Autor Wątek: Technika modelarska  (Przeczytany 90350 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kos

• Global Moderator
Odp: Technika modelarska
« Odpowiedź #120 dnia: Sierpnia 18, 2009, 15:11:41 »
Może być. Schnie jednak stosunkowo długo.
Dziadek Kos

« Odpowiedź #121 dnia: Sierpnia 19, 2009, 00:32:16 »
niezależnie od stosowania płynów do kalek, lepiej kłaść je na błyszczącą powierzchnię. Wówczas lepiej przylegają i pewniejsze jest, że film nie będzie się błyszczeć. Lakieru humbrola nie poleca, zwłaszcza z nie humbrolowskim rozcieńczalnikiem. Żeby potem nie było zdziwień jak wyjdzie "mgła na modelu"  :020:

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #122 dnia: Sierpnia 19, 2009, 07:59:25 »
Mils. Nie szukaj na siłę czegoś tańszego.To się mści. Wg. mnie stosowanie SIDOLUXU to też jakieś nieporozumienie. Wydaje mi się, że znacznie lepiej zastosować poprostu odpowiednie lakiery modelarskie a Sidolux stosować do podłogi.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

« Odpowiedź #123 dnia: Sierpnia 19, 2009, 19:13:09 »
Warto jednak sobie SIDOLUX jednak zostawić i do modeli.

A dlaczego? Dlatego, że wykazuje podobne właściwości, a dziwnym trafem ma i skład zbliżony do osławionego płynu Future.  :118:
Ale mam wrażenie, że już się powtarzam.

« Odpowiedź #124 dnia: Listopada 30, 2009, 21:45:20 »
Przeczytałem ten temat, ale nie wykluczam, że mi umkło.
Pytanko:
Jak zrobić pędzlem (o ile to możliwe) plamy kamuflażu jak np. na FW-190 z SG4 lub nocnych myśliwcach (1:72)? Jak przygotować pędzel, farby? Czy może gąbka "jakiej używa żona do kosmetyków" jak to ktoś pisał (Kos?), tylko czy takie plamy nie będą wtedy "zbyt regularne"?
Ktoś podpowie?
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline Lewy

• *
  • Prowadzę, nie piję
« Odpowiedź #125 dnia: Grudnia 01, 2009, 09:24:56 »
Ja takie plamy robię co prawda aero, ale czytałem gdzieś, że można je zrobić pędzlem. Nakładasz bardzo małe kropeczki farby np. wykałaczką, po czym rozmywasz ją pędzlem zamoczonym w rozcieńczalniku.

« Odpowiedź #126 dnia: Lutego 03, 2010, 22:29:25 »
Swoje "sklejanki" ustawiam na półkach obitych sztuczną trawą (NRD-owska VERO), która ma już swoje lata. Co kilka miesięcy wyciągam je w celu odkurzenia. Jednak od pewnego czasu zauważyłem, że podwozia modeli (aczkolwiek nie wszystkich) "wklejają" się w trawkę. Jest to niezwykle stresujące taka loteria urwie-nieurwie i mimo podcinania nożykiem od spodu i kilka kółek zostało. Modele były malowane różnymi farbami, te starsze (ok.20-25lat) Modelakami, te nowsze Humbrolami lub Revellami, więc to chyba nie zależy od farby ani od masy modelu gdyż dotyczy to lekkich (np. P-11c) jak i ciężkich (Me-262 dociążany ołowiem). Również jak zauważyłem wiek nie gra roli. Jest jakiś sposób/specyfik który by eliminował ten problem?
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #127 dnia: Lutego 04, 2010, 02:26:47 »
Skoro to nie kwestia modeli to widać trawki. A konkretnie kleju tam użytego. Zwłaszcza jeśli trawa pochodzi jeszcze z czasów Enerdówka  :004: Może sposobem byłoby wycięcie w trawie dziurek na koła. Samo lekkie zanurzenie samolotu w źdźbłach też dodałoby troszkę realizmu. A i kółeczka nie stały by na kleju.

« Odpowiedź #128 dnia: Lutego 04, 2010, 13:00:48 »
Mam pytanie, czy próbował ktoś zrobić samemu czerwone wstążki/paski/taśmy (nie wiem jak to się fachowo nazywa) "Remove Before Flight"? Szukałem na necie jakichś szablonów ale nic nie znalazłem. Chodzi mi o skale 1/72. Wiem, że są do kupienia gotowe blaszki od Eduarda albo jakieś kalki innych firm ale nie podobają mi się zbytnio. Wolałbym sam je wydrukować. Ewentualnie czy były ktoś w stanie przygotować taki szablon gotowy do wydruku na A4 lub podałby wymiary (mm lub pix) abym mógł sam spróbować przygotować sobie taki wzór.

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #129 dnia: Lutego 04, 2010, 13:13:30 »
Takie "wstążki" w skali 1/32 są już stosunkowo małe a co dopiero w 1/72?! Chociaż nigdy czegoś takiego nie robiłem, to w Twojej skali napisy będą bardzo mało czytelne bądź wręcz całkowicie nieczytelne. Zwróć się z tym pytaniem bezpośrednio do kol. Chincza. Myślę, że udzieli Ci stosownych wyjaśnień.
Dziadek Kos

« Odpowiedź #130 dnia: Lutego 05, 2010, 11:48:25 »
Na jakimś forum (modelwork albo pwm) natrafiłem na wymiary ok 2mmx10mm dl skali 1/72 ale nie pasują mi te proporcje. Zna ktoś wymiary oryginału RBF?

« Odpowiedź #131 dnia: Lutego 09, 2010, 23:18:11 »
Mam pytanie, czy próbował ktoś zrobić samemu czerwone wstążki/paski/taśmy (nie wiem jak to się fachowo nazywa) "Remove Before Flight"? Szukałem na necie jakichś szablonów ale nic nie znalazłem. Chodzi mi o skale 1/72. Wiem, że są do kupienia gotowe blaszki od Eduarda albo jakieś kalki innych firm ale nie podobają mi się zbytnio. Wolałbym sam je wydrukować. Ewentualnie czy były ktoś w stanie przygotować taki szablon gotowy do wydruku na A4 lub podałby wymiary (mm lub pix) abym mógł sam spróbować przygotować sobie taki wzór.
Próbowałem coś takiego zrobić. Wstążki wykonałem z bibułki od papierosów pomalowanej uprzednio czerwonym mazakiem (tusz w tym wypadku jest zdecydowanie lepszy od lakierów). Ze względu na nieczytelność napisów w tej skali (1/72), igłą naniosłem kropki białej farby - efekt bardzo zadawalający.
"Banany na twoim skrzydle to samo zdrowie" - Banan :)

« Odpowiedź #132 dnia: Lutego 10, 2010, 14:51:46 »
Ja poradziłem sobie ostatecznie w Wordzie. Zrobiłem biały napis czcionką 2 czy 2,5 na czerwonym tle i wydrukowałem na dobrej drukarce laserowej. Efekt zadowalający. 

Offline Lewy

• *
  • Prowadzę, nie piję
« Odpowiedź #133 dnia: Lutego 10, 2010, 14:54:37 »
Można prosić jakieś zdjęcia? Najlepiej z zapałką lub grosikiem, jestem ciekaw jak to wyszło.

« Odpowiedź #134 dnia: Lutego 10, 2010, 16:09:02 »
Postaram się zrobić zdjęcie jak wrócę z pracy i naładuję akumulatorek od aparatu. Pewnie wstążka nie będzie idealnie proporcjonalna i w wymiarach skali 1/72 w stosunku do oryginału ale co tam, uatrakcyjni chociaż trochę model.