadnej sieci sklepów fizycznych i nie robi w dodatku żadnej konkretnej promocji ??? Przecież to jest jak gol do własnej bramki !!! No właśnie, nie do końca... to jest czysta kalkulacja.

Ci co nie chcą stracić kasy, biorą wersję web. ED i tak zarabia super, bo nie ma praktycznie żadnych kosztów wyprodukowania i dostarczenia kolejnej kopii do klienta. Ci co chcą CD zapłacą KUPĘ KASY, bo CD sprzedaje tylko jedna firma w Polsce, i to bardzo DROGO! Nie ma konkurencji = nie ma spadku ceny. I tak na tym ED również wychodzi dobrze. bo ten procent, który z jednej kopii mają jest i tak wystarczają kwotą.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 23, 2005, 20:45:50 »
Tak, tyle że za parę lat kiedy ED przestanie suportować FC to zostaniesz z płytka w zębach bo nie będziesz mógł jej aktywować.

Poza tym zorganizowanie sprawnej sieci  z której mógłbyś pobrać soft jest dość drogim przedsięwzięciem bo Ty płacąc 30$ będziesz wymagał aby transfer był przyzwoity, by był dostęp całodobowy bez zapychania się. Jest jeszcze jeden "+" wydania na płycie, trafia ona do większego grona odbiorców i możesz ją wydać, wypuścić dwa patche i sie zwinąć. Dlatego też na takie coś mogą sobie pozwolić firmy pokroju Valve Soft bo one raz że mają kasę, dwa że FPP ma więcej fanów niż jakikolwiek sim. Zresztą nawet Valve zrobiło taka i taka edycję Halfa 2 :) Do tego dochodzi zabezpieczenie całej transakcji bo bardzo byś nie chciał aby wyczyścili konto firmowe albo konto klienta. Wiec napewno w tym co napisałeś jest trochę racji ale nie jest też tak różowo.

Ja osobiście wolę wydanie na CD bo mam wtedy pewność że w łapkach mam to za co zapłaciłem.

Ps. Aktywacja ponoć jest generowana na podstawie klucza wygenerowanego na podstawie hardware'u który masz w kompie i nowa aktywacja jest ponoć wymagana jak zmieni się 40% (a jak jest to tylko twórcy wiedzą) więc sam rozumiesz chyba o co już mi chodzi.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

lobo

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 23, 2005, 21:20:47 »
Cytat: KosiMazaki
Tak, tyle że za parę lat kiedy ED przestanie suportować FC to zostaniesz z płytka w zębach bo nie będziesz mógł jej aktywować.

I oto niestety chodzi... :roll: Po co masz sie bawic stara gra - kupuj nowa, lepsza, z ladniejsza grafa, nowymi ubersamolotami, "BeSure technology" itd. :twisted:  :mrgreen:

EDIT

W sumie to i tak powinniscie sie cieszyc, ze Rosjanie w LO nie maja najlepszej awioniki, radaru zdolnego do sledzenia 43947923756 celow naraz i walki z 9808274 :) Gdyby Olo robil te gre tak by to wygladalo :P

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 24, 2005, 11:49:30 »
Cytat: lobo

W sumie to i tak powinniscie sie cieszyc, ze Rosjanie w LO nie maja najlepszej awioniki, radaru zdolnego do sledzenia 43947923756 celow naraz i walki z 9808274 Smile Gdyby Olo robil te gre tak by to wygladalo Razz

i właściwie miałbym to gdzieś , bo latam po ruskiej stronie w locku:)

[ Dodano: Sro 24 Sie, 2005 12:54 ]
Mam ważne pytanie w zw. z Starforce.
Mianowicie, czy muszę odinstalować wszelakie CloneCd i Alcohol120%??
Czy nagrywarka DVD będzie stwarzała problemy?

Bo wole wiedzieć na oko czy mi zadziała, zanim wydam te 60zł:)
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...