Autor Wątek: RC, czyli nie tylko redukcja!  (Przeczytany 107019 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: RC, czyli nie tylko redukcja!
« Odpowiedź #300 dnia: Kwietnia 22, 2015, 22:52:35 »

(foteczka jest lineczkiem do filmiczku)
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

« Odpowiedź #301 dnia: Kwietnia 23, 2015, 23:04:47 »
I jeszcze dwa filmiczki na dobranoc:

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 10, 2015, 16:45:47 wysłana przez KosiMazaki »
Get a bike. Break FREE!

« Odpowiedź #302 dnia: Kwietnia 24, 2015, 07:21:40 »
I kolejny (obiecuję że ostatni w tym tygodniu), na dzień dobry:

Get a bike. Break FREE!

« Odpowiedź #303 dnia: Czerwca 05, 2015, 09:09:10 »
Jedna z ciekawszych rzeczy jakie ostatnio widziałem w temacie wielo-wirnikowców:

https://www.lily.camera/

« Odpowiedź #304 dnia: Sierpnia 10, 2015, 12:17:34 »
Kolejny urlop za nami, kolejne doświadczenia w kieszeni. Tym razem z gatunku "dwa żywioły..."

Kolejne TAM GDZIE ZAWSZE, więcej będzie jak się troszeczkę w robocie ogarnę.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 10, 2015, 16:45:29 wysłana przez KosiMazaki »
Get a bike. Break FREE!

« Odpowiedź #305 dnia: Sierpnia 24, 2015, 09:25:06 »
Rewelacyjne te Twoje modele. Ja ulotniłem wreszcie swój. Trwało to trochę ale całość lata bardzo przyjemnie. Jak będę miał okazje to nagram filmik i wrzucę na forum.
Chciałbym zapytać jaki masz patent na oświetlenie. Sterujesz nim z aparatury? Zasilanie z pakietu czy osobne? Chciałbym coś podobnego wykonać i zastanawiam się jak to zrobić jak najniższym kosztem.
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

« Odpowiedź #306 dnia: Sierpnia 24, 2015, 09:58:57 »
Najniższy koszt to "trójniczek" przy konektorku ESC który wyprowadza zasilanie z baterii (3S ~ 12v) na osobną parę kabelków. Na tej parze jest dodatkowa para konektorków (lub przełącznik, jak kto lubi) która daje możliwość włączania oświetlenia (lub nie) na ziemi; przy czym jeśli szkoda ci tych 5pln można z tego zrezygnować i mieć światła włączone zawsze. Dalej już łatwo, 12v pomyka sobie bezpośrednio do światełek. Światełka to "listwy LED" przeznaczone do zasilania z 12v właśnie (pełno tego wszędzie), przy czym ja korzystam z jednokolorowych (popularne się robią RGB ze sterownikami, ale to kolejne koszta i IMHO przerost formy nad treścią).

Diody są instalowane na trzy sposoby:
1) zewnętrzne (przyklejone bezpośrednio do depronu na zewnątrz - po jednym kompleciku trzech diód czerwonych, zielonych i białych w "naturalnych" miejscach) stanowią punktowe źródła światła o relatywnie dużej intensywności dla zwiększenia zasięgu widoczności;
2) wewnętrzne (świecą "do środka" zamkniętych przestrzeni skrzydeł/kadłuba) zapewniają podświetlenie mniejszej intensywności, ale na dużej powierzchni dla zarysowania bryły samolotu i tym samym poprawienia orientacji; oraz

3) strukturalne (wklejone "odwrotnie", diodami w stronę pianki) dokładnie jeden komplet diód na sterze kierunku (ten przy osi obrotu) dający efekt pośredni między 1. i 2.; przydatne szczególnie tam gdzie nie ma "zamkniętych przestrzeni" dla instalacji "wewnętrznej".
Get a bike. Break FREE!

« Odpowiedź #307 dnia: Sierpnia 24, 2015, 11:00:55 »
Może nie doprecyzowałem. Najniższym kosztem to nie chodzi o 5 zł tylko dobrze żeby 100 zł nie przekroczyło :-) Jeśli da się coś samemu zrobić to chętnie przy tym podłubię dla satysfakcji. Liczyłem raczej na niewielki sterownik do podpięcia LED z możliwością ustawienia migania/stałego świecenia.

« Odpowiedź #308 dnia: Sierpnia 24, 2015, 13:29:49 »
No nie doprecyzowałeś; moje modele w całości rzadko kosztują 100zł (szczególnie jeśli silnik i ESC kanibalizuję z innego) :D

Na sterowanie "on/off" sposoby są dwa: dobry i tani. Dobry (i tu znów jedziemy po minimum) to "remote switch" taki jak TO lub TO; tani to DIY switch zrobiony z serwa; przy czym możliwości jest tu bardzo wiele, od swykłego serwa rzeczywiście naciskającego jakiś przełącznik mechaniczny (wersja hardcore: dopychającego jeden "obnażony" kabelek do drugiego) aż po wpięcie płytki sterującej serwa w nieduży układzik sterujący.

Przerywanie to już wyższa szkoła jazdy na której się nie znam i nie zamierzam (przynajmniej w najbliższej przyszłości). Natknąłem się co prawda na gotowe sterowniki do nabycia za "relatywnie akceptowalne" ceny; ale niestety nie mogę się szerzej w tym temacie wypowiedzieć.

Google twoim przyjacielem, chociaż większość niestety w języku obcym. Krótkie streszczenie podstawowych dostępnych opcji znajdziesz także pod TYM LINKIEM.
Get a bike. Break FREE!

« Odpowiedź #309 dnia: Sierpnia 24, 2015, 14:41:15 »
Pomysłów jest sporo. Są też fajne gotowce: http://abc-rc.pl/LEDy-do-modelu-8szt
Tylko nie mogę wyczytać czy zasilając całość z odbiornika światła włączą się po uruchomieniu danego kanału czy od razu po podłączeniu baterii.

« Odpowiedź #310 dnia: Sierpnia 24, 2015, 18:08:24 »
Wygląda identycznie jak to: Turnigy R/C LED Lighting System; a jeśli tak to oznacza to że nie ma w układzie żadnego sterowania. Wpinasz - działa. Nie jest to takie złe, przy 30mA nie ma się co kokosić; za to masz jasny i klarowny sygnał że model jest "pod prądem" :)
Get a bike. Break FREE!

« Odpowiedź #311 dnia: Sierpnia 30, 2015, 14:42:53 »
Pomyślę może o tym przy następnym modelu. Brakuje mi już kanałów na mini odbiorniku. Zakupiłem z ciekawości 3-osiowy stabilizator lotu z możliwością włączania/wyłączania zdalnie w locie. Mam ochotę to przetestować.
Wgrałem również er9x do mojej 9x i muszę powiedzieć, że ... nie ma co porównywać. W 5 minut nie czytając instrukcji ustawiłem wszystkie kanały, czas działający tylko przy włączonym silniku, klapolotki oraz sterowanie gyro na przycisku 3-pozycyjnym. Jeszcze dokupię BS170 żeby sterować podświetleniem.
Przerobiłem też podwozie bo stare było za ciężkie (20g) tylko muszę jeszcze dopaść śruby M2.

« Odpowiedź #312 dnia: Września 11, 2015, 15:23:26 »
Wspomnienia minionego lata...

(obrazek kliknąć można i należy :))
Get a bike. Break FREE!

« Odpowiedź #313 dnia: Września 25, 2015, 07:10:29 »
Prace czas zaczac..

Eflite yak 54 RIP
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

« Odpowiedź #314 dnia: Września 29, 2015, 10:18:17 »
A co wy na takie coś? FireFighting Drone
Get a bike. Break FREE!